- 25 april 2016

Microsoft Monday: Sway, een presentatie met swag!

De lentekriebels hangen in de lucht, en zorgen misschien wel voor een nieuwe kijk op je hobby en werk. Klaar om aan de slag te gaan wil je het liefst zoveel mogelijk met je familie, vrienden en collega’s delen. Maar hoe pak je dat nou aan? Voor het delen en presenteren van hobby’s, projecten en onderzoeken grijp je al snel naar het bekende en vertrouwde PowerPoint. Een golden oldie als we praten over het maken van presentaties. Ben je op zoek naar een meer swaggy variant van PowerPoint? Lees dan vooral verder, want op deze Microsoft Monday vertel ik je graag wat meer over Sway!

Levend presenteren

Door de groei van social media binnen het mobiele tijdperk, is het steeds belangrijker om alles overal te kunnen zien en beleven. Als ik denk aan PowerPoint, schiet er een deprimerend beeld door mijn hoofd: ik zit in een grote, donkere zaal. Op de achtergrond hoor ik een zacht gemurmel van de andere bijwoners van de presentatie. Voorin de zaal straalt een fel wit licht mij tegemoet. Pas nadat mijn ogen zijn gewend aan de contrastverschillen ontdek ik een aantal zinnen op het kale witte scherm.

Klinkt dat bekend? Met Sway verandert dit allemaal! Een presentatie in Sway is eigenlijk een website, opgebouwd uit de dingen die jij wilt presenteren. Je kunt de presentatie overal bekijken, vanaf je mobiele telefoon, tablet en computer is hij te zien en te delen met wie je maar wilt.

Door die grote bereikbaarheid van je presentatie, betrek je je volgers bij het maken van je presentatie, en houd je ze gemakkelijk op de hoogte van de voortgang. Je hoeft niet meer weken te werken aan een presentatie die direct allesomvattend is, en die je dus eigenlijk pas kunt maken en laten zien als je project helemaal is afgerond. Je begint je project en Sway-presentatie op hetzelfde moment. Gaandeweg vul je de presentatie aan met foto’s, video’s, tweets en tekst. Zo maak je van je presentatie een levende presentatie. Je bouwt een tijdlijn van begin tot het eind en deelt daarbij iedere stap die je neemt.

Zo betrek je niet alleen je volgers bij je voortgang, maar kun je ze ook als hulplijn beschouwen. Heb je statistieken nodig, of zie je door de bomen het bos niet meer, dan schakel je de trouwe volgers in om mee te helpen. Doordat ze het leven van je project van kleins af aan hebben meegemaakt, hebben ze direct de motivatie en kennis om je verder te helpen.

Bouwblokken

Het maken van een presentatie in Sway is heel eenvoudig. Maak een nieuwe Sway-pagina en bouw deze met verschillende blokken op. Je hebt blokken voor tekst, afbeeldingen, video’s, tweets, grafieken en ga zo maar door. Alles is voorbereid, je hoeft de bouwblokken alleen nog op de juiste plek te slepen en ze te voorzien van inhoud.

Toen ik de knop ‘Importeren’ zag, was ik echt onder de indruk. Dat maakt het namelijk wel heel makkelijk om je presentatie te vullen met inhoud uit bestaande documenten. Je importeert je PDF-, DOCX- en XLSX-bestanden door ze in Sway te slepen, of ze met één druk op de knop te importeren. Sway denkt even na en bouwt vervolgens een hele blokkentoren met de inhoud van het document. Zo kun je zelfs volledige documenten in een keer om laten bouwen tot een volwaardige presentatie.

Voel je creatief

Ik werk in mijn vrije tijd regelmatig aan een website voor mijzelf. Het moeilijkste aan dit proces vind ik het kiezen van kleuren, opbouw en logische afbeeldingen. Dit is niet anders bij presentaties. Ik kies al snel voor de meest flitsende kleuren en paginaovergangen. Maar vervolgens ben ik eigenlijk de enige die onder de indruk is van al dat kleurengeweld, de rest moest zijn best doen niet flauw te vallen. Gelukkig ben ik me hier inmiddels aardig bewust van en kan ik hier rekening mee houden.

Nu voel je de bui al hangen. Bij het maken van een Sway-pagina is het uiteindelijk de bedoeling dat het er ook aantrekkelijk uitziet. Met een brok in mijn keel bekijk ik de opties om mijn pagina vorm te geven. Tot mijn grote vreugde ontdek ik dat Microsoft ook rekening heeft gehouden met mensen zoals ik. Het kiezen van de kleuren en opmaak kan op een aantal verschillende manieren. Je hebt een wereld aan sjablonen waarvan je de kleurpaletten, lettertypes, animatienadruk en tekengrootte kunt instellen. Met mijn geweldige gevoel voor opmaak heb ik deze optie maar even gelaten voor wat het was.

In Sway heb je nog twee extra opties. Het opbouwen van je stijl aan de hand van een afbeelding en de geweldige ‘Remix’-knop.

Stijl en remix

Het opbouwen van je stijl aan de hand van een afbeelding vind ik behoorlijk ingenieus. Je neemt een logo of algemene foto en importeert hem in Sway. Sway bekijkt de afbeelding en kiest automatisch een lettertype en een kleurenschema aan de hand van de afbeelding. Zo passen de afbeeldingen, achtergrond en tekst allemaal bij elkaar en blijf je trouw aan je thema. En mijn persoonlijke favoriet, de Remix-knop, heeft tijdens mijn Sway-avonturen overuren gedraaid. Sway komt met de meest fascinerende thema’s op de proppen en laat je op die manier kiezen tussen thema’s die zijn gemaakt door mensen die wel verstand hebben van dit soort zaken. Zo zorgt Sway dat ik mij ook een beetje creatief voel. Een pak van mijn hart.

Hoe begin ik met Sway?

Fijn dat je het vraagt! Sway is een gratis webapplicatie die door Microsoft wordt aangeboden. Je krijgt Sway gratis bij Office 365 en Microsoft-accounts. Uitproberen of het iets voor je is? Kijk dan eens op onze website. Je vindt daar trouwens nog veel meer informatie over andere programma’s binnen Office 365.

Probeer het zelf eens. Ben je trots op de Sway-presentatie die je hebt gemaakt, laat dan een linkje in de reacties achter. Ik ben erg benieuwd waar je Sway voor hebt gebruikt en waar het over gaat!

> Meer informatie over Office 365

Samenvatting
Microsoft Monday: Sway, een presentatie met swag!
Naam artikel
Microsoft Monday: Sway, een presentatie met swag!
Beschrijving
Ben je op zoek naar een meer swaggy variant van PowerPoint? Lees dan vooral verder, want op deze Microsoft Monday vertel ik je graag wat meer over Sway!

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *