Blog schrijven? Deze 8 tips helpen je op weg!

Bloggen is leuk! Althans, als je het mij vraagt. Maar bloggen is niet altijd even makkelijk. Het liefst wil je dat je blogs fijn lezen, foutloos zijn en dat mensen er iets van opsteken of een actie ondernemen. En dan ligt er ook nog de ultieme angst van elke blogger op de loer: ‘Writers block’ (= geen letter meer op “papier” krijgen wegens een gebrek aan inspiratie). Ik heb een paar tips voor je die jou op weg helpen bij het schrijven van een blog. Ben je enthousiast en wil je meteen aan de slag met jouw blog?

blog schrijven
Yourhosting
27 maart 2020

Tip 1: bepaal eerst de tussenkopjes

Om je blog goed leesbaar en logisch te houden, richt je je op één onderwerp. Ik ga in dit blog niet beginnen over waarom jij een SSL-certificaat nodig hebt voor jouw website, dit blog gaat immers over een blog schrijven (subtiel hè?). De lezer klikt jouw blog aan vanwege het onderwerp dat in de titel staat. Blijkt het blog dan over totaal iets anders te gaan, dan is het kruisje vaak makkelijk te vinden.

Maak vooraf tussenkopjes zodat je globaal weet waar je het over gaat hebben in je blog. Zo voorkom je naast dat je het over meerdere onderwerpen hebt, ook dat je van de hak op de tak gaat. Maakt het lezen een stuk fijner en overzichtelijker.

Tip 2: overweeg mindmappen

Soms weet je wel het onderwerp voor je blog, maar niet precies wat je daar allemaal over kunt schrijven. Mindmappen helpt je dan verder. Schrijf in het midden het onderwerp en daaromheen alles wat in je opkomt. Meestal bedenk je in het begin best voor de hand liggende dingen, die niet per se vernieuwend of spannend zijn. Maar gaandeweg komt er steeds meer inspiratie totdat je genoeg onderwerpen hebt om één of misschien zelfs meerdere blogs over te schrijven.

Tip 3: begin gewoon

Ja, dûh. Maar het is wel zo. Ik merk aan mezelf dat ik soms weinig inspiratie heb voor een blog. Dan struin ik het internet af en eerdere blogs die ik schreef, maar er komt geen letter op papier. Ik gebruik het feit dat ik geen inspiratie heb als excuus om te beginnen. Op dat soort momenten helpt het écht om gewoon wat op papier te zetten. Ook al weet je dat het niet goed genoeg is. Meestal krijg je dan op een gegeven moment wel inspiratie. Dat je denkt: jemig, heb ik dat echt opgeschreven? Dat kan veel beter. En voor je het weet heb je jouw inspiratieloze tekst omgetoverd tot een goed blog.

Tip 4: schrijf alsof je tegen een vriendin of vriend praat

Dit is denk ik één van mijn belangrijkste tips. Je hebt wel eens van die blogs die vol met jargon en moeilijke woorden staan. Dat je elke zin drie keer opnieuw moet lezen voordat je alle woorden in je hoofd vertaald hebt naar “gewoon Nederlands” en begrijpt wat er staat. Irritant toch? Oké, soms is jargon onvermijdelijk of is je blog gericht op lezers die er wel kaas van gegeten hebben. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Meestal is het doel van een blog om mensen te informeren over iets, een boodschap over te brengen. Die boodschap komt beter over als je het de lezer makkelijk maakt, dan wanneer je wil bewijzen dat je veel “intelligente” woorden kent.

Wat ik doe als ik een ingewikkeld onderwerp wil uitleggen in een blog aan een leek, is de naam van een vriendin of vriend van me bovenaan het blog zetten. Dus: “Hey, [naam]”. Lijkt misschien raar, maar het werkt voor mij wel. Oh, vergeet niet om de naam weer weg te halen voordat je het blog publiceert hè 😉

Of herhaal de teksten die je schrijft in je hoofd en vraag je af: is dit hoe ik het ook zou zeggen tegen een persoon? Je merkt snel genoeg dat je het op die manier veel laagdrempeliger uitlegt. Soms ga ik zelfs nog een stapje verder en stuur ik de tekst met het ingewikkelde onderwerp naar die persoon. Die vertelt mij dan wel of de tekst lekker leest en de boodschap duidelijk is, of niet.

Tip 5: houd die flow vast

Ken je dat, dat je in zo’n lekker flow zit tijdens het schrijven? Koester die flow en ga niet zomaar iets anders doen. Want, spoiler-alert: dan verlies je de focus. En het is best moeilijk om weer terug te komen in de flow. Misschien weet je van jezelf wanneer je het vaakst in de flow komt. Is dit rond een bepaalde tijd, bijvoorbeeld in de ochtend? Gebeurt het sneller als je een koptelefoon opzet of eerst een kop thee drinkt? Een flow forceren is niet altijd mogelijk, maar een duwtje in de goede richting geven wel.

Tip 6: maak je blog vindbaar voor Google en bezoekers

Als je zo je best hebt gedaan op het schrijven van een goed blog, dan wil je ook dat deze gevonden wordt. Dit doe je door middel van SEO (=Search Engine Optimization). Het heet SEO, dus zoekmachineoptimalisatie, maar eigenlijk richt je je op websitebezoekers. Dat is wat Google ook graag van je wil: een gebruiksvriendelijke website.

Die tussenkopjes waar ik het eerder over had? Goed voor je websitebezoekers, dus goed voor je SEO. Hoe beter je rekening houdt met zoekmachineoptimalisatie, hoe hoger jouw blog in Google verschijnt. SEO is een vak apart, maar wij helpen je graag op weg. Zo schreven we een heleboel blogs en zijn we op dit moment druk bezig met een e-Book dat alles uitlegt over SEO. Stay tuned! Lees deze blogs, als je beginner bent:

Tip 7: laat het los, laat het gaan

Frozen-kenners die nu een bepaald liedje in hun hoofd hebben? Excuses. Wat ik met deze tip bedoel is: laat je blog een tijdje met rust. Als de eerste conceptversie af is, kun je het beste een dag of paar dagen later het blog aanpassen. Je hebt dan een frissere blik dan wanneer je direct je blog aanpast nadat je deze geschreven hebt. Ik merk meestal dat ik dan ineens bepaalde zinnen veel beter kan verwoorden.

Tip 8: laat je werk checken

Bij teksten schrijven zie je soms zelf je fouten niet meer of heb je niet door dat een zin niet lekker loopt. Laat daarom je blog checken door een extra paar ogen. Als je niet zo goed in spelling en grammatica bent, dan is het handig dat degene die je blog checkt dit nog even verbetert. Let er wel op dat je het door een persoon laat doen waar je je goed bij voelt. Of leg uit wat je verwachtingen zijn bij het checken, bijvoorbeeld puur alleen grammatica en spelling of ook de inhoud. Soms krijg je feedback waardoor je eigenlijk het hele blog moet herschrijven. Prima als je blog echt niet goed is en je je erin kunt vinden, maar vervelend als dat niet is wat je wil.

Heb je na het lezen van dit blog zin om aan de slag te gaan met jouw blog? Ga ervoor! Zijn jouw blog plannen zo pril dat je nog geen website hebt? Website Builders als WordPress zijn perfect voor bloggers.