- 16 maart 2023

Chatten met de AI van Bing: wat kun je ermee?

Microsoft kondigde begin dit jaar een AI-versie aan van zijn zoekmachine Bing. Die kan allerlei vragen beantwoorden, gesprekken voeren en complete teksten (her)schrijven. Wat kun je er nu al mee, wat zijn de verwachtingen en hoe presteert Bing vergeleken met andere AI-tools zoals ChatGPT?

Sinds ChatGPT eind vorig jaar werd gelanceerd, is AI zo ongeveer dagelijks in het nieuws. Verschillende grote techbedrijven haastten zich om van zich te laten horen op AI-gebied. Zo weten we dat onder meer Google en Meta (het moederbedrijf van Facebook) bezig zijn met de ontwikkeling van hun eigen chatbots met kunstmatige intelligentie. Microsoft heeft zijn AI-chatbot al geïntroduceerd als onderdeel van het nieuwe Bing.

Wat is het nieuwe Bing?

Microsoft Bing is een zoekmachine die tot voor kort in de schaduw stond van grote broer Google. Begin dit jaar kreeg de zoekmachine plotseling flink wat aandacht, toen Microsoft aankondigde een upgrade van Bing te hebben ontwikkeld. Die heeft dezelfde AI-functionaliteit als ChatGPT, maar dan gecombineerd met de kennis van een zoekmachine.

De update van Bing moet de manier waarop we zoekmachines gebruiken flink gaan veranderen. Tot nu toe ben je gewend een woord, zin of vraag in je zoekmachine te typen, waarna je een aantal links naar websites te zien krijgt. Jij klikt vervolgens op de link die het beste bij jouw zoekopdracht past. Bing maakt van de zoekmachine meer een ‘antwoordapparaat’. Doorklikken is niet nodig, het antwoord op je vraag of het resultaat van je opdracht verschijnt onmiddellijk. Bing is als chatbot geïntegreerd in de zoekmachine en is ook beschikbaar in de browser Edge en in de mobiele Bing- en Edge-apps. Wil je Bing gebruiken, dan moet je je nu nog aanmelden voor een wachtlijst. Dit om te voorkomen dat de dienst continu overbelast is: er is enorm veel belangstelling voor en het zoekwerk kost enorm veel rekencapaciteit.

Verschil met ChatGPT

Bing gebruikt de technologie van ChatGPT als basis. Dat zit zo: Microsoft is mede-eigenaar van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Daardoor kan het de technologie achter de chatbot integreren in de eigen zoekmachine. Dat zorgt voor een interessante combinatie van zoekmogelijkheden. Waar ChatGPT is gebaseerd op een taalmodel dat geen informatie geeft van na 2021, kent Bing ook de actualiteit en maakt het gebruik van de grote hoeveelheid informatie die een zoekmachine naar boven kan halen. Zo kun je Bing ook vragen naar de actuele situatie in Oekraïne of bijvoorbeeld opdragen een vergelijking te maken van de nieuwste smartphones tussen de 500 en 1000 euro.

Een ander verschil met ChatGPT is dat Bing zo veel mogelijk referenties toevoegt aan de zoekresultaten. Zo krijg je een beeld van de bronnen die het gebruikt om tot het antwoord te komen. Door op de link van de bron te klikken, kun je de referentie beoordelen.

Ook de gebruikersinterface van Bing is uitgebreider dan die van ChatGPT. Zo biedt Bing nog een aantal vervolgvragen die je kunt stellen om een nog beter antwoord op je vraag te krijgen. Ook heb je opties om te bepalen wat de lengte van de tekst moet zijn en kun je aangeven of de tekst creatief of formeel moet zijn. Daarbij kan Bing gegevens uit verschillende bronnen combineren. Naast het antwoord op je vraag toont Bing ook op de traditionele manier zoekresultaten met links.

Wat je Bing kunt vragen

Net als ChatGPT kan Bing een handig hulpmiddel zijn om vragen te beantwoorden of om teksten te schrijven. Een paar voorbeelden van vragen die je Bing kunt stellen.

·  Wat zijn de benzinekosten als ik met een Renault Mégane uit 2019 van Rotterdam naar Parijs wil rijden?

·  Wat is de beste wasmachine onder de 600 euro voor een eenpersoonshuishouden?

·  Vat deze tekst voor me samen.

·  Wat is leuk om te doen als ik twee dagen in Antwerpen ben?

·  Geef een paar ideeën om mijn webwinkel in tweedehands kleding te promoten.

·  Help me bij het schrijven van mijn sollicitatiebrief.

Bing kan niet alleen een antwoord geven en een complete tekst schrijven, door de chatfunctie kun je je zoekopdracht ook verfijnen. Daarbij stelt Bing soms vervolgvragen, bijvoorbeeld naar welke functie en bij wat voor bedrijf je wilt solliciteren of hoe je je dag tijdens een stedentrip graag doorbrengt. Ook kun je AI inzetten voor marketing.

Niet alles gaat goed

Het is altijd belangrijk om te beseffen dat Bing een handig hulpmiddel is, maar dat het verre van perfect is. De software is getraind op een grote hoeveelheid data die zich op internet bevindt en we weten allemaal dat niet alles wat op internet staat de waarheid is.

Doordat Bing de informatie uit verschillende bronnen combineert, trekt het daaruit soms ook conclusies die simpelweg niet juist zijn.

Zoals bij ChatGPT het geval was, zijn ook gebruikers van Bing volop gaan experimenteren met de tool. Dat bracht verschillende andere problemen aan het licht. Beledigende, racistische of andere ongewenste stereotyperingen blijven een probleem. Ook ontspoorden chats regelmatig, waarbij Bing gebruikers beledigde en een journalist zelfs op een nogal opdringerige manier de liefde verklaarde. Microsoft heeft de chatbot hierop aangepast en aangegeven dit te blijven doen. Inmiddels is het niet meer mogelijk oneindig te chatten: de chat bij een vraag is op dit moment beperkt tot tien reacties en je mag een beperkt aantal vragen per dag stellen. Bovendien kun je de gespreksstijl instellen op ‘precies’, zodat de dialoog beter gestroomlijnd verloopt.

Integratie met Windows en Office

Het zal je niet verbazen dat Microsoft van plan is Bing te integreren in zijn producten. Inmiddels is de integratie in de taakbalk van Windows 11 begonnen. Op den duur zal het ook te vinden zijn in Word, Outlook, PowerPoint en andere Office-producten en bijvoorbeeld in de chatfunctie van Teams. Wanneer die integratie precies plaatsvindt, is nog onduidelijk.

AI-race

Hoewel Bing nog verre van perfect is, kan het ook nu al een waardevolle aanvulling zijn op de zoekmachine. Zolang je zelf blijft controleren of de informatie correct is, kan het je helpen met allerlei vraagstukken.

De ontwikkelingen op AI-gebied gaan ongelofelijk snel. Doordat Bing en ChatGPT met steeds meer data worden gevoerd en de taalmodellen waarop ze zijn gebaseerd steeds beter worden, zullen ze alsmaar slimmer en nauwkeuriger worden. Intussen zitten concurrenten als Google niet stil. AI ontwikkelt zich zo snel, dat er inmiddels ongetwijfeld alweer nieuwe updates op de markt zijn!

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *