- 27 maart 2012

Tips voor een goede webtekst

Je hebt net je website online gezet, daar ben je natuurlijk erg trots op! En nu maar hopen dat je doelgroep je website weet te vinden. Maar hoe schrijf je een goede webtekst voor zoekmachines als Google die ook aantrekkelijk is voor je lezers?

Om je op weg te helpen: hier mijn 10 tips voor het schrijven van goede webtekst die niet alleen aantrekkelijk is maar ook zoekmachinevriendelijk.

Goede webtekst is goed leesbaar

  1. Zorg voor een korte en aansprekende titel die de lading dekt. Zo is het voor de lezer in een klap duidelijk waar de tekst over gaat.
  2. Scrollen = schrappen. Gebruik geen lappen tekst, maar houd het kort, simpel en to the point. Houd de lengte van je scherm als richtlijn voor de lengte van je tekst.
  3. Gebruik gemiddeld twaalf woorden op één regel. Zorg ervoor dat elke alinea uit ongeveer vijf regels bestaat, en gebruik per tekst ongeveer vier alinea’s. Wissel korte en lange zinnen met elkaar af.
  4. Bepaal wie je doelgroep is en pas daar je schrijfwijze op aan. Spreek je de lezer aan met ‘je’ of ‘u’? Wat is het kennisniveau van je doelgroep? Gebruik je bijvoorbeeld veel jargon? Stel jezelf dan de vraag of de lezer dit begrijpt.
  5. Plaats interne links in je tekst om bezoekers ook naar andere pagina’s van je website te leiden. Op deze manier heb je enigszins invloed op de navigatie van je lezer.

Vindbaarheid verhogen met goede webtekst

  1. Knip en plak niet van andere websites, maar schrijf je eigen teksten. Unieke content leidt over het algemeen tot hogere posities in Google want Google waardeert goede unieke goede webtekst.
  2. Inhoudstitels zijn belangrijk voor de vindbaarheid van je website. Gebruik hier de belangrijkste zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.
  3. Hoe wordt je zoekwoord gespeld? De een schrijft ‘domeinnamen’ als één woord, de ander schrijft het als twee losse woorden. Houd hier rekening mee. Het beste is om beide opties af te wisselen.
  4. Neem linkjes zoveel mogelijk op in de tekst. Gebruik voor interne links het woord of onderwerp van de pagina waar je naar verwijst. Gebruik niet ‘Voor meer informatie over het registreren van je domeinnaam, klik hier!’ maar ‘Leg eenvoudig je eigen domeinnaam vast!’
  5. Gebruik elk zoekwoord meerdere malen in de tekst, maar overdrijf niet. Wissel af met de enkel- en meervoudsvorm van je zoekterm. Zorg er wel voor dat je tekst leesbaar blijft.

Veel succes met het schrijven van je webteksten!

Samenvatting
Naam artikel
Tips voor een goede webtekst
Beschrijving
Je hebt net je website online gezet, daar ben je natuurlijk erg trots op! En nu maar hopen dat je doelgroep je website weet te vinden. Maar hoe schrijf je een goede webtekst voor zoekmachines als Google die ook aantrekkelijk is voor je lezers?
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *