- 05 januari 2018

Intel-lekken Meltdown en Spectre: wat betekent het voor jou?

Je hebt het misschien al voorbij zien komen in het nieuws of via de updates op onze statuspagina: er zijn twee lekken gevonden in Intel-processoren. Een van die lekken is ook van toepassing op AMD en ARM-processors. Wat betekent dit nieuws voor jou en jouw website? In dit blog vertel ik je alles over het lek en wat dit voor jou betekent.

Wat is een processor?

Beginnen bij het begin: wat is nu precies een processor? Een processor is het hart van een computer. Dit hart is verantwoordelijk voor alle berekeningen en aansturingen die op een computer plaatsvinden. Een goede processor zorgt ervoor dat je computer snel en goed werkt. In elke computer (en telefoon, tablet of ander ‘slim’ apparaat), en dus ook in een server, zit een processor. En een groot deel (bijna driekwart) van de processoren in de wereld komt uit de fabriek van Intel.

Wat of wie zijn Spectre en Meltdown?

Zodra een lek een naam heeft gekregen, weet je dat het serieus is. Spectre en Meltdown zijn de namen die gegeven zijn aan de lekken die gevonden zijn in de Intel-processoren.

Meltdown

Het lek Meltdown is al sinds november bekend bij Intel en treft de processor van Intel. Dit lek zorgt ervoor dat je toegang kunt krijgen tot het geheugen van de processor. Zonder dit lek te dichten zou het kunnen betekenen dat gevoelige informatie door hackers achterhaald kan worden wanneer ze een computercode kunnen uitvoeren op je laptop of pc, bijvoorbeeld door een phishingmail met malafide software te sturen.

Dit lek zit al sinds 1995 in de processoren van Intel. Voor Meltdown zijn updates of zogenaamde patches beschikbaar waardoor dit lek ‘vrij eenvoudig’ gedicht kan worden. Nadeel van die patch is dat ze ervoor kunnen zorgen dat computers tot 30% trager kunnen worden, afhankelijk van de toepassing die gebruikt wordt. Microsoft, Apple en Linux hebben inmiddels software-updates uitgebracht.

Spectre

Spectre werkt iets anders en geeft hackers toegang tot het geheugen dat door andere computerprogramma’s wordt gebruikt. Het zorgt ervoor dat programma’s gevoelige informatie vrijgeven, zoals wachtwoorden, gevoelige bestanden et cetera. Geluk bij een ongeluk is dat het voor hackers moeilijker is om misbruik te maken van Spectre. Maar tegelijkertijd is deze ook moeilijker op te lossen.

Wat betekenen Spectre en Meltdown voor jou?

Het klinkt natuurlijk best heftig, lekken die ervoor zorgen dat hackers toegang kunnen krijgen tot je gegevens. Wat betekenen deze lekken voor jouw website, e-mail of andere diensten die je bij Yourhosting hebt en wat betekent het voor je elektronica die je thuis hebt?

Voor je diensten bij Yourhosting

We zijn op dit moment hard bezig om de updates en patches die uitkomen van onze leveranciers toe te passen zodat alle systemen veilig zijn voor eventuele kwaadwillenden. Ons operationeel team is sinds de bekendmaking van de lekken continu bezig om onze systemen klaar te maken voor de patches en deze toe te passen zodra ze vrijgegeven zijn.

Heb je een hostingpakket, Managed VPS of een andere managed dienst bij ons? Dan hoef je niets te doen, wij updaten en patchen onze systemen zodat jouw gegevens veilig zijn.

Heb je Unmanaged VPS? Dan is het belangrijk dat je zelf je besturingssysteem direct bijwerkt zodra de updates en patches beschikbaar zijn. Zo zorg je ervoor dat jouw data niet meer kwetsbaar is voor hackers.

Voor je computer, laptop en andere elektronica thuis

Grote kans dat in de elektronica die je thuis gebruikt, je tablet, pc en laptop, een processor van Intel zit. Microsoft heeft donderdagavond al een update uitgebracht voor Windows en de komende dagen zullen ook andere besturingssystemen updates uitbrengen om je te beveiligen tegen de lekken. Belangrijk is dat je deze software-updates gelijk uitvoert en niet uitstelt. Daarbij is het ook belangrijk dat je je antivirusprogramma updatet, zodat deze de noodpatches van je besturingssysteem niet tegenhoudt.

Voor je smartphone geldt ook; accepteer de laatste updates. Heb je een Android-toestel, zorg er dan voor dat je de meest recente updates uitvoert. Voor Apple geldt dat de meeste apparaten niet kwetsbaar zijn voor de lekken. Dit omdat Apple voor de nieuwere apparaten zelf processoren heeft gemaakt. Heb je een oudere iPhone of iPad, dan kun je kwetsbaar zijn voor Spectre. Bekijk de lijst van mogelijk kwetsbare Apple-producten.

Intel komt overigens ook met firmware-updates (dit is software die in hardware is ingeprogrammeerd) die via fabrikanten zoals Dell, HP, Lenovo en Acer worden uitgebracht. Belangrijk is dat, zodra deze updates beschikbaar zijn, je ze direct uitvoert.

Op onze statuspagina geven we updates over de patches en updates die we toepassen en uitvoeren. Check deze regelmatig voor het laatste nieuws.

Samenvatting
Intel-lekken Meltdown en Spectre: wat betekent het voor jou?
Naam artikel
Intel-lekken Meltdown en Spectre: wat betekent het voor jou?
Beschrijving
Er zijn twee lekken gevonden in Intel-processoren. Een van die lekken is ook van toepassing op AMD en ARM-processors. Wat betekent dit nieuws voor jou en jouw website?
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *