- 08 februari 2018

Hybrid cloud: 3 kansen voor softwareleveranciers

De softwarewereld is in de afgelopen jaren sterk veranderd. Werd het creëren van software voorheen gekenmerkt door lange ontwikkeltrajecten, tegenwoordig ligt de nadruk vooral op snelle innovatie en een kortere time-to-market. Softwareleveranciers richten zich nu op wendbare apps en aan elkaar gekoppelde microservices in plaats van op omvangrijke, alomvattende softwareapplicaties. De sector gaat van less data naar big data en van een strikte scheiding tussen infrastructuur- en operationele teams naar geïntegreerde DevOps met een sterke focus op service aan de klant.

De komst van cloud computing

Technologische innovaties zoals virtualisatie hebben softwareontwikkeling verder veranderd. Van oudsher werden applicaties ontwikkeld op fysieke, on-premises machines. De introductie van virtual machines (VM’s) bracht veel meer flexibiliteit. De komst van cloud computing zo’n tien jaar geleden voegde daar nieuwe voordelen aan toe op het gebied van beheergemak, schaalbaarheid en kosteneffectiviteit.
De softwareontwikkelingen in het verleden en het heden. Van servers naar services.

Software in de cloud

Inmiddels is cloud onontkoombaar geworden, zeker ook voor softwareleveranciers. We zijn nu voorbij het kantelpunt waar het merendeel van de softwarefunctionaliteit als dienst wordt afgenomen. Als aanbieder van zakelijke software ben je echter niet zomaar in de cloud. Het vraagt de nodige inspanningen om jouw product cloud-ready te maken en een SaaS-propositie te ontwikkelen. Dat gaat gepaard met de transitie van verdienmodellen op basis van licenties naar een leveringsmodel gebaseerd op services. Ook technisch lijkt de transitie naar de cloud best een uitdaging. Software moet in veel gevallen worden herschreven om als cloudservice te kunnen dienen.

Public, private of hybrid cloud?

De cloud bestaat er in allerlei soorten en maten. Kort gezegd hebben ISV’s de keuze uit drie scenario’s: public cloud, private cloud en hybrid cloud. Hierbij is hybrid cloud de meest voorkomende vorm van cloud computing. Dit is een mengvorm waarin public en private cloudservices geïntegreerd zijn. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om dataopslag in de private cloud en het ontwikkelen en hosten van applicaties in de public cloud.

Kansen van de hybrid cloud

Een volledig geïntegreerde hybrid cloud biedt veel groeikansen aan softwareleveranciers. In deze blog ga ik alvast dieper in op 3 van deze kansen.

#1 Focus op innovatie en kerncompetenties

Globalisering en de opkomst van nieuwe technologieën zorgen ervoor dat barrières om markten te betreden vervagen. Dat biedt nieuwe kansen maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Concurrentie neemt toe, vaak uit onverwachte hoek. Om als softwareleverancier relevant te blijven ten opzichte van de concurrentie, is het belangrijk om snel te innoveren en de time-to-market te verkorten.

Het gebruik van traditionele on-premises servers vraagt veel inspanningen van ISV’s. Je bent namelijk verantwoordelijk voor uiteenlopende facetten zoals networking, storage, servers, virtualisatie, OS, middleware, runtime, data en applicaties. Dit betekent dat het (schaarse) personeel veel tijd aan deze taken kwijt is. Tijd die ze niet aan innovatie besteden. De inzet van IaaS (Infrastructure as a Service) en PaaS (Platform as a Service) verlegt deze verantwoordelijkheden voor een groot deel naar de cloudprovider.
On-premises vergeleken met iaaS en PaaS
Met PaaS in de cloud hoeven ISV’s zich alleen nog maar bezig te houden met de applicaties en de data. Onderhoud, updates en beheer van de infrastructuur zijn niet langer hun verantwoordelijkheid. Hierdoor zijn ze beter in staat om de schaarse tijd te spenderen aan de core business: het ontwikkelen en leveren van innovatieve software. Dit stelt ISV’s in staat om sneller toevoegingen aan bestaande software te realiseren, nieuwe oplossingen op de markt te introduceren en daarmee de concurrentie voor te blijven.

#2 Voldoe aan wet- en regelgeving

De public cloud biedt veel voordelen maar kent voor sommigen ook nadelen. Een belangrijk nadeel is de beperkte controle over de locatie van data. Gegevens kunnen immers wereldwijd worden opgeslagen. Vanwege compliancy mogen (privacygevoelige) gegevens voor sommige klanten een land of regio niet verlaten. Hierdoor is het gebruik van de public cloud niet altijd toegestaan en zien ISV’s zich genoodzaakt om on-premises te hosten.
De Hybric cloud is de public cloud met local cloud: de data blijft in Nederland.
Dankzij een volledig geïntegreerde hybrid cloud (bijvoorbeeld op basis van Azure Stack) is dit verleden tijd. Hiermee kun je gebruikmaken van de voordelen van de public cloud, zoals schaalbaarheid en rekenkracht, en tegelijkertijd voldoen aan wet- en regelgeving door data in Nederland op te slaan. Je kunt ervoor kiezen om data voor alle klanten in Nederland op te slaan of dit eventueel aan te bieden als additionele dienst als een klant hier specifiek om vraagt.

#3 Ontwikkel voor één enkel platform

Voorheen waren de public cloud en private cloud verschillende werelden. Dankzij de hybrid cloud op basis van Azure Public Cloud en Azure Stack vervaagt deze scheiding. Het is nu mogelijk om applicaties lokaal te ontwikkelen in Azure Stack en deze vervolgens uit te rollen naar de publieke cloud. Zowel Azure Public als Azure Stack maken namelijk gebruik van hetzelfde platform: Azure. Dit zorgt voor consistentie tussen de private en public cloud en daarmee bespaar je op het oplossen van eventuele compatibiliteitsproblemen.
consistentie microsoft azure stack public private cloud
Zo kun je applicaties lokaal ontwikkelen en geautomatiseerd testen in een OTAP-omgeving (Ontwikkeling, Test, Acceptatie en Productie) en vervolgens direct uitrollen naar de public cloud. Bovendien zijn alle apps en services die in de Azure Marketplace staan meestal ook inzetbaar op Azure Stack. Azure kan daarnaast werken met vele ontwikkeltalen en frameworks zoals ASP.NET, ASP.NET Core, Java, Ruby, Node.js, PHP en Python.

Ontdek alle groeikansen voor ISV’s

In deze blog heb ik slechts 3 groeikansen van de hybrid cloud voor softwareleveranciers toegelicht, maar er zijn nog veel meer. Wil je alle groeikansen voor ISV’s ontdekken? Download dan de volledige whitepaper.

Samenvatting
Hybrid cloud: 3 kansen voor softwareleveranciers
Naam artikel
Hybrid cloud: 3 kansen voor softwareleveranciers
Beschrijving
Softwareleveranciers richten zich nu op wendbare apps en aan elkaar gekoppelde microservices in plaats van op omvangrijke, alomvattende softwareapplicaties.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *