- 18 mei 2012

Please… ontgoogel mij!

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik ze online zet? Wie is er überhaupt geïnteresseerd in mijn gegevens? Hoe kan ik veilig internetten? In dit artikel wil ik je bewust(er) maken van wat je, al dan niet bewust, op internet zet en wat daarvan de gevolgen kunnen zijn. Ook geef ik je enkele tips om je persoonsgegevens zo goed mogelijk te beveiligen.

Wellicht vind je van jezelf dat je heel verstandig bent en denk je heel goed om wat je online zet. Maar is dat wel echt zo? Heb je jezelf al eens gegoogled? Er komt meer naar boven dan je denkt. Zelfs de finale van die ene voetbalwedstrijd toen je nog bij de F-jes zat staat online. Let me ask, heb je een Facebook-pagina? Of je eigen blog? Ja? Sociale media als Facebook en LinkedIn hebben door de jaren heen miljoenen gegevens verzameld van mensen zoals jij en ik.

Wat gebeurt er eigenlijk met die gegevens?

Bedrijven zijn gek op jouw persoonsgegevens! Die gebruiken ze om contact met je te maken en je van (ongewenste) reclame te voorzien. Ook achterhalen ze je surfgedrag. Op basis daarvan maken ze gebruikersprofielen waarop ze gericht marketing voeren. Zelf heb je waarschijnlijk ook wel eens iemand gegoogeld, bijvoorbeeld je nieuwe collega of aanstaande date. En wat dacht je van sollicitaties? Wedden dat jouw manager je eerst online heeft opgezocht voor je op gesprek kwam? Om nog maar te zwijgen van hackers en identiteitsdieven!

Hoe bescherm ik mijn gegevens op internet?

Er zijn gelukkig veel manieren om je persoonsgegevens te beveiligen. Hieronder geef ik je een paar handige tips:

  • Check je privacy-instellingen bij profielwebsites als Facebook en LinkedIn. Op veel sites kun je aangeven of je je account wel of niet openbaar wilt maken en voor wie.
  • Lees de algemene voorwaarden voor je je aanmeldt bij zo’n site (dat doet niemand, I know), dan weet je waartoe een bedrijf gemachtigd is als je instemt met die voorwaarden.
  • Verander regelmatig je wachtwoorden. Kies daarbij voor een veilig wachtwoord, dus niet de naam van je huisdier, maar iets met cijfers, hoofdletters en andere tekens.
  • Shop alleen bij beveiligde websites. Check of die gebruikmaken van een SSL-certificaat.
  • Ben je fanatiek op forums? Gebruik een pseudoniem.
  • Accepteer geen cookies.
  • Last but not least: gebruik je gezonde verstand! Bedenk goed welke gegevens je op internet zet, want:

Eens op internet? Altijd op internet!

Wil je meer weten over veilig internetten? Of heb je zelf nog aanvullende tips over privacy en veilig internetten? Deel ze dan met ons.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *