- 15 augustus 2012

25 tips voor een veilige site: deel 4 – Gegevens

Een veilige en betrouwbare website deel 4 – Gegevens

Het beschermen van gegevens is essentieel als onderdeel van een veilige site. In deel 4 van deze serie over een veilige en betrouwbare website lees je 5 tips over het beschermen van jouw gegevens en die van je bezoekers.

16. Plaats geen zichtbare e-mailadressen

Geautomatiseerde spamsoftware speurt het internet af op zoek naar e-mailadressen om  vol te spammen of door te verkopen aan andere spammers. Plaats e-mailadressen daarom niet als leesbare tekst op je website. Het vervangen van ‘@’ door ‘at’ helpt al redelijk, net als een e-mailadres onder een knop ‘Mail’. Helaas zijn deze technieken niet waterdicht maar zorgt wel voor een iets meer veilige site. Is je e-mailadres eenmaal ‘geoogst’ door spammers, dan kom je onmogelijk van de spam af.

17. Bescherm de gegevens van je leden en biedt een veilige site

Bezoekers die zich inschrijven voor je nieuwsbrief vertrouwen hun persoonlijke gegevens aan jou toe en gaan ervan uit dat jij een veilige site aanbiedt. Los van de wettelijke verplichting (Wet Bescherming Persoonsgegevens) verwachten je leden dat je deze gegevens veilig opslaat en niet doorspeelt aan derden. Zorg dus dat je deze gegevens veilig bewaard zodat ze niet misbruikt of gestolen worden.

18. Bescherm je inhoud

Zodra je teksten op je website plaatst die van goede kwaliteit zijn, bestaat de kans dat andere webmasters deze teksten kopiëren en op hun eigen site plaatsen. Dit verlaagt de waarde van jouw tekst. Je kunt een copyright plaatsen onder het artikel of een tekst waarin de voorwaarden staan voor overname of verspreiding (bijvoorbeeld behoud van bronvermelding).

Je kunt daarnaast ook het selecteren van tekst en het rechtsklikken op afbeeldingen uitschakelen. Kom je alsnog een ‘gestolen’ tekst tegen, contacteer dan de webmaster met een verwijderingsverzoek en een termijn. Voldoet de webmaster hier niet aan dan ben je gerechtigd om een factuur te sturen om de kosten en schade te verhalen.

19. Kopieer geen inhoud en gebruik bronvermelding

Veel websites en blogs kopiëren nieuwsberichten van andere websites voor hun bezoekers. Wettelijk gezien is dit verboden en de webmaster kan eisen dat je alles verwijderd. Je kunt ervoor kiezen om het bericht in je eigen woorden te herschrijven of je kopieert slechts een gedeelte van het bericht.  Kies je voor het laatste, plaats dan een bronvermelding onder je bericht waarin je verwijst naar het originele bericht, zo kom je betrouwbaar over en zullen je bezoekers zien dat je een veilige site aanbiedt.

20. Bescherm je inloggegevens

Je inloggegevens zijn van groot belang, wees dus voorzichtig met het gebruik van openbare (draadloze) netwerken en computers. Het veiligst is om alleen via betrouwbare computers via kabelverbinding te werken. Computers in internetcafés, bibliotheken, luchthavens en dergelijke zijn toegankelijk voor derden en dus risicovoller. Als je toch inlogt via andere computers, log dan altijd uit en verwijder daarna de tijdelijke bestanden met schijfopruiming of via je browser.

Lees ook de andere artikelen uit deze serie over een veilige site:

Samenvatting
Naam artikel
25 tips voor een veilige site: deel 4 - Gegevens
Beschrijving
Het beschermen van gegevens is essentieel als onderdeel van een veilige site. In deel 4 van de serie: 25 tips voor een veilige en betrouwbare website lees je 5 tips over het beschermen van jouw gegevens en die van je bezoekers. Yourhosting Blog
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *