- 16 februari 2016

Handige tips voor een gezond jaar op je werk

verantwoord lunchen en stretchen achter je bureau

We zijn alweer anderhalve maand in het nieuwe jaar. De meesten van ons begonnen in januari fanatiek met een aantal goede voornemens. Een paar kilootjes afvallen, gezond eten en meer sporten of vaker relaxen en minder stressen? Die voorbeelden komen iedereen vast wel bekend voor, ook mij. Maar de kans is groot dat (een aantal van) die goede voornemens al is gesneuveld. Ik geef je graag een paar tips mee namens mij en mijn collega’s bij Yourhosting, om 2016 toch een beetje gezond door te komen!

Van instant Knorr-gerechten naar verantwoord lunchen

Ik ben zo’n typische ‘als-het-maar-snel-klaar-is-dan-vind-ik-het-prima koker’. Een pakje van Knorr hier, een toevoeging van Maggie daar, en hupsakee mijn niet zo verantwoorde avondmaaltijd is klaar. Maar gelukkig ben ik sinds ik bij Yourhosting werk, al een klein beetje gezonder gaan eten. Elke dag tijdens de lunch zet onze chef-kok Juan verse en biologische broodjes, vleeswaren, kaas, salades en soepjes voor ons klaar. Zo wordt gezond lunchen een stuk makkelijker, score!

En voor de collega’s van de avonddienst maakt Juan elke dag een heerlijke avondmaaltijd klaar. Van quinoa tot couscous en van noten tot rood vlees, Juan zorgt ervoor dat we allemaal lekker gezond en gevarieerd eten. Juan: “Het is mijn passie om een ander te helpen bij het bereiden van lekkere en gezonde voeding. Zonder al te ingewikkelde handelingen een voedzame en gevarieerde maaltijd te bereiden. Eenvoud siert de mens en dat geldt ook voor je voeding! Hoe puurder, hoe gezonder. Dan vind je de balans die bij jou past.” Hieronder vind je een recept van Juan met quinoa dat bijdraagt aan een gezonde levensstijl:

Ingrediënten:

• 750 ml water
• 300 gr quinoa
• 450 gr gerookte kipfilet
• 1 courgette
• 1 aubergine
• 150 gr feta
• 2 teentjes knoflook
• 100 gr geroosterde pijnboompitten
• Handvol muntblaadjes en korianderblaadjes
• 200 gr zongedroogde tomaatjes
• peper en zeezout
• olijfolie
• 3 theelepels citroensap

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
2. Snijd de aubergine en courgette in dunne plakken en leg ze op een rooster dat op een braadslede past, zodat het vocht van de groenten in de braadslede lekt.
3. Bestrijk de groenten aan beide kanten lichtjes met olie en bestrooi met zeezout. Zet ze 10 minuten in de oven totdat de plakken zacht zijn en een beetje donker beginnen te kleuren. Haal de plakken dan uit de oven.
4. Leg de plakken in een schaal, snijd de gerookte kip in reepjes en voeg deze toe aan de schaal met groenten. Voeg er nog wat olijfolie en knoflook aan toe.
5. Spoel de quinoa af en kook al dente (kijk hiervoor even op de verpakking) en laat daarna de quinoa afkoelen.
6. Voeg de quinoa toe aan de schaal met kip en groenten en voeg de overige ingrediënten (geroosterde pijnboompitten, munt- en kolianderblaadjes, feta en zongedroogde tomaatjes) toe. Besprenkel de quinoa salade met citroensap en voeg naar smaak zeezout en peper toe. Eet smakelijk!

Ontspannen achter je bureau

Ook kunnen we hier regelmatig de werkstress even ontduiken in de gameroom. Een ontspannen potje FIFA of even fanatiek tafelvoetballen en we kunnen er weer tegenaan. Maar tijdens het werken zit je toch vooral veel stil, het loopje naar de koffieautomaat uitgezonderd. Wat rek- en strekoefeningen achter je bureau helpen je meer ontspannen te werken en zorgen dat je aan het eind van de dag minder last van je schouders en rug hebt. Bye bye, stijve schouders en kloppende koppijn!

gezond

Schouder stretch

– Zit in een ontspannen houding achter je bureau;
– Hef je schouder zo hoog mogelijk naar je oren en houdt dit twee seconden vast;
– Ontspan je schouders door ze naar beneden te laten zakken;
– Herhaal dit acht tot tien keer.

Bovenrug stretch

– Zit in een ontspannen houding achter je bureau;
– Strek je armen recht naar voren en draai je handpalmen naar buiten;
– Kruis je armen en druk je handpalmen tegen elkaar;
– Span je buikspieren op, buig je hoofd en ontspan je schouders;
– Houd deze houding tien tot dertig seconden vast.

Torso stretch

– Zit in een ontspannen houding achter je bureau;
– Haak je vingers in elkaar en strek je armen in de lucht met je handpalmen richting het plafond;
– Adem in terwijl je je armen en torso zo ver mogelijk strekt;
– Adem uit en laat je armen zakken;
– Herhaal dit acht tot tien keer.

Hebben jouw goede voornemens het tot nu overleefd? Laat het vooral even weten als je het recept van Juan hebt uitgeprobeerd, ik ben heel benieuwd! Ik koop alvast even de ingrediënten voor de quinoa salade in, geen Knorr-pakje voor mij vanavond 🙂

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *