- 18 juli 2012

25 tips voor een veilige website: deel 3 – Malware

Een veilige en betrouwbare website deel 3 – Malware

Malware is kwaadaardige software die, zodra je website is geïnfecteerd, veel schade kan aanrichten. Malware kan schadelijk zijn voor jezelf, de inhoud van je website en/of je bezoekers. Het is dus zaak elke vorm van infectie te voorkomen.

11. Installeer de nieuwste updates en patches

Maak je gebruik van externe software zoals WordPress, phpBB3, Magento of VBulletin dan is het nodig om beschikbare updates en patches direct te installeren. Dit is erg belangrijk omdat het om beveiliginsgupdates kan gaan. Het up-to-date houden geldt niet alleen voor de software zelf, maar ook voor de gebruikte thema’s, extensies, plugins en dergelijke.

12. Scan je website op malware

Scan een gemaakte back-up op malware en onderzoek daarnaast ook zelf je website. Met behulp van FTP(‘s) blader je door je site heen op zoek naar vreemde bestanden. Als je dit af en toe doet, leer je de vaste bestanden herkennen en valt een vreemd bestand sneller op. Kijk daarbij ook naar de datum van de laatste bewerking van een bestand of bijvoorbeeld de totale grootte van een map. Zoek via Google naar een online webscanner waar je je url invoert om te scannen. Dit is een efficiënte methode, een website bevat namelijk al gauw honderden of duizenden bestanden.

13. Scan je computer op malware

Eén van de belangrijkste veiligheidsmaatregelen is het virusvrij houden van je pc of laptop. Ben je besmet dan kunnen je inloggegevens gestolen worden met als gevolg dat je website wordt overgenomen. Zorg dat je besturingssysteem en overige software volledig up-to-date is. Scan je computer regelmatig met je virusscanner en met een on demand scanner zoals MalwareBytes’ Anti-Malware. Pas op met het aanklikken of openen van onbekende links of bestanden.

14. Wees voorzichtig met het gebruik van advertenties

Veel webmasters proberen met advertenties extra geld binnen te halen. Veel malware is erop gericht om deze advertenties te infecteren met kwaadaardige code waardoor je bezoekers worden omgeleid of geïnfecteerd. Gebruik alleen betrouwbare advertentiebronnen en houd nieuwsberichten over dit soort malware goed in de gaten.

15. Installeer niet zomaar scripts en code van derden

Op veel websites kun je gratis scripts en stukjes code downloaden met grappige of nuttige functies. Wees voorzichtig met het gebruik hiervan, de veiligheid is niet gegarandeerd. Gebruik alleen code (snippets) van betrouwbare en bekende websites en bekijk de code als je hier enigszins mee bekend bent. Los daarvan gaat het gebruik van veel externe scripts ten koste van je laadsnelheid.

Heb je zelf een nuttige beveiligingstip? Deel hem met ons door een reactie onder dit blog te plaatsen!

Lees ook de andere artikelen uit deze serie over een veilige website:

Samenvatting
Naam artikel
Malware: 25 tips voor een veilige en betrouwbare website deel 3
Beschrijving
Malware is kwaadaardige software die veel schade aan je website kan aanrichten. Malware kan schadelijk zijn voor jezelf, de inhoud van je website en je bezoekers. Hoe kun je een malware infectie voorkomen? Lees het in deel 3 van deze vijfdelige serie over een veilige website.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

noah on 27 januari 2013

egt veilig ja ik heb hier een vps gekocht betaalt en ik heb hem nogsteeds niet! ik wacht nu al 3 dagen!

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *