- 20 juni 2018

Een eigen favicon instellen in MijnWebsite

In het verleden hebben wel al eens een blog geschreven over het maken van een eigen website icoontje bovenin het tabblad van je browser; een favicon. Inmiddels werken veel van onze klanten ook met MijnWebsite. Met deze website builder kun je ook gemakkelijk een eigen favicon toevoegen. Ik vertel je in dit artikel graag hoe je dit instelt voor jouw website van MijnWebsite.

Wat is een favicon?

Een icoontje voor je website wordt ook wel ‘favicon’ genoemd. Tegenwoordig zie je deze icoontjes in de tabbladen van je browser, in het begin werden ze (alleen) gebruikt voor de favorieten/bladwijzers. Het icoontje is erg populair geworden en is echt een herkenningspunt geworden op ieder tabje. Het is daarmee een belangrijk onderdeel van de identiteit en branding van jouw website. Een favicon bevat maximaal 16 kleuren en kan bestaan uit verschillende formaten zoals 16×16, 32×32 of 64×64 pixels.

eigen favicon voorbeelden Yourhosting Joomla SharePoint Acronis
Voorbeelden van favicons: Yourhosting, Joomla!, MijnWebsite, Sharepoint en Acronis 

Een eigen favicon in 4 stappen

Stap 1: Creëer een .ico-bestand
Via websites zoals www.favicon.cc kun je gemakkelijk een eigen website-icoontje maken. Upload een geschikte afbeelding of leef je uit via de online editor door iedere pixel een voor een in te kleuren. Als je tevreden bent met het uiteindelijke resultaat, download je het ico-bestand en onthoud je waar je hem opslaat op je computer.

Stap 2: Navigeer naar de juiste locatie in MijnWebsite
Log nu in op de editor van MijnWebsite, dat kan via Mijn Account. Als je ingelogd bent zie je aan de linkerkant het menu van de MijnWebsite-editor. Klik daar op de knop ‘Instellen’. Er wordt dan een nieuw schermpje getoond waarin je een aantal instellingen ziet, zoals je e-mailadres en de mogelijkheid om statistieken bij te houden. Iets verder naar onder staat ‘Favicon’, met daarachter een zwart icoontje van MijnWebsite. Klik daarop en de Mediabibliotheek van MijnWebsite wordt geopend.

Selecteer favicon bij site instellingen MijnWebsite

Stap 3: Upload jouw eigen favicon
Om je eigen icoontje te uploaden klik je in het venster rechtsonder op ‘Upload..’, dat is de knop met het plusteken. Er verschijnt nu een venster waarin je jouw gewenste favicon kunt selecteren. Als het goed is weet je waar je deze hebt opgeslagen en kun je deze snel vinden. Als je het bestand gevonden hebt, klik er dan dubbel op en je ico-bestand wordt geüpload naar de MijnWebsite-editor.

Stap 4: Publiceer je website
Je kunt nu al een voorbeeld van je icoontje zien en je bent bijna klaar. Het enige dat je nog hoeft te doen is het opnieuw publiceren van je website. Vanaf dit moment staat je eigen favicon op je website en kunnen bezoekers het nieuwe icoontje ook zien.

Ik ben benieuwd of het je gelukt is! Laat je het weten in een reactie hieronder?

Samenvatting
Een eigen favicon instellen in MijnWebsite
Naam artikel
Een eigen favicon instellen in MijnWebsite
Beschrijving
Een favicon is het icoontje dat wordt gebruikt in de tabbladen van je browsers. Via onze website builder MijnWebsite kun je ook een eigen favicon instellen. In deze blog leggen we uit hoe je dit doet.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

2 reacties

P. van der Ploeg on 27 september 2018

Naar mijn idee is deze uitleg van jullie onnodig moeilijk. Ten eerste is een ico-bestand tegenwoordig helemaal niet meer nodig. Het mag nu ook met een gif-bestand, een jpg-bestand, of een png-bestand. Verder is een site-builder ook niet nodig, al kan ik me voorstellen, dat sommige mensen dat gemakkelijk vinden. Maar ik niet.
Een zeer goede uitleg vindt men in https://nl.wikipedia.org/wiki/Favicon
Voor mij is dit de beste en eenvoudigste uitleg, die ik op internet vinden kon.

Jeroen Peters on 28 september 2018

Hoi P., bedankt voor je reactie!

Ik ben blij dat je zelf de uitleg niet nodig hebt. Zoals je aangeeft zijn er mensen die wel graag gebruik maken van een site builder. Juist om die mensen op weg te helpen schrijven we dit soort blogs.

Je hebt gelijk dat je vrijwel alle afbeeldingen kunt gebruiken als icoontje. Om mensen wel direct een preview te laten zien van het icoontje, linken we favicon.cc, die geeft ook mogelijkheid tot fotoimport. Je ziet direct hoe het eruit komt te zien, het is niet voor iedereen zo vanzelfsprekend dat een foto gebruikt kan worden en dat het dan in zo'n klein vakje gepast wordt (wat ook weer met properties lelijk kan uitkomen).

Als je alle kennis bezit, dan is dit inderdaad omslachtig. Als je behoeft hebt aan een kort stappenplan, hopen we toch dat dit blog mensen kan helpen.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *