- 26 april 2021

Hoera, .NL is jarig! – Achtergrond over .NL

Geen domeinnaamextensie in Nederland die zo vaak wordt geregistreerd als de .NL-domeinextensie. Niet alleen in Nederland, zoals je zou verwachten, maar ook op de wereldranglijst is .nl een van de meest geregistreerde domeinextensies. Inmiddels zijn er meer dan 6,2 miljoen geregistreerde .NL-domeinnamen. Niet slecht voor een land met ruim 17 miljoen inwoners.

registreer nu je .nl domeinnaam voor maar € 0,49

In 2021 bestaat de .NL-domeinnaam precies 35 jaar. Om dit te vieren nemen we je graag mee de geschiedenisboeken in. Even niks te doen en zin in wat meer verdieping? Je leest hier alles wat leuk is over de .nl-domeinnaam.

Een domeinextensie?

Een extensie van een domeinnaam is het laatste deel van een domein. In het geval van Yourhosting is dit dus .nl, waarbij de volledige domeinnaam https://www.yourhosting.nl is. .nl is een zogenoemde ccTLD, waarvan voluit de betekenis is: countrycode toplevel domain. .nl is dus een domeinextensie die specifiek bedoeld is voor Nederland. Andere voorbeelden van ccTLD’s zijn .de, .be en .us.

Hoe het allemaal begon voor .nl

Op zondag 25 april werd het .nl domein aangevraagd voor Nederland door Piet Beertema. De aanvraag werd goedgekeurd en .nl als ccTLD voor Nederland was een feit! Op 30 april 1986 werd de allereerste .nl domeinnaam geregistreerd door het Centrum voor Wiskunde en Informatica, het bedrijf waar Piet Beertema werkte. De allereerste .nl-domeinnaam is dan ook cwi.nl, een nog altijd actieve domeinnaam. Leuk weetje: .nl was het eerste actieve landendomein buiten de VS (.us).

Meer en meer bedrijven maken gebruik van een .nl voor hun website. Dat merkt ook het CWI, de dan nog beheerder van de .nl-extensie. Om te kunnen blijven waarborgen dat de registratie van .nl goed verloopt, wordt in 1996 SIDN opgericht, de stichting internet domeinregistratie in Nederland.

Voor niets gaat de zon op. Kon je tot 1996 nog een gratis .nl domeinnaam registreren, vanaf april 1996 moest de portemonnee getrokken worden voor een .nl domeinnaam. Sinds 2003 kan ook iedereen de .nl-domeinnaam registreren. Het maakt dan niet meer uit of je een bedrijf hebt of als particulier een domein registreert. Vanaf dat moment groeit .nl dan ook nog harder, nog in 2003 wordt werd het miljoen aangetikt.

.NL en Yourhosting

Ook sinds de start van Yourhosting in 2001 (of 2000? Wat is de oprichtingsdatum?) een van de ‘oudste’ hostingproviders van Nederland, is .nl gelijk de meest populaire domeinnaamextensie. Toen koste de .nl nog € 15,- per jaar, met nog € 12,- opstartkosten, inmiddels registreer je nu een .nl-domeinnaam voor € 0,49 voor het eerste jaar. https://www.yourhosting.nl/domein/

Screenshot waybackmachine Yourhosting.nl
Screenshot waybackmachine Yourhosting.nl

.NL blijft groeien

In mei 2015 zijn er ruim 5,6 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd. Het is daarmee vanaf dat moment ook een van de meest populaire land-extensies ter wereld. Met een respectabele 9e plek is het zelfs een van de meest populaire extensies ter wereld, inclusief alle generieke TLD’s. Alleen .com, .de, .net, .tk, .uk, .org, .info, en .cn zijn vaker geregistreerd.

Leuke feitjes over .NL

 • .NL is veruit de meest populaire domeinextensie bij Yourhosting
 • De duurste .nl-domeinnaam ooit is vakantie.nl die in 2007 voor 2,5 miljoen euro is verkocht
 • Ruim 70% van alle domeinen die worden geregistreerd in Nederland, zijn een .nl
 • Omdat er al zoveel domeinnamen geregistreerd zijn met .nl als extensie, worden in Nederland andere extensies steeds populairder. .com is een goede tweede.

Waarom is deze domeinnaam zo populair?

Met een .nl-domeinnaam is je website direct herkenbaar als Nederlands bedrijf of Nederlandse website. Daarmee is een .nl-website ook beter vindbaar in Nederlandse zoekmachines als Google, omdat zoekmachines dan jouw website herkennen als relevant voor Nederlandse zoekopdrachten.  

Een ander voordeel is dat .nl herkenbaar en vertrouwd is. Het maakt bezoekers van je website zekerder dat ze te maken hebben met een betrouwbare partij, waardoor bezoekers niet alleen sneller op een .nl-website klikken, maar zich ook veiliger voelen een bestelling te plaatsen als de domeinextensie herkenbaar is, bijvoorbeeld in het geval van .nl.

Tijdlijn:

 • De allereerste domeinnaam werd door Piet Beertema geregistreerd
 • Tot 1996 was de .nl domeinnaam gratis
 • Vanaf 1996 wordt .nl beheert door SIDN
 • 2000: Yourhosting wordt opgericht. Een .NL-domeinnaam kost dan nog 15 euro per jaar
 • Sinds 2003 kan iedereen een .nl-domeinnaam registreren
 • In 2003 werd het miljoen aangetikt voor geregistreerde .nl domeinnamen
 • 2008: het is vanaf nu ook mogelijk numerieke .nl-domeinnamen te registreren. Voorheen moest een domeinnaam een letter bevatten
 • 2010: de vier miljoenste .nl domeinnaam wordt geregistreerd. Dit is tomgoesusa.nl
 • 2021: inmiddels zijn er al ruim 6,2 miljoen .nl-domeinnamen geregistreerd!

Ook een domeinnaam registreren?

Een .nl moet uit minstens 2 tekens registreren en mag niet langer zijn dan 63 tekens. Alleen cijfers, letters en koppeltekens zijn toegestaan, maar dat laatste mag nooit aan het eind. Heb je al een domeinnaam en wil je deze graag verhuizen naar Yourhosting, dan kun je gebruik maken van de verhuisservice. https://www.yourhosting.nl/domeinnaam-registreren/

Is je .nl domein al bezet? Geen probleem, via de checker zie je allemaal relevante suggesties op jouw voorgestelde domeinnaam. Of kies voor een andere extensie zoals .com of het steeds populairder wordende .shop of .store.

Bronnen gebruikt voor dit artikel:

Samenvatting
Hoera, .NL is jarig! – Achtergrond over .NL
Naam artikel
Hoera, .NL is jarig! – Achtergrond over .NL
Beschrijving
Geen domeinnaamextensie in Nederland die zo vaak wordt geregistreerd als de .NL-domeinextensie. Niet alleen in Nederland, zoals je zou verwachten, maar ook op de wereldranglijst is .nl een van de meest geregistreerde domeinextensies. Inmiddels zijn er meer dan 6,2 miljoen geregistreerde .NL-domeinnamen. Niet slecht voor een land met ruim 17 miljoen inwoners.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *