- 20 september 2012

25 tips voor een veilige website: deel 5 – Bezoekers

Een veilige en betrouwbare website deel 5 – Bezoekers

Je wilt natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen je website bezoeken. Misschien nog wel belangrijker is dat ze terugkomen. Hier kun je op verschillende manieren voor zorgen. Een daarvan is dat je de veiligheid van je website garandeert en zorgt voor een betrouwbare website.

21. Plaats informatie en voorwaarden op je site

Naast copyright, kun je je website voorzien van een disclaimer, hiermee bescherm je je pagina’s tegen plagiaat. Als je een webshop hebt of producten levert, raad ik je aan om geschillen te voorkomen door je site te voorzien van leveringsvoorwaarden, betalingsmethoden, algemene voorwaarden, KvK-nummer, retourvoorwaarden, klachtenbemiddeling en bankgegevens. Bovendien informeer je je klanten duidelijk over wat ze kunnen verwachten. Op de website van de Kamer van Koophandel vind je meer informatie.

22. Controleer reacties en berichten van gebruikers

Bekijk en beoordeel berichten en reacties die bezoekers of leden op je website plaatsen. Verwijder reacties die niet door de beugel kunnen, denk aan schelden, bedreigingen en beledigingen. Zulke reacties verschijnen regelmatig op fora. Om dit tegen te gaan kun je een huisreglement opstellen waarin exact in staat wat wel en wat niet mag. Het voordeel hiervan is dat je aan de hand van die regels sancties kunt toepassen.

23. Zorg voor een veilige betalingsverbinding

Als er betalingen op je website plaatsvinden (bijvoorbeeld als je een webshop hebt) is het verstandig om je betalingsverkeer goed te beveiligen. Met een SSL-certificaat doen je klanten hun betaling via een https-verbinding. SSL zorgt voor een veilige verbinding en versleutelde communicatie. Het is dus een stuk veiliger dan via een gewone verbinding. Gebruik bij voorkeur PayPal, iDeal of een andere bekende betaalmethodes.

24. Onderzoek klachten en opmerkingen van bezoekers

Neem opmerkingen, adviezen of klachten van bezoekers serieus en reageer hier snel op.  Bezoekers zijn in veel gevallen een goede bron van informatie als het gaat om malware-infecties, traagheid, serverproblemen, ongewenste omleidingen, foutmeldingen of ongepaste inhoud.

25. Bescherm de gegevens van je leden

Bezoekers die zich aanmelden op je website, bijvoorbeeld door zich in te schrijven voor je nieuwsbrief, vertrouwen hun persoonlijke gegevens aan je toe. Los van de wettelijke verplichting (Wet Bescherming Persoonsgegevens) verwachten je bezoekers dat je deze gegevens veilig opslaat en niet doorgeeft aan derden. Zorg dus dat je deze gegevens veilig bewaart en voorkom misbruik.

Tot slot

Ik hoop dat je mijn serie artikelen ’25 tips voor een veilige website’ nuttig vond. Bedenk dat het soms een tijdje kan duren voordat je successen boekt en je website druk wordt bezocht. Sta open voor advies van anderen, maar blijf geloven in je doelstelling en vertrouw op je eigen werkmethode. Heb je zelf nog tips voor een veilige en betrouwbare website, deel ze dan met ons!

Lees ook de andere artikelen uit deze serie over een veilige website:

Samenvatting
Naam artikel
25 tips voor een veilige website: deel 5 - Bezoekers
Beschrijving
Een veilige en betrouwbare site voor je bezoekers, hoe doe je dat? Heb jij al gedacht aan algemene voorwaarden of een beveiligde betalingsverbinding? Dit en meer lees je in het laatste deel van de blogserie: 25 tips voor een veilige en betrouwbare website.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

MKALA MWANYALO on 31 oktober 2014

MUCSIAN AND DJ SCHOOLING AT NAIROBI KENYA

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *