- 15 augustus 2012

25 tips voor een veilige website: deel 4 – Gegevens

Het opbouwen en behouden van groeiende bezoekersaantallen is een lastig en langdurig proces. Vertrouwen is één van de pijlers waarop het succes van een website is gebaseerd. Dit vertrouwen bouw je op door een veilige en betrouwbare website neer te zetten en te onderhouden. Vaak komt daar meer bij kijken dan je van tevoren had verwacht. In mijn vijfdelige serie ’25 tips voor een veilige website’ vertel ik waar je rekening mee kunt houden bij de beveiliging van je website. Vandaag deel 4 met tips over gegevens.

Een veilige en betrouwbare website deel 4 – Gegevens

Het beschermen van gegevens is essentieel als onderdeel van een veilige website. In deel 4 van deze serie over een veilige en betrouwbare website lees je 5 tips over het beschermen van jouw gegevens en die van je bezoekers.

16. Plaats geen zichtbare e-mailadressen

Geautomatiseerde spamsoftware speurt het internet af op zoek naar e-mailadressen om  vol te spammen of door te verkopen aan andere spammers. Plaats e-mailadressen daarom niet als leesbare tekst op je website. Het vervangen van ‘@’ door ‘at’ helpt al redelijk, net als een e-mailadres onder een knop ‘Mail’. Helaas zijn deze technieken niet waterdicht. Is je e-mailadres eenmaal ‘geoogst’ door spammers, dan kom je onmogelijk van de spam af.

17. Bescherm de gegevens van je leden

Bezoekers die zich inschrijven voor je nieuwsbrief vertrouwen hun persoonlijke gegevens aan jou toe. Los van de wettelijke verplichting (Wet Bescherming Persoonsgegevens) verwachten je leden dat je deze gegevens veilig opslaat en niet doorspeelt aan derden. Zorg dus dat je deze gegevens veilig bewaard zodat ze niet misbruikt of gestolen worden.

18. Bescherm je inhoud

Zodra je teksten op je website plaatst die van goede kwaliteit zijn, bestaat de kans dat andere webmasters deze teksten kopiëren en op hun eigen site plaatsen. Dit verlaagt de waarde van jouw tekst. Je kunt een copyright plaatsen onder het artikel of een tekst waarin de voorwaarden staan voor overname of verspreiding (bijvoorbeeld behoud van bronvermelding).

Je kunt daarnaast ook het selecteren van tekst en het rechtsklikken op afbeeldingen uitschakelen. Kom je alsnog een ‘gestolen’ tekst tegen, contacteer dan de webmaster met een verwijderingsverzoek en een termijn. Voldoet de webmaster hier niet aan dan ben je gerechtigd om een factuur te sturen om de kosten en schade te verhalen.

19. Kopieer geen inhoud en gebruik bronvermelding

Veel websites en blogs kopiëren nieuwsberichten van andere websites voor hun bezoekers. Wettelijk gezien is dit verboden en de webmaster kan eisen dat je alles verwijderd. Je kunt ervoor kiezen om het bericht in je eigen woorden te herschrijven of je kopieert slechts een gedeelte van het bericht.  Kies je voor het laatste, plaats dan een bronvermelding onder je bericht waarin je verwijst naar het originele bericht.

20. Bescherm je inloggegevens

Je inloggegevens zijn van groot belang, wees dus voorzichtig met het gebruik van openbare (draadloze) netwerken en computers. Het veiligst is om alleen via betrouwbare computers via kabelverbinding te werken. Computers in internetcafés, bibliotheken, luchthavens en dergelijke zijn toegankelijk voor derden en dus risicovoller. Als je toch inlogt via andere computers, log dan altijd uit en verwijder daarna de tijdelijke bestanden met schijfopruiming of via je browser.

Lees ook de andere artikelen uit deze serie over een veilige website:

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *