- 17 augustus 2018

Je SSL-certificaat checken? Zo doe je dat!

In de vorige blogs over SSL heb je kunnen lezen waarom het beveiligen van je website met SSL belangrijk is. Je beschermt de gegevens van je websitebezoekers en je website kan er beter vindbaar door worden.

Het is belangrijk dat jouw SSL-certificaat goed wordt geïnstalleerd en juist ingesteld staat, anders functioneert je SSL-certificaat niet. Je SSL-certificaat checken na installatie is erg verstandig om te doen, zo weet je of jouw SSL-certificaat goed staat ingesteld en werkt.

SSL certificaat installeren op je hostingpakket

Heb je een hostingpakket bij Yourhosting? Dan is installatie van gratis SSL zeer eenvoudig. Klik op “Activeer Gratis SSL” onder het kopje SSL in de Hostingmanager. Volg daar de stappen en je websiteverkeer is binnen een handomdraai beveiligd. Starthosting klanten let op: Om gratis SSL te kunnen activeren dient je pakket eerst overgezet te worden naar een Yourhosting-pakket.ssl instellen op je hostingpakket

Een SSL-certificaat checken, hoe doe je dat?

Wanneer jouw SSL-certificaat succesvol is geïnstalleerd zal dit aangegeven worden in de browser waarin je website is geopend. In de afbeelding hieronder maken we gebruik van Google Chrome als browser.

geldigheid SSL-certificaat checken

In Google Chrome zie je in de adresbalk een groen slotje met daarnaast “beveiligd” of je bedrijfsnaam. Ook zie je vóór je webadres “https” staan in plaats van “http”. Je kan op “beveiligd” of je bedrijfsnaam klikken om te zien of het certificaat geldig is.

Op welke details moet je letten bij het checken van je SSL-certificaat

Om de details van een SSL-certificaat weer te geven, klik je op “Certificaat”.

Nu opent er een scherm waar je de certificaat-gegevens kan inzien, zo zie je:

  • De doeleinden van het certificaat
  • Aan wie het certificaat is verleend
  • Door wie het certificaat is uitgegeven
  • De geldigheidsperiode van het certificaat
Details van een SSL certificaat

In het scherm staan ook nog twee andere tabbladen; Details en Certificeringspad. Onder Details vind je uitgebreidere informatie over het certificaat zoals het versienummer, informatie over het algoritme en verdere informatie over het beleid dat valt onder het certificaat.

Onder het tabblad Certificeringspad zie je welke uitgever aan het certificaat is verbonden. Onderaan zie je de status van het certificaat, hier kan je aflezen of je certificaat in orde is.

SSL certificaat checken op mixed content

Je SSL-certificaat checken kan soms een vertekend beeld geven omdat bijvoorbeeld bepaalde elementen van je website over http geladen worden in plaats van https. Dit wordt ook wel “mixed content” genoemd, lees hier meer over in onze blog over mixed content.

Hoe goed scoort jouw SSL-certificaat?

Voor een zeer uitgebreid rapport van jouw SSL-certificaat kun je terecht bij ssllabs. Daar genereer je een rapport waarin alle details van jouw SSL-certificaat staan. Zodra de analyse is afgerond krijg je te zien hoe goed je scoort, waarbij een “A+” de hoogst mogelijke score is.

SSL score Yourhosting

Om tot een score te komen voert SSL Labs allerlei tests uit op je website en met je certificaat. Zo kan bepaald worden hoe goed je SSL-certificaat is ingesteld en hoe veilig je website dus is. Mocht je een lage score hebben, check dan het volledige rapport om te achterhalen waar het aan ligt. Met een score van A of A+ zit je goed.

Als klant bij Yourhosting krijg je bij elk hosting-pakket een gratis SSL-certificaat, over het algemeen hebben deze een A+ score (afhankelijk van hoe de rest van je website is ingesteld). Jouw website zal het groene slotje vertonen en er zal “Beveiligd” voor de adresbalk staan.

Wat nou als je certificaat niet klopt?

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom jouw SSL certificaat niet klopt, het certificaat kan onjuist geïnstalleerd zijn, verlopen zijn of onderdelen op je website kunnen niet goed omgaan met het SSL-certificaat.

Wanneer je SSL certificaat niet klopt, probeer dan altijd zoveel mogelijk informatie te verzamelen door diverse SSL checks uit te voeren. Kom je er dan nog niet uit, neem dan contact op met de klantenservice, zij helpen je graag om jouw SSL-certificaat werkend te krijgen.

Samenvatting
Je SSL-certificaat checken
Naam artikel
Je SSL-certificaat checken
Beschrijving
Je SSL-certificaat checken na installatie is erg verstandig om te doen, zo weet je of jouw SSL-certificaat goed staat ingesteld en werkt.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *