- 25 januari 2018

Van public cloud naar hybrid cloud met Azure Stack

Cloud is inmiddels niet meer weg te denken uit onze bedrijfsprocessen. Waar automatisering voorheen slechts een sluitpost was in de begroting, zetten we het tegenwoordig in als strategisch middel om je als organisatie te onderscheiden in efficiency en marktgerichtheid. Inmiddels maakt ruim de helft van de Nederlandse zakelijke instellingen gebruik van software uit de cloud, in het publieke segment is dit zelfs meer dan 70% (bron).

Barrières naar de cloud

Vijf jaar geleden dachten we dat elke organisatie binnen een paar jaar volledig op cloudtechnologie zou draaien. Hoewel een groot deel deze transitie al heeft gemaakt, is de weg ernaartoe toch complexer dan we initieel dachten. Een grote drempel zijn legacy-applicaties die nog niet geschikt zijn voor de cloud. Bedrijven die van deze applicaties afhankelijk zijn, kunnen geen volledige overgang naar de cloud maken. Een andere uitdaging is de omgang met privacygevoelige data. Die moet op Nederlandse bodem worden opgeslagen en dat beperkt de keuze in cloudaanbieders en oplossingen.

De opkomst van de Microsoft cloud

De IT-sector heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van cloudtechnologie. Hostingpartijen bieden cloudservers aan en zetten langzaamaan steeds meer toevoegde waarde diensten in om klanten te ontzorgen. De grote hyperscaler cloudplatformen zoals Microsoft Azure, Google en Amazon Web Services breken door. Zij bieden cloudtechnologie op grote schaal vanuit wereldwijde datacenters.

Microsoft heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot één van de grote cloudaanbieders in de wereld (lees meer over Microsoft en de Cloud). Het begon met de introductie van Office 365, de cloudvariant van het traditionele Office-softwarepakket. Microsoft startte deze ontwikkeling om te kunnen voldoen aan de wensen van de markt om niet meer zelf te hoeven investeren in IT-middelen maar om ze te kunnen afnemen op basis van pay per use.

Zo ontwikkelde Microsoft zich van een traditionele licentieleverancier naar een dienstenleverancier met platformtechnologie. Hiertoe introduceerde Microsoft ook het Azure Public cloudplatform om wereldwijd clouddiensten aan te bieden. Ontwikkelaars en IT-professionals kunnen op dit platform toepassingen bouwen, implementeren en beheren in het globale netwerk van datacenters van Microsoft.

Privacygevoelige data in de public cloud?

Microsoft Azure biedt veel voordelen zoals schaalbaarheid, flexibiliteit en betalen naar verbruik. Veel organisaties staan echter niet te springen om hun privacygevoelige gegevens in de public cloud op te slaan. Enerzijds omdat de wetgeving voorschrijft dat bedrijven dit op Nederlandse bodem moeten opslaan en anderzijds om specifieke compliance activiteiten te kunnen regelen voor deze data.

Controle over de locatie van data met Azure Stack

Ook daar heeft Microsoft een antwoord op: Azure Stack. Dit hybrid cloudplatform is in de zomer van 2017 gelanceerd. Het platform zorgt voor het opslaan en verwerken van privacygevoelige data met Azure-technologie in een lokaal datacenter. Azure Stack is daarmee dus een verlengstuk van Azure. Je kunt dit platform zelf beheren of afnemen bij een cloudhoster (zoals Yourhosting) die het platform als dienst aanbiedt.

Met Azure Stack weet je waar de bedrijfsdata staat en beschik je toch over een groot gedeelte (niet alles is op dit moment al beschikbaar) van de functionaliteit van het Azure-cloudplatform. Microsoft Azure Stack is hiermee met name interessant voor bedrijven die werken met privacygevoelige gegevens. Daarnaast kunnen ontwikkelaars applicaties makkelijker op dezelfde manier bouwen, implementeren en beheren, ongeacht of deze worden uitgerold in Azure of Azure Stack.

Het beste combineren in de hybrid cloud

Bedrijven kunnen Azure Stack als zelfstandig cloudplatform gebruiken, maar ook koppelen met Azure Public. Zo ontstaat een volledige hybrid cloudoplossing gebaseerd op Azure-technologie. Gebruik bijvoorbeeld de wereldwijde schaalbaarheid en rekenkracht van de Azure Public Cloud en sla tegelijkertijd je privacygevoelige data lokaal op om volledig te voldoen aan de compliance voorschriften.

Ook biedt het mogelijkheden om de OTA-omgeving (Ontwikkel-Test-Acceptatie) van je productieomgeving te scheiden en toch dezelfde technologie te gebruiken zodat je één-op-één in productie kan. Het management van beide platformen is ontwikkeld met dezelfde beheertools waardoor je koppelingen eenvoudig kunt realiseren en ze volledig uitwisselbaar zijn. Een consistente hybrid cloud gebaseerd op Azure-technologie dus!

consistentie microsoft azure stack public private cloud

Aan de slag met Azure Stack

Samengevat is Azure Stack dus het verlengstuk van Azure waarbij je privacygevoelige data in een lokaal datacenter kunt hosten zodat je grip hebt op de locatie van je data. Daarbij is het eenvoudig te combineren met Public Azure omdat de platformen dezelfde technologie als basis gebruiken. Een ideale hybrid cloudoplossing waarbij je gebruikmaakt van Microsoft Azure-technologie.

Samenvatting
Van public cloud naar hybrid cloud met Azure Stack
Naam artikel
Van public cloud naar hybrid cloud met Azure Stack
Beschrijving
Cloud is niet meer weg te denken uit onze bedrijfsprocessen. Inmiddels maakt ruim de helft van de Nederlandse zakelijke instellingen gebruik van software uit de cloud.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *