- 27 januari 2017

PHP Meetup Event Storming: een terugblik

Het is alweer een tijdje geleden, maar op de laatste dag van november vond bij ons op kantoor de PHP Meetup Event Storming plaats. Het event werd verzorgd door de heren van de Meetup groep PHP Zwolle. In dit blog lees je een terugblik op deze gezellige en praktijkgerichte avond.

Aan de slag

Na een korte introductie over Event Storming gingen we aan de slag. Het idee van de workshop was dat we een slimme oplossing zouden bedenken voor een helpdesk van een scholengemeenschap. Deze scholengemeenschap moest in de eerste week van het schooljaar 3000 kluisjes verhuren aan haar leerlingen. Normaal gesproken is dat een enorme klus want alle leerlingen komen in korte tijd langs bij de balie van de school. Dit kan natuurlijk efficiënter. Een idee was bijvoorbeeld om door middel van een webshop de kluisjes, leerlingen en pasjes aan elkaar te koppelen.

Sticky notes

Bij Event Storming is het de bedoeling dat elke deelnemer voor zichzelf gebeurtenissen uit het verleden beschrijft om zo alle ‘events’ boven water te krijgen. Voorbeelden daarvan zijn ‘pasje + kluis werden gekoppeld’ of ‘betaling werd voldaan’. Alles wat je te binnen schiet, mag worden opgeschreven als event. Elk event wordt op een post-it geschreven en op een lang vel wit papier geplakt, deze zal dienstdoen als tijdlijn. De deelnemers plakken of verplaatsen de post-it’s zodanig dat er een logische tijdlijn ontstaat van evenementen die elkaar opvolgen of tegelijkertijd plaatsvinden.

Het voordeel van zo te werk gaan werd gaandeweg duidelijk. In het begin waren de meesten van ons nog wat zoekende. Je moet even in de juiste flow komen door te denken in de verleden tijd en wat je als leerling, maar ook als beheerder, met deze oplossing zou moeten kunnen. Zodra de eerste post-it’s hingen, ging het eigenlijk vanzelf. Doordat je echt voor jezelf bezig bent, hoef je niet te wachten op anderen. Ook is het zo heel makkelijk om met mensen van verschillende disciplines samen te werken omdat je op deze manier allemaal dezelfde taal spreekt.

 

Als een post-it niet direct duidelijk is, dan kun je er een post-it met een ander kleurtje bij hangen met een vraagteken, om daar later nog eens over te spreken. Elke kleur heeft zo zijn eigen functie. Door het vraagteken op te hangen, kan iedereen wel gewoon doorwerken en pak je de vraag op wanneer er tijd voor is.

Na verloop van tijd ontstaat er een soort helikopterview van de te bouwen oplossing. Het mooie van het maken van een tijdlijn is dat je ook inzicht krijgt over waar de complexiteit van je applicatie zit. Die zit daar waar de concentratie van post-it’s die vlak bij elkaar hangen het dichtst is.

Business rules

Als alle post-it’s hangen, kijk je met de groep of er eventueel iets weg kan (wat dubbel is) en of iedereen zich kan vinden in de tijdlijn. Daarna kunnen nieuwe post-it’s met een andere kleur opgehangen worden: de business rules. Daarmee worden een aantal events aan elkaar verbonden.

 

We hebben een paar business rules opgeschreven, toen was de tijd helaas op. Als je dit in het echt doet, kun je na zo’n eerste sessie nog meer business rules ophangen. Ook kun je verder inzoomen op een groepje post-it’s die dicht bij elkaar hangen. Als alle events in kaart zijn gebracht, kun je per event gaan kijken wat de voorwaarden van dat event zijn; de details. Zo wil je bij het koppelen van een pasje natuurlijk zeker weten dat een leerling het pasje heeft ontvangen.

Zo ver zijn we vanwege tijdgebrek niet gegaan. Wel heeft iedereen een leuke avond gehad en veel geleerd. Het is in het begin even wennen om te denken in events, maar het mooie is dat iedereen het kan, uit welk vakgebied je ook komt. Door op deze manier samen te werken krijg je een duidelijk overzicht van wat het systeem moet gaan doen en een helder inzicht in wat de opdrachtgever wil. Na de afsluiting en een korte evaluatie hebben we de avond met een lekker hapje en een drankje afgesloten. Op naar de volgende PHP Meetup!

Samenvatting
PHP Meetup Event Storming: een terugblik
Naam artikel
PHP Meetup Event Storming: een terugblik
Beschrijving
Het is alweer een tijdje geleden, maar op de laatste dag van november vond bij ons op kantoor de PHP Meetup Event Storming plaats. In dit blog lees je een terugblik op deze gezellige en praktijkgerichte avond.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

Lainey on 8 maart 2017

Intmioafron is power and now I'm a !@#$ing dictator.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *