- 20 april 2012

Linkbuilding maakt je website bekend bij zoekmachines!

Na wat uren in onze SiteBuilder of het vullen van je WordPress- of Joomla!-installatie is je website klaar voor de rest van de wereld. Nu wil je graag dat je doelgroep je website kan vinden. Het is daarom belangrijk om zoekmachines als Google naar je website te leiden. Dat kan onder andere met linkbuilding. Wat dat is en hoe je dat doet: je leest het hier!

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het verkrijgen van links op andere relevante websites om zo zelf beter te ranken (gevonden te worden) in Google en andere zoekmachines.

Waar let je op bij het zoeken van geschikte websites voor links?

Google geeft websites een eigen score/beoordeling. Hiermee stelt Google onder andere vast of een website betrouwbaar is, goede unieke content (inhoud) bevat en of het een autoriteit is op het onderwerp van de website.

Je hoort weleens dat “websites die als autoriteit worden gezien een goede linkwaarde opleveren”. Vaak is dat ook zo, bedenk wel dat elke website begint met een lage score. Websites die goed worden bijgehouden door hun webmaster hebben de potentie om een hogere waardering te krijgen van zoekmachines. Daarom zijn dat vaak goede kandidaten om links op aan te vragen. Zoekmachines worden steeds slimmer. Het is dus belangrijk links te krijgen op websites die relevant voor je zijn.

Hoe krijg je links op andere websites?

Het klinkt én is heel logisch: neem contact op met de webmaster van de andere website, vraag om een link en vertel waarom jouw website interessant is voor zijn bezoekers. Zoek hiervoor naar het contacte-mailadres van de webmaster of gebruik bijvoorbeeld het contactformulier op de website.

Plaatst een webmaster een link naar je website? Gefeliciteerd! De eerste stap is gezet. Nog mooier is het als je zelf invloed hebt op de anchor-tekst. Anchor-tekst bestaat uit de woorden die de link vormen. Zoekmachines gaan ervan uit dat de anchor-tekst informatie geeft over de (inhoud van de) website waar je naartoe verwijst.

Zorg dus altijd (ook tussen pagina’s op je eigen website!) dat je niet linkt met woorden als ‘klik hier’ of ‘deze pagina’, maar gebruik liever teksten als ‘domeinnaam registreren‘ of ‘humorshirts‘. Zo maak je optimaal gebruik van de kans om zoekmachines iets te vertellen over je pagina, waardoor zoekmachines je pagina beter beoordelen. Probeer daarom altijd zelf de anchor-tekst te bepalen. Dat kan natuurlijk al op je eigen website, maar regel dit ook extern.

Een andere techniek om links naar je website te krijgen is door iets weg te geven. Bijvoorbeeld in de vorm van een gastblog waarin je links verwerkt naar je eigen site (niet teveel), omdat je blogt over het onderwerp van je website. Ook een kortingscode of gratis advies zijn manieren om aandacht te trekken als je iets verkopen wilt. Er zijn tientallen sites die gratis producten en kortingscodes publiceren. Die websites willen graag een link naar je site opnemen.

Valkuilen

Er zijn dus vele manieren om links naar je site te krijgen. Soms is het dan ook verleidelijk om overal waar je kunt een link achter te laten. Dit kun je beter laten. Kies alleen de links van relevante websites. Ook websites waar overduidelijk een aanmeld- en/of koopmogelijkheid voor links is kun je beter vermijden. Zoekmachines vinden het belangrijk dat webmasters zelf links plaatsen die nuttig zijn in plaats van dat het (geautomatiseerd) geld oplevert.

Mijn advies is om je energie te steken in het vinden van kwalitatief goede websites. Kijk ook goed naar de actualiteit van de website. Zie je een website met als laatste bijwerkdatum 2009, steek daar dan niet te veel energie in en zoek alvast naar een betere kandidaat. De kans is namelijk groot dat je geen reactie krijgt.

Tips voor het linkbuilden

Linkbuilding kan lastig zijn. Vaak is het een kwestie van je eigen gevoel volgen. Ik heb een lijstje met zes tips opgesteld. Haal er je voordeel uit!

  1. Schrijf je eigen unieke pagina’s, neem geen pagina’s over van andere websites;
  2. zorg ook voor interne linkbuilding (maak links met de juiste anchor-tekst);
  3. link naast je homepage, juist ook naar specifieke pagina’s;
  4. investeer in het onderzoeken van websites waar je graag een melding wilt;
  5. geef als het kan iets weg (bijvoorbeeld korting of gastblog);
  6. laat je websiteadres niet overal achter, maar wees selectief.

Heb je nog aanvullende tips of vragen? Deel ze met ons en anderen via een reactie op dit artikel. Ik wens je veel succes met het vindbaar en bekend maken van je website!

Samenvatting
Linkbuilding maakt je website bekend bij zoekmachines!
Naam artikel
Linkbuilding maakt je website bekend bij zoekmachines!
Beschrijving
Het is belangrijk om zoekmachines als Google naar je website te leiden. Dat kan onder andere met linkbuilding. Wat dat is en hoe je dat doet: je leest het hier!
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

17 reacties

Liesbeth van Rosmalen on 20 april 2012

Nuttige informatie. Bedankt voor de tips.

Redirects instellen: voorkom de 404-melding > Yourhosting blog on 2 augustus 2012

[...] staat, bouwen de pagina’s linkwaarde op. In een eerder bericht schreven we al over het effect van linkbuilding en de waarde die deze backlinks doorgeven aan je website. Met het verwijderen van je pagina’s [...]

mailer on 15 februari 2013

website plaatsen is gemakkelijk zogenaamd volgens bedrijven zoals jullie.
plaatsen misschien wel zelfs dat niet (heb je wel eens mensen zien kloten in directadmin) maar daarna gaat het mis linkbuilden keywords al die tips het is voor gewone mensen niet weg gelegd, goede schrijvers zijn er ook maar weinig.

Jeroen on 2 april 2013

Hey Mailer, we hebben geen DirectAdmin maar een eigen Hostingmanager. Heb je specifieke vragen dan wil ik je graag helpen!

killer02 on 15 februari 2013

leuke tips

killer02 on 15 februari 2013

of niet ik heb niks bijgeleert !!!!!!! :-(

Jeroen on 2 april 2013

Waar zou je graag meer over willen weten killer? Misschien kan ik dan iets schrijven over andere onderwerpen.

F. Hendriks on 25 februari 2013

leuke tips

Jeroen on 2 april 2013

Dankjewel!

Little miss Frieda on 27 februari 2013

Ben pas begonnen, ben eens benieuwd wat het gaat geven. Voor het ogenblik heb ik een mini-blog en een facebookpagina. Het belangrijkste nu, denk ik, is eerst wat bloggen, anders is er niks dat de mensen kunnen lezen :-)

Jeroen on 2 april 2013

Heel verstandig Frieda! Eerst zorgen dat er iets te lezen is en dan mensen naar je site proberen te krijgen is de beste volgorde!

Tony on 1 maart 2013

Linkbuilding lijkt inderdaad makkelijker dan vaak wordt gezegd. Elke link is een stem voor een website volgens een democratisch systeem. Echter, in de politiek heeft elke stem dezelfde waarde terwijl dat op Internet juist niet het geval is. De waarde van een link/stem is afhankelijk van diverse factoren. Onderzoek doen van een website waar jij een link op wilt hebben is geen slecht idee, en de moeite waard. Een goede link is beter dan 100 slechte en daarom geen tijdverspilling.

Maar wat is nu een goede link? Wel, het gaat niet om 1 link, maar om diverse links waardoor er een linkprofiel ontstaat. Google kijkt naar dat profiel en als dat er goed uitziet, bijvoorbeeld dat de links volgens een "natuurlijk proces" zijn ontstaan, en dus niet via diverse automatiseringstools, dan wordt je daarvoor beloond. Een factor is dat er een link staat op een website met een onderwerp gerelateerd aan jouw website. Of dat het linkprofiel divers is, linkdiversity heet dat, dus dat er links zijn opgebouwd met gevarieerde tekst (anchortext), zoals "website hosting", "jouwwebadres.nl", "bekijk deze website" en ook "klik hier". Dat zijn zogenaamde natuurlijke links, in plaats van alleen links met de zoektermen waar je website op gevonden zou moeten worden.

Hoe je hoger komt dan de concurrentie? Onderzoek de concurrentie waar zij hun goede links vandaan halen. Als je als kip zonder kop links gaat bouwen, is het tijdverspilling.

[URL weggehaald]

Johny Versluijs on 20 mei 2013

Deze site gemaakt in sitebuilder bij Yourhosting.
Zijn er gebruikers die bereidt zijn een link te plaatsen. Hou mij aanbevolen.

arie on 26 juni 2015

heeft het nut als ik een blog begin dat gekoppeld is aan http://www.scootmobieldiscount.nl/ om mij winst ermee te beinvloeden ?

Jeroen Peters on 26 juni 2015

Hoi Arie, het kan zeker een goede invloed hebben op het verkeer dat naar je site komt. Door veel eigen (unieke) teksten die maken die echt over het onderwerp van je site gaan zal Google je vaak 'breder' kunnen vinden dan alleen op je productomschrijving. Het zou nog beter zijn dat je andere websites zover krijgt dat ze naar jou gaan linken, daar gaat het in dit verhaal om. Het is overigens wel verstandig om eerst wat artikelen op je blog te zetten.

Heb je iets aan deze reactie?

bram hamel on 22 augustus 2015

chek nu mijn html website super nieuw en ben trots op mij zelf dan ik het kan
ik ben tenslotte 13

bram hamel on 22 augustus 2015

klik hier voor de wbs http://www.hamel-triffaux.be/

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *