- 17 januari 2020

Aan de slag met jouw portfolio website

Heeft jouw werk heeft alles te maken met hoe het eruitziet? Of je nu model, vormgever of kunstenaar bent, mensen willen jouw werk zien. Een portfolio website helpt je hierbij. Je gebruikt de portfolio website niet alleen als tentoonstelling, maar ook om contact te leggen met opdrachtgevers en te communiceren over jouw tarieven en USP’s (Unique Selling Points).

Je kunt een portfolio website laten maken, maar je kunt het ook zelf doen. Dit scheelt kosten en als je iets wil aanpassen, weet je precies hoe je dit doet en heb je hier niemand voor nodig. Met een tool als MijnWebsite heb je geen html-kennis nodig en klik en sleep je zelf jouw website in elkaar.

Meer over MijnWebsite

Straal professionaliteit uit met je eigen domeinnaam

Een eigen domeinnaam zoals www.janjansen.nl komt professioneler over dan wordpress.janjansen.nl. Registreer daarom een eigen domeinnaam. Het liefst je eigen naam of de naam van je onderneming. Zo is de kans groter dat als iemand jouw (bedrijfs)naam in Google typt, diegene op jouw website terechtkomt.

Is de domeinnaam die je voor ogen hebt al bezet? Niet getreurd, er zijn manieren waardoor je alsnog de perfecte domeinnaam vindt. Als je echt je zinnen hebt gezet op een bepaalde naam die met de .nl-extensie bezet is, dan kun je ervoor kiezen om een andere domeinnaamextensie te kiezen. Denk aan .com, .eu of .net. Er zijn bij ons meer dan 900 domeinnamen waar je uit kunt kiezen: er is altijd wel eentje die bij jouw website past.

Domeinnaam registreren

Bepaal het design van jouw website

Hier kun je als creatieveling lekker losgaan: het design van je website. Met een websitebuilder als MijnWebsite heb je de ruimte om jouw website helemaal zelf te designen zonder dat je hier html-kennis voor nodig hebt. Kies één van de basisthema’s en richt de website in zoals jij dit wil.

Ben je iets minder creatief aangelegd of maak je liever gebruik van templates? MijnWebsite heeft een heel scala aan thema’s waar jij uit kunt kiezen. Sterker nog, er is zelfs een speciale categorie voor portfolio websites.

portfolio website

Met het design van je website wil je uitstralen wie je bent of waar je onderneming voor staat. Als grafisch vormgever kies je er misschien voor om jouw skills terug te laten komen in het design van je website. Als model draait het meer om de foto’s en wil je de poespas eromheen misschien juist beperkt houden.

Wil je een voorbeeld van een portfolio website die onze collega Marjolein heeft voor haar kunstwerken? Op het blog laten we haar MijnWebsite-website zien.

Maak het je opdrachtgevers makkelijk

Naast dat een portfolio website de manier is om jouw werk te tonen, is het ook de manier om in contact te komen met opdrachtgevers. Maak het ze daarom makkelijk. Onder andere door een contactpagina te maken met zoveel mogelijk manieren waarop opdrachtgevers je kunnen bereiken. En verkoop jezelf, waarom ben jij zo goed in wat je doet?

Daarnaast wil je alvast verwachtingen managen. Leg op je website duidelijk uit wat je wel en niet voor werkzaamheden wil doen. Als bruidsfotograaf zit je misschien niet altijd te wachten op opdrachtgevers die een leuke foto van hun hond willen. Communiceer dit duidelijk op je website, zodat als iemand contact met je opneemt, de kans groter is dat het voor beide partijen een fijne samenwerking wordt.

Communiceer je tarieven of geef aan dat je eerst graag een opdrachtomschrijving ontvangt en dan een offerte opstuurt. Opdrachtgevers willen niet alleen weten hoe goed jij bent in je werk, maar ook wat daar tegenover staat.

Voeg jouw collectie toe

Als het design eenmaal definitief is, kun je jouw collectie toevoegen aan de website. Als je meerdere soorten werken hebt, bijvoorbeeld logo’s en posters als grafisch vormgever, dan is het ook handig om deze in categorieën te verdelen. Zo kan iemand die een specifiek soort product wil, precies zien wat jouw vaardigheden in die categorie zijn.

Voorkom een trage website

Plaats niet het allergrootste formaat van je afbeeldingen op je website, dit maakt de website trager wat weer een negatief effect heeft op de gebruikservaring van bezoekers. Houd aan dat je foto’s maximaal 1920 pixels breed zijn. Je wil ook weer niet dat de foto’s wazig zijn, dus maak ze ook niet te klein.

Vanaf MijnWebsite Plus heb je toegang tot de galerijfunctie. Hiermee selecteer je in één keer een heleboel afbeeldingen en worden deze mooi in een galerij getoond. Als jouw bezoekers dan op de afbeeldingen klikken, zien ze de volledige grootte. Dit is de meest ideale optie voor portfolio websites, want zowel de snelheid van je website als de kwaliteit van de afbeeldingen blijven hoog.

galerij website

Maar ook als je MijnWebsite Start hebt, kun je een mooi portfolio maken. Als je het portfoliothema kiest, staat alles automatisch voor je klaar. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je kiezen voor ‘Lay-out’ à  ‘Rooster 4 of 6’ en dan daarboven via ‘Inhoud’ de afbeeldingen toevoegen. Zo sleep je zelf de foto’s naar de vakken. Kost meer werk, maar geeft ook een mooi resultaat.

Promoot je website en word gevonden

Om je portfolio website onder de aandacht te brengen bij opdrachtgevers, wil je jouw website zoveel mogelijk promoten. Instagram is een ideaal platform voor de promotie van portfolio websites, want hier kun je al je foto’s plaatsen. Zet de link van je website in de beschrijving van je account, zo kunnen de opdrachtgevers contact met je opnemen en je tarieven bekijken. Kijk ook welke kanalen jouw doelgroep gebruikt, oudere mensen zijn meer actief op Facebook en jongeren juist meer op bijvoorbeeld Snapchat en TikTok. Maak ook gebruik van de advertentiemogelijkheden die de social mediakanalen bieden voor nog meer bereik en clicks naar je website.

LinkedIn is handig om (zakelijke) opdrachtgevers te vinden. Bouw een netwerk op en plaats regelmatig een oproepje voor opdrachten in de hoop dat men deze deelt.

Je kunt er ook voor zorgen dat je website organisch gevonden wordt, dus zonder hulp van (betaalde) promotie. Dit doe je door middel van SEO (Search Engine Optimization). Met SEO houd je rekening met hoe zoekmachines en dus bezoekers jou vinden. Denk hierbij aan het goed inzetten van zoekwoorden, gebruik maken van kopjes en ALT-teksten onder afbeeldingen zetten. Dit is nog maar een kleine greep uit het SEO-vak, want er zijn nog veel meer manieren waardoor jij hoger in de zoekresultaten komt. Gelukkig hebben we daar ook blogs over geschreven:

– Wat is SEO?

– Zoekwoordenonderzoek

– SEO-teksten schrijven

Je kunt aan de slag met jouw portfolio website! Start vandaag nog met de MijnWebsite-builder en bouw zelf je website. Heb je hulp nodig of vragen? Onze klantenservice is MijnWebsite-expert, dus zij helpen je graag verder. Kijk ook tussen de veelgestelde vragen over MijnWebsite, hier vind je meestal wel antwoord op je vraag.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reacties zijn gesloten.