De eerste vraag die je jezelf stelt voordat je een website begint: is de domeinnaam vrij? Met een beschikbare domeinnaam kun jij immers je website beginnen en een e-mailadres aanmaken. In dit artikel leggen we je uit hoe je de beschikbare URL registreert en wat je ermee kunt.
Als de domeinnaam vrij is, volg je meestal deze stappen:
Klik op één van de stappen om direct naar die stap te gaan.
Een domeinnaam kopen doe je via de domeinnaamchecker. Deze kijkt eerst of de domeinnaam vrij is. Typ de URL in de checker, kies de domeinnaamextensie (bijvoorbeeld .NL of .COM of .TECH) en klik op ‘Check’. Is de URL beschikbaar? Klik dan op ‘Registreren’ en vervolgens ‘Ga verder’ om een dienst te kiezen.
Het kan voorkomen dat de domeinnaam die je wilde registreren, niet vrij is. Dat is jammer, maar gelukkig zijn er manieren om toch nog een mooie URL te krijgen. Je leest in het artikel over de perfecte domeinnaam vinden hoe je dit doet. Je kunt ook altijd een variatie van je domeinnaam opnieuw checken
Misschien heb je al een domeinnaam bij een andere partij dan Yourhosting, maar wil je graag naar ons toe verhuizen. Dat kan! Hiervoor heb je een verhuiscode nodig. We leggen je op de supportpagina uit hoe je jouw domeinnaam verhuist naar Yourhosting.
Zie je dat er nog meer domeinnaamextensies vrij zijn bij jouw domeinnaam? Bescherm je merknaam door de populaire domeinnaamextensies ook te registreren. Zo kan niemand anders dit meer doen. Populaire extensies zijn bijvoorbeeld .NL, .COM of .EU.
Het is heel fijn dat je domeinnaam vrij is, maar met alleen een URL kun je nog geen website of e-mailadres aanmaken. Daar heb je namelijk hosting voor nodig. De meest gekozen vormen van hosting zijn shared hosting of e-mailhosting.
Als je van plan bent om een website te maken, bijvoorbeeld met het welbekende WordPress, dan heb je naast je domeinnaam ook een hostingpakket nodig. Je betaalt voor het shared hostingpakket, maar je installeert WordPress gratis. Als je domeinnaam nog vrij is, kies dan ook wat je ermee wilt doen.
Naast dat je met jouw shared hostingpakket een website kunt maken, krijg je ook ruimte voor e-mail. Dat betekent dat je met je domeinnaam een e-mailadres aan kunt maken. Bijvoorbeeld info@jouwdomeinnaam.nl.
Meestal is voor beginnende websites een Start pakket prima geschikt, je kunt altijd later nog upgraden mocht je meer ruimte nodig hebben.
Heb je de domeinnaam alleen geregistreerd omdat je deze wil gebruiken als e-mailadres? Dan is e-mailhosting voordeliger dan shared hosting. Je hebt dan ruimte om een of meerdere mailadressen aan te maken met jouw domeinnaam. Vervolgens installeer je het e-mailadres op een e-mailprogramma naar keuze of je gebruikt onze gratis webmail.
De juist websitebuilder voor jou hangt af van wat je wil voor je website en hoe technisch onderlegd je bent. Om de keuze makkelijker te maken, hebben we in dit artikel verschillende websitebuilders uitgelicht en de voordelen van elke builder besproken.
De meest gekozen websitebuilder is WordPress:
Als je tot nu toe alle stappen doorlopen hebt, dan jeuken je handen vast om aan de slag te gaan met je website. Ook hier helpen we je graag bij. Met deze hulpmiddelen zet jij gemakkelijk zelf je website in elkaar:
Domeinnaam vrij? Check. Hostingpakket? Check. SSL-certificaat? Eh…
Met een SSL-certificaat versleutel je de verbinding tussen de browser van jouw bezoekers en je website. Dit betekent dat derden de gegevens van jouw bezoekers niet langer kunnen lezen.
SSL is erg belangrijk omdat het de onveilig-melding voorkomt die veel browsers tonen als iemand een website bezoekt zonder SSL. Daarnaast vinden zoekmachines als Google het ook van belang dat gebruikers alleen op veilige websites komen. Daarom wordt je website hoger in de zoekresultaten getoond als je wel SSL hebt, dan wanneer je het niet hebt.
In veel gevallen is een SSL-certificaat zelfs verplicht voor je website. Als bezoekers persoonsgegevens achterlaten op je website (bijvoorbeeld hun naam bij het contactformulier), dan ben jij verplicht om een SSL-certificaat te hebben vanuit de AVG-wet. Doe je dat niet, dan riskeer je hoge boetes.
Gebruik de SSL-checker en ontdek welk SSL-certificaat het beste bij jouw website past.
Er zijn een heleboel dingen die je kunt doen als je domeinnaam vrij is. Waarmee ga jij als eerste aan de slag? Bekijk ook deze pagina’s voor meer handige tips:
Heb je vragen over jouw domeinnaam of heb je ergens hulp bij nodig? Neem contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag verder.
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.