- 14 januari 2020

Blog maken met de MijnWebsite Builder – [Stappenplan]

Je hebt een gaaf idee waarmee je mensen wil inspireren of waar je graag over schrijft. Een blog is dan voor jou de ideale uitlaatklep. Maar hoe doe je dat, een blog maken? Met de MijnWebsite Builder zet je snel en gemakkelijk jouw eigen blog in elkaar. Ik neem je mee in hoe je dit doet.

Stap 1: werk je idee uit

Meestal weet je globaal al waar je over wil bloggen. Pak dat idee en werk het zoveel mogelijk uit. Welke onderwerpen wil je behandelen, waar denk je dat vraag naar is? Google eens naar jouw idee en kijk wat er al over geschreven is en, misschien nog wel belangrijker, wat niet!

Als je jouw blog al een beetje voor je probeert te zien, dan zal je merken dat je steeds enthousiaster wordt en het idee meer vorm krijgt. Dit helpt je verder bij het maken van je blog.

Stap 2: registreer je domeinnaam

Misschien loop je al maanden met een domeinnaam in je hoofd, of misschien kun je wel wat hulp gebruiken bij het bedenken van de domeinnaam. Let er vooral op dat jouw domeinnaam niet te ingewikkeld is en dat het of jouw (bedrijfs)naam bevat, of te maken heeft met het onderwerp van je blog. In ons blog geven we je meer tips voor de perfecte domeinnaam.

Stap 3: kies je MijnWebsite-pakket

MijnWebsite heeft meerdere pakketten waar je uit kunt kiezen. Bij elke domeinnaam krijg je standaard MijnWebsite Lite, hiermee kun je één pagina maken. Op zich handig om mee te oefenen, maar voor een blog heb je over het algemeen wel meerdere pagina’s nodig. Begin daarom met MijnWebsite Start. Voor een blog is dit pakket eerst prima.

Tip: Ben je van plan meerdere websites te maken, of heb je al een hostingpakket bij ons? Neem dan contact op met onze klantenservice. Bij veel  van onze pakketten kun je meerdere domeinnamen koppelen zodat je geen nieuw pakket nodig hebt!

Stap 4: kies een thema

Als je het MijnWebsite Start-pakket bestelt, krijg je toegang tot de MijnWebsite Builder via Mijn Account. Tijd om echt aan de slag te gaan!

De eerste stap is een thema kiezen. Je hebt bij MijnWebsite de keuze uit een heleboel thema’s voor jouw website. Gelukkig zijn er categorieën die je helpen om de keuze iets makkelijker te maken. Welke categorie het beste bij jouw blog past, is afhankelijk van je onderwerp. Er zijn bijvoorbeeld categorieën voor ‘Eten & Drinken’ en ‘Gezondheid & Schoonheid’.

Als je liever helemaal zelf bepaalt hoe jouw blog eruitziet, dan kun je bij de ‘Basis’-thema’s kijken. Hierin staan helemaal lege templates waardoor je de vrijheid krijgt om je website zelf te designen.

templates website

Stap 5: bepaal het design

Nadat je het thema kiest, werk je aan het uiterlijk van je website. Misschien vind je het thema op zichzelf al prachtig, maar dan nog is het goed om er een persoonlijk tintje aan te geven. Dit kun je doen door kleuren te wijzigen of afbeeldingen te vervangen bijvoorbeeld.

Wil je de lay-out veranderen? Bij ‘Lay-out’ kun je onder andere het aantal kolommen aanpassen.

Let er bij het design op dat het niet te veel afleidt van waar het om draait: de teksten van je blog. Als je van felle kleuren houdt, raad ik je aan om dan één felle kleur te gebruiken die je subtiel op je blog terug laat komen. De rest kun je beter zoveel mogelijk wit laten, zo springt de tekst er meer uit.

Stap 6: Breng structuur aan

Met een menu help je jouw bezoekers om door je website te navigeren. Zo vinden zij gemakkelijk wat ze zoeken. Voor inspiratie kun je op soortgelijke websites als de jouwe kijken en bepalen wat jou het meest gebruiksvriendelijk lijkt.

Meestal schrijf je blogs over verschillende onderwerpen. Maak van die onderwerpen categorieën in je menu. Zo kan iemand die op zoek is naar een blog over een specifiek onderwerp deze gemakkelijk vinden. Als bezoekers eerst door een lijst met alle blogs moeten scrollen, dan kan dit reden zijn om af te haken. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen.

Stap 7: start met schrijven

Je blog-website staat nu qua design zo goed als klaar. Tijd om met de teksten aan de slag te gaan. Naast de blogs zelf, heb je ook teksten nodig om de mensen te verwelkomen op je blog en om iets meer uitleg te geven. Je wil op de home-pagina voldoende informatie geven over wat jouw bezoekers kunnen verwachten. Daarnaast heb je vaak ook een ‘Over mij’-pagina waar je iets meer over jezelf vertelt.

En natuurlijk schrijf je ook de blogs zelf. Wij schreven eerder een blog over bloggen, hier vind je iets meer inhoudelijke informatie over het schrijven. Bij de MijnWebiste-builder klik je op ‘Blog’ en vervolgens op ‘Nieuw Artikel’ als je een blog op je website wil zetten. Als je dan nog geen sectie op je website hebt voor het blog, dan kun je die vervolgens automatisch aanmaken als je het artikel opslaat.

blog beginnen

In de kern wil je dat je een persoonlijk blog bij jezelf houdt. Schrijf zoals je een vriend(in) over het onderwerp zou vertellen. Dit leest fijn voor bezoekers en het komt authentiek over. Een zakelijk blog wil je schrijven vanuit de organisatie. Waar staat de organisatie voor en welke toon past hierbij?

De meeste mensen gebruiken voor de promotie van hun blog social media. Een tip is dan om alvast meerdere blogs te schrijven en plaatsen op je website voordat je deze onder de aandacht brengt. Je hebt dan een buffer voor je social-media-berichten met blogs die je inplant. Als het dan een week niet lukt om een blog te schrijven bijvoorbeeld, dan maakt dat niet uit omdat je in het voren hebt gewerkt. Soms schrijf je blogs over actuele onderwerpen, deze wil je het liefst wél meteen plaatsen zodat ze relevant zijn.

Stap 8: voeg afbeeldingen toe

Hoewel het bij blogs vaak om de tekst draait, wil je ook afbeeldingen op jouw website terug laten komen. Deze trekken de aandacht van de bezoeker en onderbreken de tekst, waardoor het visueel aantrekkelijker wordt. Bij MijnWebsite Start heb je een galerij met afbeeldingen die je gratis mag gebruiken voor jouw website over allerlei onderwerpen. Vanaf MijnWebsite Plus heb je ook toegang tot de premium-afbeeldingen. Je kunt natuurlijk ook je eigen afbeeldingen maken, zeker als je over producten blogt. De producten wil je immers goed laten zien aan je lezers en hier zijn over het algemeen geen stockfoto’s van.

Stap 9: installeer gratis SSL

Voordat je jouw blog publiceert, raad ik je aan om eerst nog het gratis SSL-certificaat op jouw MijnWebsite-website te installeren. Dit doe je bij ‘Instellingen’. Je hoeft alleen maar SSL aan te vinken en op ‘Publiceren’ te klikken.

Met een SSL-certificaat beveilig je de verbinding tussen jouw website en de bezoeker. Hierdoor kunnen derden de gegevens van jouw bezoekers niet meer lezen. Als je bijvoorbeeld een reactiemogelijkheid op je blog wil, dan is een SSL-certificaat verplicht vanuit de AVG-wet. Ook als je niet om gegevens vraagt, raad ik deze optie alsnog aan. Als je geen SSL hebt, krijgen de bezoekers namelijk in de meeste browsers een melding dat je website niet veilig is.

Stap 10: publiceer!

De basis van je MijnWebsite-blog is nu klaar. Het enige wat je te doen staat, is publiceren! Als je later nog wijzigingen wil doen, dan is dit mogelijk via de websitebuilder.

Gefeliciteerd! Jij bent nu officieel een blogger. Heb je hulp nodig of vragen over MijnWebsite? Onze klantenservice is MijnWebsite-expert en helpt je graag verder. Of stel je vraag aan Yar; hij staat 24/7 voor je klaar. We hebben ook een MijnWebsite-supportpagina waar de ins-en-outs staan over de tool.

Samenvatting
Blog maken met de MijnWebsite Builder - [Stappenplan]
Naam artikel
Blog maken met de MijnWebsite Builder - [Stappenplan]
Beschrijving
Maak jouw eigen blog met de MijnWebsite Builder! Klik en sleep je website in elkaar en typ je blogs in de handige blogfunctie van de tool.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties zijn gesloten.