- 07 juni 2019

VPS vergelijken: waar let je op?

Biedt Shared Hosting niet genoeg ruimte voor jouw website of applicatie? Wil je al je websites op dezelfde server? Wat je reden ook is; voor veel mensen is een VPS een logische keuze. Maar waar let je nu op bij het VPS vergelijken? Je hebt de technische specificaties als de CPU Cores (processors) en het RAM-geheugen, maar er zijn ook verschillende varianten van VPS-hosting. Ga je bijvoorbeeld voor een Unmanaged VPS of toch een Managed VPS? Wij helpen je met VPS vergelijken. Weet je niet precies wat een VPS is? Lees dan eerst het blog ‘Wat is een VPS?’.

Waar gebruik je jouw VPS voor?

In principe heeft elke website of applicatie baat bij een VPS. Hierdoor zijn de redenen voor een VPS erg divers. Een veelgehoorde reden is dat Shared Hosting niet genoeg capaciteit biedt voor de website. Als dit het geval is, krijg je bijvoorbeeld last van een trage website. Een andere motivatie voor een VPS is dat alle websites op dezelfde server staan. Iemand met meerdere websites wil dat deze allemaal goed presteren, bij Shared Hosting zijn de prestaties niet altijd consistent doordat grote websites andere websites kunnen vertragen.

Bedenk bij het VPS vergelijken eerst het doel van jouw VPS. Wil je meerdere websites op één server onderbrengen, verwacht je hoge bezoekersaantallen of heb je grote videobestanden op je website? Dan kijk je naar de schrijfruimte (RAM-geheugen). Wil je volledige technische vrijheid hebben wanneer het op de server aankomt? Dan past een Unmanaged VPS goed bij jou. Zo passen er bij verschillende beweegredenen, verschillende VPS-en. De eerste stap is dus het doel bepalen, voordat je aan de slag gaat met VPS vergelijken.

De 5 voordelen van VPS-hosting

VPS vergelijken: Welke specificaties vind je belangrijk?

Let’s get technical. Er zijn een aantal specificaties die bepalend zijn voor welke VPS het meest geschikt is voor je website of applicatie. Op onze website zie je dat we verschillende pakketten aanbieden voor VPS (1, 2, 3 en 4). Hoe hoger het cijfer, hoe meer capaciteit. Als je eenmaal een pakket kiest, is upgraden naar een groter pakket via de Hostingmanager heel eenvoudig. Heb je pakket M4 en biedt deze niet genoeg capaciteit? Laat dit weten via het VPS-formulier op onze website. We kijken dan samen met jou naar een maatwerkoplossing.

RAM

RAM is het geheugen dat beschikbaar is op je VPS. Het geheugen dat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je website(s)/applicatie(s). Je kunt de volgende leidraad aanhouden:

  • 512 MB RAM (VPS 1):  geschikt voor lichte applicaties zoals een DNS- of mailserver, WordPress-blogs en kleine websites;
  • 1024 MB RAM (VPS 2): middelgrote websites van bijvoorbeeld Joomla! of WordPress WooCommerce (plugin) of systemen als DirectAdmin;
  • >2048 MB RAM (VPS 3 & 4): grote websites die veel ruimte innemen en zware applicaties zoals Magento.

Als je meerdere websites hebt, heb je over het algemeen meer MB RAM-geheugen nodig. Echter, de grootte van de website speelt ook een belangrijke rol. Een website met grote videobestanden neemt meer ruimte in dan een website met alleen tekst bijvoorbeeld.

SWAP RAM

De SWAP RAM helpt de RAM wanneer nodig. Als jouw website ineens een bezoekerspiek heeft, dan vangt de SWAP RAM dit op. Bij al onze pakketten krijg je standaard 1024MB SWAP RAM.

CPU Cores

CPU Cores zijn de processors van je VPS. Als je naar de verschillende pakketten kijkt, zie je dat VPS 1 bijvoorbeeld maar één CPU Core heeft en de VPS-en daarna meerdere. Als je meerder CPU Cores hebt, kan je VPS drukte beter aan. Denk ook weer aan bezoekersaantallen. Meerdere CPU Cores kunnen duizenden websitebezoekers aan; één CPU Core kan dit niet. Meerdere CPU Cores zijn handig bij bijvoorbeeld ticketwebshops of wanneer een webshop een kortingsactie heeft. Dan ontstaan er grote bezoekerspieken die één CPU Core vaak niet alleen aankan.

SSD-opslag

Als je voor een VPS gaat, ga dan voor eentje met SSD-opslag (SSD = Solid State Drive) in plaats van HDD-opslag (HDD = Hybrid Hard Drive). Een HDD-opslag is trager dan SSD doordat het een fysieke harde schijf is. Deze draait slechts een bepaald aantal toeren. Een SSD staat stil en maakt gebruik van het flash geheugen, hierdoor biedt deze schijf veel meer snelheid.

Bekijk alle VPS-specificaties

Wil je een Managed VPS of Unmanaged VPS?

Heb je veel technische kennis? Dan kun je met een Unmanaged VPS je geluk niet op. Bij een Unmanaged VPS heb je de server hélemaal voor jezelf. Wil je wel de voordelen van een VPS maar niet de zorgen? Dan past Managed VPS beter bij je. Wij voeren de updates uit, houden je VPS veilig en onderhouden de server.

Managed VPS

Bij een Managed VPS installeer je zelf de software, maar onderhouden wij de server. Je richt jouw VPS dus naar wens in, maar hoeft je niet druk te maken over alle technische onderhoud, updates en beveiliging. Onze Managed VPS-en maken gebruik van het besturingssysteem Ubuntu. Ubuntu wordt door Linux gedistribueerd en staat bekend als een erg stabiel besturingssysteem. Dat is dan ook de reden dat wij dit besturingssysteem gebruiken.

Meer informatie over Managed VPS

Unmanaged VPS (+SLA2)

Ben jij technisch onderlegd en wil je de VPS van A tot Z zelf inrichten? Kies dan voor een Unmanaged VPS. Als je liever hebt dat wij wel de updates van je systeemsoftware uitvoeren, dan kun je altijd nog SLA2 (SLA = Service Level Agreement) tegen betaling aanvragen. Het onderhoud dat wij uitvoeren, vindt plaats in het Yourhosting onderhoudsvenster. Naast dat je bij een Unmanaged VPS meer technische vrijheid hebt, is het ook lager geprijsd dan een Managed VPS. Houd er alleen wel rekening mee dat technische kennis bij een Unmanaged VPS echt een vereiste is.

Meer informatie over Unmanaged VPS

Overige wensen: SSL en standplaats

Hoewel we de voornaamste punten van een VPS nu behandeld hebben, zijn er nog meer redenen die voor sommigen de doorslag geven bij het VPS vergelijken. Denk aan SSL-certificaten. Niet alle VPS-aanbieders bieden de mogelijkheid voor een SSL-certificaat, terwijl in veel gevallen een SSL-certificaat verplicht is.

VPS vergelijken: Heb jij een server in Nederland nodig?

Ook de plek waar jouw VPS staat kan een belangrijk punt zijn. Als jouw website of applicatie voor de Nederlandse markt bedoeld is, wil je niet dat je server bijvoorbeeld in Amerika staat. De verbinding naar de websitebezoeker is dan langer en dus trager. Onze VPS-en staan allemaal op een server in Amsterdam. Lekker dichtbij dus!

VPS vergelijken brengt best wel wat overwegingen met zich mee. Soms is het een kwestie van “gewoon” een pakket kiezen. Mocht deze dan toch niet genoeg capaciteit bieden, dan upgradet je het pakket tegen betaling via de Hostingmanager. Als je er echt niet uitkomt, helpen wij je graag bij de keuze. Stel je vragen aan onze groene collega Yar of de klantenservice

Samenvatting
VPS vergelijken: waar let je op?
Naam artikel
VPS vergelijken: waar let je op?
Beschrijving
VPS vergelijken is niet altijd even makkelijk. Bepaal daarom eerst het doel van je VPS, Vervolgens kijk je naar de technische specificaties die het beste bij dit doel passen. En heb je liever een Unmanaged of juist een Managed VPS. Wij helpen je met VPS vergelijken.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *