- 24 november 2016

Houd je wachtwoorden sterk en veilig

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Wachtwoorden en online veiligheid zijn en blijven hot topics. Er wordt regelmatig aandacht aan veiligheid besteed met campagnes, ook vanuit de overheid. Vandaag 24 november is het Nationale Check Je Wachtwoorden Dag en daarom een blog over veilig online zijn. Zijn jouw gegevens nog veilig? En hoe houd je dat zo? Lees direct meer!

Gemak dient de mens

Deze dag vraagt om extra aandacht voor je wachtwoord. Waarom? De top van de meest gebruikte wachtwoorden bestaat zoal uit ‘password’, ‘123456’ en ‘qwerty’. Je kunt zelfs hele lijsten zien op bijvoorbeeld Nu.nl. Ergens is het natuurlijk best logisch dat deze wachtwoorden in de top 25 staan, want ze zijn (te) gemakkelijk te onthouden. Maar in dat gemak schuilt ook direct een gevaar.

Het gevaar van een gemakkelijk wachtwoord

Deze lijst van bekende wachtwoorden is publiek. Iedereen die dat wil kan erbij, dus ook degenen met kwade bedoelingen. Vaak hebben zij een lijst die nog veel langer is, zoals een top 5000 met daarin ook Nederlandse termen. Daarnaast hebben ze vaak software om (makkelijke) wachtwoorden te genereren. Als iemand echt kwade bedoelingen heeft met jouw account, website, VPS of andere gegevens, wordt er vaak gestart met het (automatisch) raden van je wachtwoord.

Schade en gevolgen

De schade en gevolgen kunnen heel divers zijn. Denk maar eens aan alle gegevens die je in je e-mail of op je OneDrive bewaart. Ook zou het kunnen dat iemand kan inloggen op het beheerpaneel van je website. Van spam op je site, bestellingen via je creditcard of PayPal tot aan verlies of juist publicatie van persoonlijke gegevens. Allemaal vervelende dingen die je niet wilt.

De oplossing

De oplossing spreekt eigenlijk voor zich: zorg voor een sterk wachtwoord en gebruik voor elk systeem of programma een ander wachtwoord. De meeste mensen hebben moeite met of geen zin in het onthouden van een wachtwoord dat bestaat uit gekke tekens zonder logica. Maar een sterk wachtwoord hoeft niet moeilijk te zijn. Geïnspireerd op een Engelstalige strip over sterke wachtwoorden kun je ook een wachtwoord gebruiken dat bestaat uit een aantal (willekeurige) woorden, eventueel met een nummer erachter. Zo zijn ‘IkLeesGraagBlogs4’, ‘VuilnisPlantGarage’ en zelfs ‘MijniPhoneDoetRaar’ al vrij sterke wachtwoorden en toch vrij eenvoudig te onthouden. Nog meer tips kun je vinden op wachtwoordbewust.nl.

Onthoud je wachtwoorden met een wachtwoordmanager

Lukt het je niet om wachtwoorden voor al je accounts en profielen te onthouden, of wil je toch liever een gegenereerd wachtwoord? Gebruik dan een wachtwoordmanager zoals KeePass of LastPass. Deze programma’s open je met één wachtwoord, en daar sla je vervolgens je andere wachtwoorden in op. Zo hoef je zelf maar één sterk wachtwoord te onthouden. Ook kan een wachtwoordmanager je helpen met het genereren van wachtwoorden.

Dit is nog maar het begin

Een sterk wachtwoord is een goed begin. Er is online natuurlijk een hoop andere dingen waar je op moet letten om jezelf, je accounts, je data en betalingen veilig te houden. Wil je weten of jij al op de goede weg bent? Doe dan de CyberSkills-test van Alert Online!

Heb je vragen of eigen tips voor het sterk houden van je wachtwoorden en het managen daarvan? Of meer tips voor het veilig online blijven? Deel ze dan met onze andere lezers in het reactieformulier hieronder.

Samenvatting
Houd je wachtwoorden sterk en veilig
Naam artikel
Houd je wachtwoorden sterk en veilig
Beschrijving
Online veiligheid is een hot topic. Wachtwoorden spelen een belangrijke rol bij een goede beveiliging. Binnenkort is het Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. Zijn jouw gegevens nog veilig? En hoe houd je dat zo? In deze blog delen we een aantal handige tips over sterke en veilige wachtwoorden.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

Clarinda on 8 maart 2017

Thanks for your thgsthou. It's helped me a lot.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *