- 15 augustus 2018

Intel-lekken L1TF of Foreshadow: wat betekent het voor jou?

Je hebt er misschien al wat over gehoord of gezien op onze statuspagina; er zijn opnieuw lekken gevonden in de processors van Intel. Er zijn drie lekken gevonden die de naam Foreshadow of L1TF (L1 Terminal Fault) hebben gekregen. En omdat ongeveer driekwart van de processors in de wereld van Intel zijn, is de impact van deze lekken groot. In dit blog vind je alle informatie over L1TF en wat dit voor jou betekent.

Opnieuw een Intel-lek?

Even terug naar begin 2018. In januari kwam het nieuws dat er twee lekken gevonden waren in de processors van Intel genaamd ‘Meltdown’ en ‘Spectre’. Na de ontdekking van deze lekken zijn er door softwareleveranciers wereldwijd patches (herstelprogrammatuur) uitgebracht om deze lekken te dichten. Zo hebben wij destijds een aantal weken lang herstelwerkzaamheden uitgevoerd om onze servers en jouw data te beveiligen. Grote bedrijven zoals Apple, Microsoft en Red Hat hebben verschillende software-updates uitgebracht om je computer, smartphone en andere elektronica te beveiligen.

Wat is L1TF of Foreshadow?

Nadat de lekken Meltdown en Spectre waren gevonden, zijn onderzoekers van verschillende universiteiten verder gaan graven in de Intel-processors om te onderzoeken of er andere kwetsbaarheden waren. Deze zijn onlangs ontdekt en hebben de naam Foreshadow of L1TF gekregen. In onderstaand Engelstalig filmpje wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd wat deze lekken betekenen.

In het filmpje wordt uitgelegd dat door een kleine tijdsruimte in de manier waarop data in een Intel-processor (het hart van een computer) geïnterpreteerd en verwerkt wordt, hackers de ruimte krijgen om ongeautoriseerd toegang te krijgen tot gevoelige data en in het ergste geval ook tot data van andere gebruikers op dezelfde server of in hetzelfde netwerk. Met alle gevolgen van dien.

Om te voorkomen dat jouw data voor het grijpen ligt, brengen verschillende softwareleveranciers op dit moment patches uit om de lekken in de Intel-processors te dichten.

Wat betekent L1TF voor je diensten bij Yourhosting?

Op dit moment zijn we druk bezig de updates en patches die worden uitgebracht, toe te passen op onze servers en infrastructuur. Zo zorgen we ervoor dat onze servers en jouw data veilig zijn voor hackers.

Door de updates die we uitvoeren, kan het zijn dat je diensten (zoals website en e-mail) de komende dagen en weken op verschillende momenten enige tijd onbereikbaar zijn. Nadat de specifieke patch is toegepast zijn je diensten weer bereikbaar. Hoe lang en wanneer je diensten onbereikbaar zijn, is nu nog niet te zeggen. Houd daarvoor onze statuspagina in de gaten. Deze updaten we regelmatig.

Heb je een shared hostingpakket, e-mailhosting, Managed VPS of andere managed dienst bij Yourhosting? Dan hoeft je niets te doen, wij updaten en patchen onze systemen zodat jouw gegevens veilig zijn.

Heb je een Unmanaged VPS bij Yourhosting? Installeer dan de nieuwste updates van je besturingssysteem zodra deze wordt uitgebracht. Zo zorg je ervoor dat jouw data niet meer kwetsbaar is voor hackers.

Tot slot

Op onze statuspagina plaatsen we updates over de patches en updates die we toepassen en uitvoeren. Check deze regelmatig voor het laatste nieuws.

 

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *