- 14 juni 2018

SSL: Wat is het en waarom heb je het nodig? Deel 2

In het eerste deel van deze blogserie over SSL heb ik je meer verteld over wat SSL is en waarom je het nodig hebt. SSL zorgt voor een veilige verbinding tussen browser en server en heb je onder andere nodig omdat het verplicht is als je privacygevoelige informatie verwerkt met je website. Daarnaast is het ook goed voor de ranking van je website en schept het vertrouwen richting jouw websitebezoekers. In deze blog duiken we dieper in de verschillende type SSL-certificaten.

Welk SSL-certificaat heb ik nodig?

Je hebt keuze uit 3 verschillende SSL-certificaten:

Domain Validated SSL of Eigen SSL Certificaat
Dit meest gebruikte certificaat gebruik je voor maximaal 1 (sub)domein. Een goede keuze als je maar één website hebt. Dit betekent wel dat alleen je hoofdwebsite wordt beveiligd door een certificaat. Dit is zowel jouw domeinnaam met als zonder www. (www.)jouwwebsite.nl is dan beveiligd, maar heb je een extra (sub)domein zoals blog.mijnwebsite.nl, dan heeft deze geen SSL-verbinding.

Wildcard SSL Certificaat
Heb je een domeinnaam met subdomeinen, zoals blog.jouwwebsite.nl, forum.jouwwebsite.nl of shop.jouwwebsite.nl, dan is een Wildcard SSL een goede keuze voor jou. Met een wildcard SSL beveilig je ook alle subdomeinen van jouw domeinnaam en hoef je dus niet meerdere certificaten aan te schaffen. Dat is wel zo voordelig bij meerdere subdomeinen.

Comodo EV SSL Certificaat
Laat je niet afschrikken door deze dure termen. EV staat voor Extended validation. Dit certificaat werkt hetzelfde als andere certificaten, maar voegt extra bedrijfsinformatie toe aan de adresbalk zoals ‘Jouw bedrijfsnaam B.V’.  Een Comodo EV SSL certificaat is het meest uitgebreide SSL-certificaat en biedt daarmee ook het meeste vertrouwen richting je websitebezoeker. In sommige browsers wordt de adresbalk ook groen gemaakt waardoor jouw beveiligde website extra opvalt.

Comodo EV certificaat

Ook voert de uitgevende instantie van het certificaat een handmatige bedrijfscheck uit voordat het SSL-certificaat wordt uitgegeven. De certificaatautoriteit voert meestal een check van gegevens uit via de Kamer van Koophandel en er vindt een telefonisch gesprek plaats ter verificatie. Een bezoeker van jouw website weet dan meteen dat hij of zij te maken heeft met een echt bedrijf.

Welk SSL-certificaat moet ik kiezen?

Welk certificaat voor jou geschikt is hangt dus af van jouw wensen. Het meeste vertrouwen straal je uit via een EV-certificaat. Voor webshops of websites met gevoelige data, bijvoorbeeld voor betaalverkeer of contactformulieren, is deze optie dus aan te raden. Heb je een eenvoudige website die je gewoon wilt beveiligen, dan is een eigen SSL-certificaat voldoende. Zijn er meerdere subdomeinen die beveiligd moeten worden, kies dan voor een Wildcard SSL. Heb je hulp nodig bij het kiezen van het juiste SSL-certificaat of zoek je de specifieke prijzen van de SSL-certificaten? Lees dan meer over SSL-certificaten. 

Hoe installeer je een SSL

Heb je een keuze gemaakt uit de verschillende SSL-certificaten, dan is het tijd om jouw SSL-certificaat aan te vragen. Vraag een SSL-certificaat aan bij Yourhosting, of bij andere hostingproviders. Ook kun je ervoor kiezen dit rechtstreeks te doen bij een certificaatautoriteit, maar vaak moet je dan wel het certificaat zelf installeren, dit vereist technische kennis. Kies je voor een SSL-certificaat bij Yourhosting, dan nemen wij jou deze zorgen graag uit handen. Bovendien krijg je bij elk hostingpakket gratis SSL! Een certificaat vraag je aan via Mijn Account. Lees meer over hoe je een SSL installeert in de FAQ.

Mijn SSL-certificaat is inmiddels geactiveerd, wat nu?

Is jouw SSL-certificaat geïnstalleerd en geconfigureerd? Gefeliciteerd! Dan maken jouw bezoekers inmiddels gebruik van een beveiligde verbinding. Niet alleen voldoe je nu aan de wetgeving en beveilig je alle gegevens die de website verstuurd, maar ook geef je de positie van jouw website in zoekmachines een boost.

Mixed Content

Ben je overgestapt van http naar https, dan kan het voorkomen dat je mixed content waarschuwingen krijgt. Mixed content is een probleem dat ontstaat wanneer een website via een https-verbinding (en dus met een SSL-certificaat) wordt ingeladen, maar er bepaalde onderdelen van je website via een http-verbinding wordt ingeladen. Dit kunnen afbeeldingen, video’s of scripts zijn. Heeft jouw website ‘last’ van mixed content, dan wordt er geen groen slotje getoond ondanks dat je wel een SSL-certificaat hebt.

Hoe los je het op?
Via deze tool achterhaal je welk onderdeel van de pagina Mixed Content veroorzaakt. Zo kan het zijn dat er een afbeelding wordt ingeladen met de URL http://www.jouwwebsite.nl/afbeelding. Dit pas je in de broncode aan (of laat je doen door jouw websitebeheerder) door http te vervangen door https.

Webmaster Service inschakelen

Kom je er zelf niet uit? Dan kun je ook gebruik maken van onze Webmaster Service. Onze technische experts analyseren dan jouw website op problemen met mixed content en lossen dit ook meteen op. Zo weet je zeker dat het groene slotje op iedere pagina zichtbaar is.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *