- 12 november 2019

Eigen website maken met MijnWebsite – van A tot Z

Als je geen html-kennis hebt en een manier zoekt om eenvoudig zelf je website in elkaar te zetten, dan is MijnWebsite een erg geschikte tool voor jou. Ik kan je wel vertellen hoe simpel het is, maar ik kan het nóg beter laten zien. Daarom begeleid ik je in dit blog van A tot Z naar jouw eigen MijnWebsite-website.

1. Doe de domeinnaamcheck!

De allereerste stap in het maken van een website, is checken of jouw gewenste domeinnaam beschikbaar is. Dit doe je via de domeinnaamchecker op onze website. Heb je weinig inspiratie voor je domeinnaam of is de domeinnaam die je in gedachte had al bezet? We hebben een blog waarin we je tips geven voor de perfecte domeinnaam. Gelukt? Mooi! Gaan we nu door naar de volgende stap.

domeinnaamchecker

2. Ga voor MijnWebsite als websitebuilder

Zodra je jouw domeinnaam toevoegt aan het winkelmandje, krijg je bij de tweede stap (‘Kies je dienst’) de optie om MijnWebsite ook toe te voegen. Als je niets toevoegt, kun je alvast oefenen met MijnWebsite Lite. Dan zie je wel hoe de MijnWebsite Builder werkt, maar dan wel voor maar één pagina (bijvoorbeeld de home-pagina). Je kunt er ook voor kiezen om na het registreren van de domeinnaam voor MijnWebsite Start te kiezen. Hiermee kun je zoveel pagina’s toevoegen als je wil.

Tip: wil je voor meerdere domeinnamen websites maken of twijfel je nog met welk systeem je de website wil bouwen? Kies dan een Start pakket bij ‘Kies je dienst’. Je installeert dan gemakkelijk meerdere domeinnamen en kunt eventueel wisselen van het systeem dat je gebruikt voor de bouw van je website. Bij het Start pakket krijg je automatisch MijnWebsite Start.

Je vindt MijnWebsite vervolgens in je ‘Mijn Account’-omgeving.

MijnWebsite Mijn Account

Ben je al klant bij Yourhosting? Je vraagt MijnWebsite Start dan gemakkelijk aan via Mijn Account.

Bestel MijnWebsite Start via Mijn Account

3. Kies een template

Dan is het nu écht tijd om jouw MijnWebsite-website te maken. Als eerste kies je een template. Welk template je kiest is helemaal afhankelijk van jouw voorkeuren. MijnWebsite helpt je wel op weg door categorieën te tonen van de templates. Ik heb er als voorbeeld voor gekozen om een portfolio-website te maken. Dit deed ik met het thema “Harika”.

templates MijnWebsite

4. Design jouw website

Een template is puur een opzetje van hoe jouw website eruit komt te zien. Je kunt veel elementen nog aanpassen naar jouw wensen. Denk aan kleuren, lettertypen en natuurlijk de content die op jouw website komt. Hieronder zie je het template zoals deze was en mijn versie ervan. Je kunt er zelfs voor kiezen om de hele foto te vervangen door tekst, door er een lay-out tekstblok voor in de plaats te zetten.

Belangrijk is dat je jouw website designt voor jouw doelgroep. Bij een oudere doelgroep zal de tekst uit het voorbeeld misschien te onduidelijk zijn. Je wil dan liever een groter lettertype gebruiken. Een website gericht op kinderen maak je kleurrijk, dat spreekt hen meer aan. Bij een zakelijke website wil je jouw bedrijf uitstralen met jouw website. Een website van een yogastudio ziet er over het algemeen rustiger uit dan een sportschoolwebsite bijvoorbeeld.

5. Vul jouw website met content

De content (= inhoud)  van jouw website bestaat uit bijvoorbeeld teksten, foto’s of video’s. Ook hierin houd je rekening met jouw doelgroep. Spreek je ze in “u” of “je” aan? Gebruik je afbeeldingen van jongere mensen, of juist oudere? Sommige mensen zijn gevoelig voor spelfouten, vergeet dus niet je teksten te laten controleren wanneer je zelf minder goed bent in spelling en grammatica. Foto’s kun je van stockfoto-websites halen als pexels, unsplash of shutterstock. Nog beter is om zelf foto’s te (laten) maken, zodat je website authentiek overkomt. In het vullen van de website gaat vaak de meeste tijd zitten, maar het is wel erg belangrijk! Onder andere voor je zoekresultatenpositie.

6. Bouw je website logisch op voor de bezoeker

Je wil dat jouw websitebezoekers makkelijk door jouw website navigeren. Als ze vijf keer moeten klikken voordat ze contact met je kunnen opnemen, dan kan dat de drempel te hoog maken. Verdeel je menu daarom op een logische manier. Bij het voorbeeld van ‘Yar Fotografie’ maakte ik bijvoorbeeld de verdeling: home, portfolio, over mij, tarieven en contact. Onder ‘Portfolio’ kun je bijvoorbeeld de sub-items ‘Bruiloften’ en ‘Dieren’ maken. Zo hoeft een “single cat lady/dude” niet geconfronteerd te worden met al die blije echtparen. Kleine dingetjes die de ervaring van jouw websitebezoekers beter maken. Bovendien is het beter voor SEO als jouw website logisch opgebouwd is, want ook Google wil jouw pagina’s zonder veel gedoe vinden. Wat SEO dan precies is, leg ik hieronder uit.

7. Maak je website vindbaar!

Als je je best hebt gedaan om een prachtige website te maken, dan wil je natuurlijk wel dat deze gevonden wordt. Misschien heb je wel eens van de term ‘SEO’ gehoord. Dit betekent Search Engine Optimization, oftewel: zoekmachine optimalisatie. Hoe beter jij op jouw website rekening houdt met SEO, hoe hoger jouw website in de resultaten komt. MijnWebsite helpt je met SEO. Zo vul je per pagina in wat de titel, meta-beschrijving en het keyword is. Meta-beschrijving is het stukje tekst onder de link in Google en het keyword is het zoekwoord waarop je gevonden wil worden. In mijn voorbeeld was dit “fotograaf Zwolle”. Een handige manier om te bekijken of jouw zoekwoord daadwerkelijk door mensen gezocht wordt, is door Ubersuggest te raadplegen. Je typt hier het zoekwoord in en je ziet direct hoeveel mensen erop zoeken en eventuele suggesties op het zoekwoord.

SEO MijnWebsite

8. Klaar? Publiceren maar!

Ben je tevreden met het design? Is de website gevuld met content? Heb je aan SEO gedacht? Top! Tijd om de website te publiceren. Het geeft niet als de website nog niet helemaal perfect is, zolang de bezoeker maar goed kan navigeren en er in ieder geval de informatie op staat die erop moet staan. Je kunt jouw website altijd nog aanpassen en aanvullen. Vergeet niet om je website te laten testen door proefpersonen, het liefst die binnen jouw doelgroep vallen. Als zij zich zonder hulp gemakkelijk kunnen navigeren, dan is de kans groter dat jouw doelgroep dit ook kan. En vraag ook wat ze van het design vinden, is alles goed leesbaar bijvoorbeeld? De eerste keer dat je publiceert, kan het maximaal vier uur duren voordat je website live is (dit heeft te maken met DNS). Elke keer dat je de website daarna aanpast en publiceert, staat het direct live.

publiceer website

Ga vandaag nog aan de slag met het maken jouw MijnWebsite-website! Mocht je er niet helemaal uitkomen, dan staat onze klantenservice 6 dagen per week voor je klaar. Onze chatbot Yar kun je zelfs 24/7 raadplegen. Stel je vragen kort en bondig, dan snapt hij jouw vraag beter. Heb jij een mooie website gemaakt met MijnWebsite? Deel je website op social media en tag ons in het bericht! We zijn erg benieuwd naar de creaties van onze klanten.

Samenvatting
Eigen website maken met MijnWebsite: van A tot Z
Naam artikel
Eigen website maken met MijnWebsite: van A tot Z
Beschrijving
Met MijnWebsite maak je eenvoudig en snel jouw eigen website zonder dat je daar html-kennis voor nodig hebt. Hoe dit precies werkt, lees je in het blog.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

4 reacties

wo-men-for-children@outlook.com on 19 november 2019

Werkt uw organisatie met appen. Heb vermoedens van fraude. Graag zsm een reply

Emie Budde on 19 november 2019

Goedemiddag! Je kunt inderdaad contact met ons opnemen via WhatsApp: https://www.yourhosting.nl/support/. Mocht je vermoeden dat er phishing-appjes in de omloop zijn namens ons, dan kun je dit het beste melden bij de Fraudehelpdesk: https://www.fraudehelpdesk.nl/fraude-melden/.

Servé on 31 januari 2020

Beste Emie,

"zich navigeren" is geen correct Nederlands. Correct Nederlands is: .... "als de bezoekers goed op je website kunnen navigeren."

Groet,
Servé Aarts

Emie Budde on 3 februari 2020

Hee Servé, scherp! Heb het aangepast.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *