- 28 maart 2017

5 mythes over de cloud

Waarom je cloudbibbers nergens voor nodig zijn

Cloudbibbers, oftewel angst voor de cloud. Komt het je bekend voor? Er wordt veel gezegd en geschreven over de cloud, en de begrippen vliegen je om de oren: Outsourcing, Iaas, Paas, Saas… Er is nog veel onduidelijk, want wat is er eigenlijk voor nodig om over te stappen naar de cloud? En is het in alle situaties wel handig om over te stappen? En belangrijker nog: is het wel veilig? Waar onduidelijkheid heerst, ontstaan mythes. Wil je nu wel eens duidelijkheid? Lees dan verder, want in dit blog geven we je 5 mythes over de cloud.

1: Online kan iedereen bij mijn bestanden komen

Het is een hardnekkige mythe dat bedrijfspionnen, cybercriminelen en overheden zomaar online data kunnen inzien. Microsoft doet er bijvoorbeeld alles aan om jouw data te beschermen. Zo garanderen ze dat alleen jij bij je documenten kan, en niemand anders.

  • Door strikte controles en slim ontwerp is het onmogelijk dat jouw data ‘vermengd’ raakt met de data van andere bedrijven.
  • Microsoft is de eerste grote cloud-provider die voldoet aan de eisen van de internationale standaard voor cloud-privacy.
  • Al je data wordt opgeslagen in Europa (primair in Ierland, met een back-up in Amsterdam). Je vindt hier een overzicht van alle servers.
  • De Nederlandsche Bank (DNB) heeft geconcludeerd dat de Microsoft-cloud voldoet aan de wettelijke eisen voor financiële instellingen.

2: Lokaal staan bestanden veiliger dan in de cloud

Het is logisch dat je intuïtief meer vertrouwen hebt in je eigen, zichtbare opslag dan in een onzichtbaar systeem op afstand. Maar: hoe goed beveiligd zijn je lokaal opgeslagen bestanden nu echt? De cloud is daarentegen helemaal gericht op veiligheid, bereikbaarheid en betrouwbaarheid. En zoals we hierboven al aangeven: het is geen toeval dat De Nederlandsche Bank de Microsoft-cloud goedkeurt én deze omgeving ISO-gecertificeerd is.

3: De cloud is een alles-of-niets-scenario

Er is geen enkele noodzaak om in één keer heel je hebben en houwen te verhuizen. De meeste bedrijven volgen een hybride aanpak. Zij starten bijvoorbeeld met hun e-mail. Werkt en bevalt dat, dan volgt bijvoorbeeld het Office-pakket, of de bestanden waar je altijd en overal vandaan bij wilt kunnen.

4: De overstap is te veel voor mijn bedrijf

Natuurlijk is een overstap ingrijpend. Uiteindelijk wil je gewoon je werk doen. Om zo snel mogelijk te profiteren van de voordelen van de cloud, geeft Microsoft bijvoorbeeld tips en informatie over alle technische onderdelen, zoals firewalls en proxies. Ook biedt ze online tools aan om de verhuizing zo soepel mogelijk te laten verlopen. Voor veel kleinere organisaties spelen zulke uitdagingen trouwens niet of nauwelijks. Hier is het slechts een kwestie van de automatische configuratie volgen.

5: E-mail in de cloud biedt geen voordelen

E-mail is e-mail, toch? Dat wel, maar de software er omheen is vaak complex en onderhoudsgevoelig. Verhuis je de e-mail naar de cloud, dan weet je zeker dat je altijd met de laatste versie werkt. Ook updates en fixes voor de software worden automatisch opgehaald zodra ze beschikbaar zijn. Dat geeft wel net zo’n veilig gevoel. Outlook biedt bovendien Information Rights Management, zodat je zelf kunt bepalen wie er nog meer toegang krijgen. En met een online inbox van 50 gigabyte kun je vrijwel altijd nog jaren vooruit.

En? Ben je al een beetje van je cloudbibbers af? Als je meer wilt weten over de cloud en wat de overstap voor jou of jouw bedrijf kan betekenen, kijk dan eens op onze website. En heb je vragen? Stel ze ons dan gerust via een reactie hieronder, we beantwoorden ze graag!

Samenvatting
5 mythes over de cloud
Naam artikel
5 mythes over de cloud
Beschrijving
Er wordt veel gezegd en geschreven over de cloud, wat is er eigenlijk voor nodig om over te stappen naar de cloud? En is het in alle situaties wel handig om over te stappen?
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *