- 05 juli 2018

Wat is Mixed Content?

Mixed content of gemengde inhoud ontstaat als je een SSL-certificaat hebt geïnstalleerd en je website over een veilige https-verbinding wordt opgevraagd, maar bepaalde onderdelen van je website over een http-verbinding worden ingeladen. In de basis wordt je website dus via https ingeladen, maar zijn er alsnog onderdelen op bepaalde pagina’s die via een onbeveiligde verbinding worden opgevraagd. Dit kunnen allerlei elementen zijn zoals plaatjes, video’s, links of scripts.

Een voorbeeld van mixed content is als je op een pagina afbeeldingen inlaadt met http. Dit kan er zo uitzien:

http://www.mijnwebsite.nl/afbeelding.jpg
Dit zou moeten zijn:
https://www.mijnwebsite.nl/afbeelding.jpg

Mixed content checken

Heeft jouw website ‘last’ van mixed content, dan staat er geen groen slotje in de adresbalk, ook al heb je wel een SSL-certificaat. Je website is minder beveiligd en door het ontbreken van het groene slotje is het niet duidelijk dat je website gebruik maakt van een SSL-certificaat. Maar hoe herken je of jouw website mixed content heeft?

Tegenwoordig zien browsers of de website die de gebruiker bezoekt mixed content bevat, en waarschuwen zij de gebruiker. Het groene slotje ontbreekt en wordt vervangen door een informatie-icoon, of een slot met een uitroepteken. Het handmatig opzoeken van de veroorzakers van mixed content is een tijdrovende klus. Daarom is een andere manier om te checken of jouw website last heeft van mixed content een SSL-checker.

Deze site is niet veilig-melding in de browser

Melding dat de website niet volledig is beveiligd.

Mocht je het wel handmatig willen doen; Ook in je browser kun je checken welke elementen over http geladen worden. In Google Chrome klik je op de rechtermuisknop en vervolgens op Inspecteren. Er opent zich een nieuw menu waar je ook het kopje Console vindt. Hier vind je alle elementen die over http geladen worden.

Voorbeeld van de mixed-content melding in Google Chome

Voorbeeld van mixed content

Oorzaken van gemengde inhoud

Het is natuurlijk essentieel om te weten of je website last heeft van gemengde inhoud. De volgende stap is het oplossen hiervan. Als je gebruik maakt van externe bronnen die via http geladen worden, dan kun je de derde partij vragen om ook gebruik te maken van een SSL-certificaat zodat ze geladen kunnen worden via https. Wil je direct een veilige website, dan kun je er ook voor kiezen om de content van de externe partij te verwijderen.

Is mixed content van toepassing op jouw website, dan laat de checker zien waar de melding vandaan komt. Een paar veelvoorkomende mixed content veroorzakers zijn:

  1. Afbeeldingen

Dit komt doordat de verwijzing niet goed staat. Vaak is de oorzaak dat de afbeelding nog over http ingeladen wordt in plaats van over https.

  1. Interne en externe links zijn niet overgezet naar https

Soms staan er links in de tekst die nog verwijzen naar de http-variant van de website. Het is belangrijk om deze te veranderen naar de https-variant omdat je anders last blijft houden van mixed content.

  1. Sitemaps

Heb jij een HTML- en/of XML-sitemap? Check dan ook goed of de URL’s op de pagina met https:// staan in plaats van met http.

  1. Redirects

Je hebt bij de installatie van je SSL-certificaat als het goed is geforceerd dat je website alles over HTTPS afhandelt. Is dit niet gelukt, dan zou  je dit handmatig moeten doen in je .htacces-bestand. Dit kan complex zijn als je hiermee geen ervaring hebt. Je kunt altijd onze webmaster service om hulp vragen, zij lossen mixed content graag voor je op.

Hoe los je mixed content op?

Als de SSL-checker inmiddels heeft geïdentificeerd waar de mixed content melding vandaan komt, dan is de volgende stap het oplossen hiervan. Maak altijd eerst een back-up van je website en de database voordat je de website gaat aanpassen. Via een CMS als WordPress is Mixed Content vaak eenvoudig op te lossen omdat er vele plug-ins voor te vinden zijn zoals de insecure content fixer. Deze plug-ins lossen de meest voorkomende mixed content-meldingen op.

Wil je zelf de mixed content problemen oplossen, dan kan dit een ingewikkelde klus zijn. Deze manier is voor gevorderden. Je moet namelijk in de database en de broncode de veroorzakers van mixed content aanpakken. Dat doe je door naar de betreffende pagina te gaan en daar in de broncode te zoeken naar de http-URL en deze aan te passen naar https. Heb je geen ervaring met het handmatig aanpassen van mixed content of broncode, dan raden wij je aan dit door onze webmasterservice te doen.

Tip:

Verwijs jij op andere profielen ook al naar de https-versie van je website? Controleer je social mediakanalen en verander jouw website URL naar de variant met https. Meldt ook je nieuwe URL aan in Google Search Console en vervang de link in Google Analytics.

 

Samenvatting
Wat is Mixed Content?
Naam artikel
Wat is Mixed Content?
Beschrijving
Als jouw website last heeft van mixed content, dan staat er geen groen slotje in de adresbalk ook al heb je een SSL-certificaat. Hoe los je het op? Lees het in de blog.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *