- 09 maart 2018

8 groeikansen met de hybride cloud

Als organisatie kun je helaas niet overal in uitblinken. Organisaties zijn daarom al decennialang bezig om zich te richten op datgene waar ze echt goed in zijn en meerwaarde mee kunnen creëren. De introductie van de cloud circa 10 jaar geleden past volledig binnen deze ontwikkeling van de core business. Bedrijven willen niet langer alles zelf doen op het gebied van IT-beheer en applicatieontwikkeling maar zoveel mogelijk (als het kan) vanuit de cloud afnemen. Inmiddels is de cloud de primaire optie voor zakelijke IT. Dit geldt ook steeds vaker voor financiële instellingen, gemeenten en andere organisaties die vanwege privacygevoelige data lange tijd erg terughoudend zijn geweest.

Wat zet je wel en niet in de cloud?

Het gaat bij de cloud allang niet meer alleen om het gemak en de voorspelbaarheid die het met zich meebrengt. Nu zijn de innovatiekracht, de flexibiliteit en de digitale transformatie die je met cloud kunt realiseren de belangrijkste redenen voor de cloudtransitie. Eén ding is duidelijk: cloud is here to stay. Maar als organisatie ben je niet zomaar in de cloud. Het vraagt de nodige inspanningen om cloud-ready te worden. Daarnaast moet je je afvragen welke (privacygevoelige) data of applicaties je wel en niet in de cloud zet, en bij wie. Hierbij hebben organisaties de keuze uit de public cloud en de private cloud. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Public cloud

Public CloudDit zijn de clouddiensten die door de grote cloudproviders zoals Amazon, Google en Microsoft worden aangeboden. Alle beschikbare cloudservices zijn voor iedereen gelijk; de gebruiker kan zelf wel standaardfunctionaliteit of capaciteit aan- of uitzetten. De cloudproviders voegen regelmatig nieuwe diensten toe. De afnemer van deze clouddiensten heeft zelf echter geen invloed op de ontwikkeling van de services. Een ander nadeel kan de beperkte controle over de locatie van bedrijfsdata zijn. Daar staan wel voordelen als schaalgrootte, specialisatie en standaardisatie tegenover.

Private cloud

Private CloudEen private cloudomgeving staat wel volledig onder de controle van de eigen organisatie. Het kan zijn dat de services vanuit de eigen datacenters geleverd worden of vanuit de externe datacenters van datacenterproviders. Omdat de private cloud is ingericht voor de eigen organisatie is er meer keuzevrijheid in vergelijking met de public cloud. Dit gebrek aan standaardisatie brengt wel meer onderhoud en beheer met zich mee. Het grootste voordeel en de belangrijkste reden om voor de private cloud te kiezen is voor de meeste organisaties de volledige controle over de datalocatie.

De consistente hybride cloud

Hybride CloudVoorheen waren de public en private cloud gescheiden werelden. Het was wel mogelijk om een koppeling tot stand te brengen tussen beide omgevingen, maar ze maakten gebruik van aparte cloudplatformen en waren daardoor zeer beperkt geïntegreerd. Dit maakte het beheer van de volledige IT-omgeving lastiger en de eindgebruikerservaring was ook inconsistent. Microsoft Azure is al een tijdje beschikbaar als public cloudplatform. Dankzij de introductie van Azure Stack in de zomer van 2017 is het Azure-platform inmiddels ook beschikbaar als private cloudoplossing. Hierdoor kun je een volledig geïntegreerde hybrid cloudomgeving creëren tussen de private en public cloud. Zowel voor de IT-professional, ontwikkelaars als eindgebruikers is het daarmee mogelijk om een volledig consistente ervaring te bieden.

Als organisatie kun je dankzij de hybrid cloud profiteren van alle voordelen van de public cloud terwijl je de volledige regie houdt over privacygevoelige data in de private cloud. Dit biedt nieuwe groeikansen aan organisaties die te maken hebben met privacygevoelige data en daardoor niet kunnen profiteren van de public cloud. In deze blog ga ik alvast dieper in op 3 van deze kansen van de hybride cloud.

1. Speel flexibel in op verandering

We leven in een wereld waarin ontwikkelingen en veranderingen accelereren. Markten worden hierdoor onvoorspelbaarder. De vraag vanuit de klant kan in korte tijd enorm toenemen, waardoor het aantal werknemers ook mee zal moeten groeien. Om tegemoet te komen aan een verwachte toename van de structurele vraag moet je in een on-premises omgeving veel investeren in extra servercapaciteit. Deze capaciteit wordt meestal niet direct gebruikt terwijl de investeringen wel van meet af aan worden afgeschreven. Bovendien moeten deze servers in staat zijn om piekbelastingen op te vangen. Als alle werknemers bijvoorbeeld ’s ochtends inloggen om de remote desktop te gebruiken, moet de infrastructuur dit aankunnen. Dat is maar voor even. De rest van de dag wordt slechts een gedeelte van de capaciteit gebruikt. Zonde.

De hybride cloud maakt het mogelijk om mee te schalen met de stijgende (of afnemende) vraag naar technologie binnen de organisatie. Automatisch op- en afschalen op basis van daadwerkelijk gebruik in plaats van geschat verbruik. Hierdoor betaal je alleen voor wat je daadwerkelijk verbruikt in de public en private cloud, kun je makkelijk meeschalen met de grootte van je organisatie en kun je piekbelastingen flexibel en snel opvangen.

2. Maak je minder zorgen over security

Hacks, ransomware en cryptoware. Cybercriminaliteit komt dagelijks in het nieuws. Kun je als organisatie de veiligheid van de eigen servers en IT-omgeving wel garanderen? Zijn de servers altijd up-to-date met de laatste securitypatches? Wat is de schade aan je reputatie als een server met daarop applicaties en gegevens van klanten wordt gehackt? Welke rechtszaken of boetes zijn het gevolg? Dankzij de cloud hoeven organisaties zich minder druk te maken over security en privacy.

Securitypatches voor servers hoef je niet meer zelf te installeren; daar zorgt de cloudprovider voor. Dat is wel zo gemakkelijk en bovendien veiliger omdat je niet langer het risico loopt op een kwetsbare omgeving omdat deze niet up-to-date is. Daarnaast zijn bij de grotere cloudproviders zoals Amazon, Microsoft en Google, teams van gespecialiseerde securityexperts continu bezig om cyberaanvallen tegen te gaan en beveiligingsinnovaties toe te passen, zoals detectie, encryptie en authenticatie.

3. Maak gebruik van nieuwe technologieën

De cloud zorgt er niet alleen voor dat bedrijven zich beter kunnen focussen op kernactiviteiten. De grotere cloudplatformen bieden ook out-of-the-box functionaliteiten die waarde toevoegen aan de eigen bedrijfsprocessen. Hierdoor kun je als organisatie makkelijker profiteren van de laatste technologische ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan Artificial Intelligence (AI) of Internet of Things (IoT). AI-services stellen organisaties onder andere in staat om een persoonlijke ervaring op schaalbare wijze te leveren.

Chatbots kunnen bijvoorbeeld ingezet worden om vragen van klanten automatisch te beantwoorden, machine learning om op basis van (big) data te reageren zonder expliciet geprogrammeerd te zijn. Daarnaast kun je uitgebreide zoekmogelijkheden aan eindgebruikers bieden voor het vinden van relevante informatie binnen de organisatie. In het verleden waren software en hardware gescheiden werelden. Dankzij IoT wordt deze scheidslijn steeds kleiner en kun je hiermee processen optimaliseren en meerwaarde voor de klant creëren. Als leverancier van apparatuur kun je IoT bijvoorbeeld gebruiken voor predictive maintenance. Zo weet je precies, zonder tussenkomst van de klant, wanneer onderhoud of vervanging vereist is.

Ontdek alle groeikansen van de hybride cloud

Dit waren slechts drie kansen van de hybride cloud. Wil jij ervoor zorgen dat jouw organisatie kan profiteren van alle voordelen? Download dan de volledige whitepaper over 8 groeikansen van de hybride cloud.

Samenvatting
8 groeikansen met de hybride cloud
Naam artikel
8 groeikansen met de hybride cloud
Beschrijving
Inmiddels is de cloud de primaire optie voor zakelijke IT. Dit geldt ook steeds vaker voor financiële instellingen, gemeenten en andere organisaties die vanwege privacygevoelige data lange tijd erg terughoudend zijn geweest.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *