- 26 november 2018

Backup maken voor je gemoedsrust met Acronis Backup Online

Zaterdag 15 september 2018. Ik heb zaterdagdienst en zit in de trein naar Zwolle. Normaal ga ik met de auto, maar omdat ik vanuit het werk naar de Vliegende Vrienden van Amstel Live ga, zit ik in de trein. De trein komt aan op het station en ik loop alvast naar de uitgang zodat ik snel mijn aansluiting kan halen. 20 minuten later kom ik met de bus aan bij Yourhosting. Mooi op tijd, denk ik. Eerst even rustig een bak koffie en de krant doorkijken en dan aan het werk. Helaas mocht het niet zo zijn. Tot mijn grote schrik heb ik mijn laptop in de trein laten liggen! Dat gebeurt mij nooit. Direct naar de NS gebeld, maar helaas!! De laptop is niet meer te vinden. Het apparaat zelf is makkelijk te vervangen maar de gegevens niet. Zeer pijnlijk want er staan veel belangrijke documenten en persoonlijke foto’s op. Wist ik toen maar wat ik nu weet over backup.

Bescherm je gegevens, maak backups!

Voor velen zal een dergelijk verhaal niet onbekend voorkomen. Waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Hardware heeft niet het eeuwige leven. Om maar niet te spreken over rampen, zoals een brand of een overstroming. De laatste jaren zijn er een aantal nieuwe bedreigingen voor je gegevens bijgekomen, namelijk virussen, ransomware en hackers.

Met name ransomware (gijzelsoftware) is de laatste jaren actueel. In mei 2017  infecteerde ‘Wannacry’ wereldwijd meer dan tweehonderdduizend computers en recentelijk heeft ‘GandGrap’ in Nederland duizenden computers aangetast. Ransomware zijn programma’s die onbewust via een e-mail of internetpagina worden geactiveerd op je computer, waardoor de bestanden op je computer worden versleuteld. Vervolgens moet je betalen om weer over je bestanden te kunnen beschikken.

Er zijn veel risicofactoren die je data kunnen aantasten en je zult niet de eerste zijn die zijn documenten of afbeeldingen kwijtraakt. Dé manier om gegevens te beschermen is het regelmatig maken van backups. In deze blog licht ik toe wat een goede backup-strategie is en hoe je hiermee aan de slag gaat met handige tools.

Kies de juiste backup-strategie

Als je een backup maakt, dan maak je een kopie van gegevens die je gebruikt in het geval je de gegevens verliest. In een backup-strategie bepaal je wat, wanneer, waar en hoe vaak je backups maakt en hoelang je ze bewaart. Iedere situatie is uniek. Er is dus ook niet één optimale backup-strategie die voor iedereen bruikbaar is, zeker niet als het aankomt op de bewaartermijn. Werk je bijvoorbeeld in de accountancy dan heb je een bewaarplicht van zeven jaar. Maar ben je een architect, dan hoef je bouwtekeningen niet langer te bewaren dan dat de opdracht duurt.

3-2-1 backup-regel

Een belangrijke stelregel voor je backup-strategie is dat je altijd op twee locaties een backup bewaart, namelijk op locatie en elders. Je kunt wel een backup maken van je lokale computer en deze gegevens opslaan op een externe harde schijf in je huis. Maar als je huis afbrandt, is je backup ook niet meer beschikbaar. Wil je een backup maken? Het is dan verstandig om rekening te houden met de 3-2-1 backup-regel. Hierbij maak je altijd twee backups van je gegevens en bewaar je één van die twee backups op een andere locatie, zoals de zolder van je schoonouders of nog makkelijker: in de cloud.

Met de 3-2-1 backupregel heb je altijd een backup beschikbaar omdat je de backup op meerdere locaties bewaart.

Backup automatiseren

Backups kun je zelf maken door je gegevens te kopiëren naar een backup-map op je computer en naar een externe harde schijf die je elders bewaard. Dit is een handmatige handeling die je steeds weer moet herhalen en daarom loop je het risico dat je vergeet om een backup te maken. Misschien is de laatste keer alweer drie maanden geleden. Je loopt hiermee het risico dat alle nieuwe gegevens die je in die tussentijd hebt opgeslagen, alsnog verloren gaan. Makkelijker en veiliger is het om het maken van backups te automatiseren. Hiervoor kun je handige tools, zoals Backup Online, gebruiken.

Veilige backups met Acronis Backup Online

In Acronis Backup Online leg je je backup-strategie vast in een backup-plan. Vervolgens zorgt Acronis ervoor dat deze naar wens worden uitgevoerd. Met Acronis Backup Online kun je geautomatiseerd backup maken van werkstations, mobiele apparaten, websites, servers en Office 365. Naast het maken van backups biedt Acronis actieve bescherming tegen Ransomware. Als dit is ingeschakeld houdt Acronis alle processen op je computer in de gaten. Als een niet te vertrouwen proces bestanden wijzigt, dan breekt Acronis het proces af en maakt er melding van. Je kunt er dan voor kiezen om de aangetaste bestanden vanuit een backup te herstellen.

Backup maken? Begin vandaag

Wil jij je gegevens ook goed beschermen, bestel dan Acronis Backup Online bij Yourhosting.

Samenvatting
Naam artikel
Backup maken voor je gemoedsrust met Acronis Backup Online
Beschrijving
Met een backup bescherm jij je data. Belangrijk, want er zijn veel factoren die je gegevens bedreigen. Lees meer over een goede backup-strategie met Acronis
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

2 reacties

Colinda van der Linde on 11 december 2018

Wat zijn de kosten van Acronis Backup Online bij Yourhosting?
gr. Colinda

Suzanne Duijndam on 17 december 2018

Hoi Colinda, Dankjewel voor je reactie! Back-up van Acronis is al mogelijk vanaf € 4,55. Meer informatie vind je hier: https://www.yourhosting.nl/online-werken/acronis/

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *