- 29 maart 2012

Welk Content Management Systeem kies jij?

Je hebt een domeinnaam gekozen & webhosting aangevraagd. Jouw website-avontuur kan beginnen! Laat je een website bouwen? Ga je zelf aan de slag met HTML & CSS? Of ga je werken met een Content Management Systeem? 

Als je geen website laat bouwen, maar zelf aan de slag gaat, dan kan een open source content management systeem een handige oplossing zijn. Een content management systeem is software waarmee jij jouw website online kan beheren. Open source betekent dat deze software – in de hieronder beschreven gevallen – gratis beschikbaar is.

Wat is een Content Management Systeem?

Een content management systeem is een systeem waarmee je kan publiceren op het internet. Je logt in op jouw content management systeem en kunt berichten en pagina’s schrijven en publiceren. Er bestaan 1.000’en verschillende content management systemen. Dit artikel biedt jou handvatten om het beste content management systeem voor jouw website te kiezen!

Open Source

Als je zélf aan de slag gaat met jouw website, dan is het raadzaam om te kiezen voor een open source pakket. Open source betekent: de code is beschikbaar en je mág er wijzigingen in maken. Dit artikel beschrijft 3 populaire open source content management systemen die jij kan gebruiken voor jouw website(s), weblog(s) of webshop.

Bedenk wel: élk systeem vereist een investering in tijd (en bijvoorbeeld lesmateriaal) als je het goed onder de knie wilt krijgen.

Na het activeren van een hostingpakket bij Yourhosting, is het mogelijk om binnen enkele muisklikken de meest populaire content management systemen te installeren: Joomla!, Drupal & WordPress. Per CMS hier een korte omschrijving, de voordelen en de nadelen!

Joomla!

Joomla is een compleet Content Management Systeem. Het is gemakkelijk om te installeren. Joomla! kan gebruikt worden voor de iets ingewikkeldere website, waarbij meerdere gebruikers verschillende rollen en rechten kunnen hebben. Heb je dergelijke functionaliteiten niet nodig? Kijk dan naar een eenvoudiger CMS. Joomla was het eerste veelgebruikte open source content management systeem.

Voordelen Joomla!

 • Flexibel door de beschikbare modules
 • Goede oplossingen voor gebruikersrechten

Nadelen Joomla!

 • Geen gebruikersvriendelijke Back-end
 • Joomla! updates laten lang op zich wachten

Drupal

Drupal is een geavanceerd content management systeem. Vooral voor ontwikkelaars is het een fijn platform om mee te werken. Drupal is niet zo plug-and-play zoals WordPress of Joomla! – er moet flink gesleuteld worden om een gebruiksvriendelijke website te maken.

Ben je een beginner en wil je een eenvoudige website maken? Dan is Drupal niet het fijnste platform. Ben je ontwikkelaar (beginnend of gevorderd) en wil jij volledige controle over jouw pagina’s hebben, zonder daarbij wat handwerk te schuwen? Drupal kan dan  een heel interessante oplossing zijn!

Voordelen Drupal

 • Zeer vriendelijk systeem voor ontwikkelaars
 • Goede ondersteuning beschikbaar door de Drupal community

Nadelen Drupal

 • De leer-curve is langer dan bij Joomla! & WordPress
 • Goede Drupal-developers zijn schaars

WordPress

WordPress, in 2001 begonnen als weblogsoftware, is het meestgebruikte Content Management Systeem wereldwijd. “Uit de doos” is de output van WordPress een perfecte basis voor goede vindbaarheid in zoekmachines. Eén grote Nederlandse WordPress-website is “TheVoiceofHolland.com”.

WordPress is snel te leren. Daarnaast is het het meestgebruikte CMS op het internet. Meer dan 78 miljoen websites en weblogs gebruiken WordPress.

Voordelen WordPress

 • Eenvoudig te installeren: Plug-and-play – binnen enkele muisklikken bouw je een eenvoudige website die gebruiksvriendelijk is.
 • Erg flexibel: er zijn meer dan 18.000 gratis plugins te downloaden vanaf WordPress.org en er zijn honderden gratis thema’s beschikbaar.
 • Snel en regelmatig updates beschikbaar. Een aantal keer per jaar komt een nieuwe WordPress-versie uit.
 • In Nederland zijn veel WordPress-ontwikkelaars beschikbaar.

Nadelen WordPress

 • Updaten van WordPress kan problemen opleveren bij websites met veel plugins. Probeer niet meer plugins te gebruiken dan nodig.
 • Standaard is in WordPress geen uitgebreide mogelijkheid voor het werken met rechten van gebruikers.

Conclusie

Wat is het allerbeste content management systeem voor jouw website? Eén pasklaar antwoord is er niet. In principe kan je met élke tool een mooie website maken. Vraag is welke functionaliteit je nodig hebt en hoeveel tijd jij wilt steken in het leren van het systeem.

 • Heb je nog weinig ervaring met content management systemen? Met WordPress kan je snel een eenvoudige maar gebruiksvriendelijke website maken. Het Yourhosting-weblog maakt gebruik van WordPress.
 • Joomla! is iets moeilijker te leren én de Back-end is minder gebruiksvriendelijk – één van de voordelen van Joomla! is het kunnen toekennen van rechten aan gebruikers.
 • Drupal is een oplossing voor developers: verreweg het meest robuuste framework om complexe website op te bouwen. Zelf een goede gebruiksvriendelijk website maken met Drupal vergt veel oefening.

Weetje: van de top 100.000 websites wereldwijd (volgens Alexa) maakte in augustus 2011 meer dan 15% gebruik van open source Content Management Systemen!

Welk content management systeem gebruik jij? En waarom? We zijn benieuwd!

Samenvatting
Naam artikel
Welk Content Management Systeem kies jij?
Beschrijving
Je hebt een domeinnaam gekozen & webhosting aangevraagd. Jouw website-avontuur kan beginnen! Laat je een website bouwen? Ga je zelf aan de slag met HTML & CSS? Of ga je werken met een Content Management Systeem? 
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

2 reacties

rosh run femme on 2 januari 2015

Thanks for one's marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back later on. I want to encourage that you continue your great posts, have a nice afternoon!

Roos on 30 oktober 2015

Beste Bas,

Bedankt voor het duidelijke overzicht van content management systemen. Ik twijfelde hoe ik het beste mijn website zou kunnen maken, en WordPress klinkt zeker als een goede optie. Blijf doorgaan met jullie blog, ik heb er al veel van geleerd!

Liefs Roos

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *