- 26 juli 2019

Welke VPS heb ik nodig?

Yes, je website groeit! Je krijgt steeds meer bezoekers en wil meer data op je website zetten. Biedt Shared Hosting dan nog wel genoeg ruimte? Op een VPS (Virtual Private Server) kun jij nóg meer data kwijt en bezoekerspieken vangt de VPS erg goed op. Als je overstapt naar een VPS, is het wel handig om te weten welk pakket het beste bij jouw wensen past. Wil je bijvoorbeeld een Managed VPS of Unmanaged VPS? Daar vertel ik je graag meer over.

Waarom een VPS?

De eerste stap in de zoektocht naar de “ware” VPS, is je afvragen waarom je eigenlijk een VPS wil. Een eigen stukje server klinkt namelijk heel gaaf, maar je betaalt er ook meer voor. Als jij een blog hebt met zo’n 100 bezoekers per maand, dan is Shared Hosting ook prima voor jouw website.

Een VPS is interessant wanneer je een website met veel data en/of bezoekers hebt of meerdere websites en applicaties beheert die samen veel ruimte innemen. Soms voldoen de technische specificaties van Shared Hosting niet aan jouw wensen, denk aan de RAM, CPU Cores, het dataverkeer of de opslag. Ook dan is de stap naar een VPS een goede keuze.

Bij Shared Hosting deel je de server met andere gebruikers. Dit kan invloed hebben op jouw websites of applicaties. Bij een VPS staan jouw websites/applicaties op een apart gedeelte van de server, waardoor ze geen “last” hebben van anderen.

Ik geef een paar voorbeelden van scenario’s waarbij een VPS van pas komt:

 • Je bent eigenaar van een webshop en wil niet dat websites van andere gebruikers de prestaties van jouw webshop beïnvloeden;
 • Jouw website bevat veel grote bestanden als video’s, afbeeldingen van hoge kwaliteit en tekst;
 • Je hebt voorkeur voor bepaalde systemen/applicaties die Shared Hosting niet ondersteunt;
 • Je bent een webdeveloper die voor klanten meerdere websites beheert en deze websites graag op dezelfde, door jou getweakte server zet.

Maar er zijn nog meer, andere scenario’s waarbij een VPS interessant is:

 • Je bent developer en wil een server hebben die je als testomgeving gebruikt;
 • Je wil een eigen gameserver opzetten waar je geen last hebt van andere gebruikers;
 • Je verwacht dat jouw website binnen korte tijd groeit en wil een VPS uit voorzorg.

Herken je jezelf in één van deze scenario’s? Top. Dan hebben we in ieder geval vastgesteld waarom jij een VPS nodig hebt. Herken je jezelf totaal niet in deze scenario’s? Interessant! Ik hoor graag in de reacties onder dit blog waarom jij je op een VPS oriënteert.

Technische vrijheid of support?

Wij bieden zowel Managed VPS als Unmanaged VPS. Bij een Unmanaged VPS richt je helemaal zelf de server in en onderhoud je deze ook. Dit houdt in dat je volledige technische vrijheid hebt om te doen met de server wat jij wil.

Als je minder technische kennis hebt, dan is een Managed VPS een goede match voor jou. Wij onderhouden, beveiligen en updaten de Managed VPS. en we maken back-ups. De ruimte die een back-up van jouw Managed VPS inneemt, nemen wij voor onze rekening. Ook monitoren wij jouw VPS 24/7 en handelen we meteen bij problemen. De Managed VPS’en draaien allemaal op Ubuntu. Ubuntu staat bekend als een erg stabiel besturingssysteem.

Hoewel ik begrijp dat een Unmanaged VPS aantrekkelijker overkomt vanwege de lagere prijs, wil ik je toch even op het hart drukken dat technische kennis van serverbeheer bij een Unmanaged VPS echt een vereiste is.

Managed VPS

Met een Managed VPS heb jij wel de voordelen van een VPS, maar hoef je je niet druk te maken over het onderhoud ervan. Heb je minder technische kennis of heb je geen tijd om je VPS te onderhouden, beveiligen en updaten? Dan is een Managed VPS ideaal voor jou. Met onze Managed VPS pakketten heb je keuze van 512 MB RAM geheugen in pakket M1 tot 4096 GM RAM in pakket 4. Heb je toch meer ruimte nodig dan dat pakket M4 biedt? Dan kijken wij graag met je naar een pakket op maat. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het VPS-formulier op onze website invullen.

Je hoeft je VPS niet te beheren, maar het kan wel. Via onze Hostingmanager zie je hoeveel ruimte jouw websites of applicaties innemen op de VPS en bestel je gemakkelijk zelf producten. Denk aan een SSL-certificaat. Deze vind je onder ‘Mijn producten’ in Mijn Account.

Welke VPS-software wil jij gebruiken?

We gaan een stapje verder: de software voor jouw Managed VPS. Iedereen heeft een eigen voorkeur wanneer het op software aankomt. De één wordt blij van een website van WordPress, de ander begint liever een webshop en kiest voor OpenCart. Ik zou je graag een lijstje geven van welke VPS je nodig hebt per software. Het is alleen erg afhankelijk van de content op jouw website of applicatie, het aantal websitebezoekers en het doel van de website of applicatie. Er is dus niet echt een pijl op te trekken. Gelukkig kun je bij een VPS altijd opschalen naar een groter pakket. Of je nu WordPress, Joomla!, PrestaShop, OpenCart of Drupal kiest, uiteindelijk bepaalt de data en het websiteverkeer welke grootte VPS jij nodig hebt. Natuurlijk denken we graag met je mee.

Unmanaged VPS

Heb jij veel technische kennis en wil je zelf je eigen stukje server onderhouden? Ga dan voor een Unmanaged VPS. Op een Unmanaged VPS stel jij zelf alles in. Op die manier tweak je de VPS precies naar jouw wensen. Een Unmanaged VPS kan ook handig zijn als je jouw development-vaardigheden verder wil ontwikkelen. Als er iets stuk gaat, is het niet erg want jij beheert de server. Je moet het alleen wel zelf weer fixen 😉. Een Unmanaged VPS is lager in prijs dan een Managed VPS. Als je dus de technische vaardigheden hiervoor in huis hebt, dan is het voordeliger om helemaal zelf de server te beheren.

Onze VPS’en zijn standaard uitgevoerd met een SSD (Solid State Drive). Dit betekent tot vier keer meer snelheid dan bij een HDD (Hard Disk Drive). Met een uptime van 99,9% hoef jij niet bang te zijn dat jouw VPS het begeeft bij meer belasting. 

Voor jouw Unmanaged VPS zijn verschillende besturingssystemen beschikbaar. Welk besturingssysteem je kiest, is afhankelijk van wat je met je VPS wil doen. Ik neem de drie soorten besturingssystemen met je door: applicatie-VPS, ISO-VPS en voorgeïnstalleerde VPS.

Applicatie-VPS: gemak

Bij een applicatie-VPS wordt jouw VPS volledig geconfigureerd en opgeleverd. Hierdoor is deze direct klaar voor gebruik. Als je weinig ervaring hebt met het installeren van een VPS, dan is applicatie-VPS een goede start. De applicatie-VPS is gebaseerd op Debian.

 • Automatische installaties en updates;
 • Geschikt als je weinig ervaring hebt met de installatie van een VPS;
 • Toegang tot een uitgebreide interface;
 • Gebruik applicatie-VPS met onder andere:

Voorgeïnstalleerde VPS: snel klaar voor gebruik

De basisinstallatie van de gekozen software leveren we kant-en-klaar voor je op. Vervolgens start je zelf met de inrichting van jouw VPS. De software en instellingen bepaal je helemaal zelf. Binnen een paar minuten is de basisinstallatie klaar voor gebruik.

 • Vanaf elke locatie beschikbaar voor beheertoegang;
 • Volledige controle over instellingen en software;
 • Goede basisinstallatie;
 • Te gebruiken met:
  • Ubuntu
  • Debian
  • CentOS

ISO-VPS: volledige controle

De ISO-installatie gebruikt dezelfde installatiesoftware als een fysieke server en biedt dezelfde mogelijkheden en flexibiliteit. Met een ISO-VPS heb je volledige controle over je VPS. ISO-VPS is het meest geschikt voor ervaren gebruikers. Na de basisinstallatie installeer je eventueel je eigen kernel.

 • Volledige controle over alle aspecten van de VPS (denk aan disk-indeling en software);
 • Voor allerlei doeleinden geschikt, denk aan een gameserver of VoIP (Voice over IP = bellen via een internetverbinding);
 • Eigen kernel mogelijk na basisinstallatie;
 • Gebruik ISO-VPS met onder andere:
  • CentOS
  • Ubuntu
  • Debian
  • Archlinux

Toch een beetje hulp met SLA 2

Met een SLA 2 (Service Level Agreement) nemen wij de periodieke updates aan de systeemsoftware (de default installatie) uit handen. Zo heb jij meer tijd om je op de invulling van jouw Unmanaged VPS te richten. Voor SLA 2 betaal je maandelijks €5,- (excl. BTW). Standaard zit bij jouw Unmanaged VPS SLA 1 inbegrepen. Dit houdt in dat wij wel de support op storingen in hardware of het netwerk leveren. Bij een storing grijpen wij binnen een uur (maar meestal binnen een paar minuten) in.

De keuze is reuze

Een VPS biedt genoeg mogelijkheden waardoor het soms lastig is om de juiste keuze te maken. De schaalbaarheid van een VPS is dan ook ideaal als je niet precies weet welke VPS jij nodig hebt. Begin bij een pakket dat aan jouw minimale behoeften voldoet en schaal omhoog wanneer blijkt dat je toch bijvoorbeeld meer ruimte nodig hebt.

Heb je hulp nodig bij de keuze voor jouw VPS? Mail ons met jouw wensen en eisen, dan kijken wij graag mee naar welke VPS het beste bij jou past.

Samenvatting
Welke VPS heb ik nodig?
Naam artikel
Welke VPS heb ik nodig?
Beschrijving
Je hebt verschillende soorten VPS'en. Managed VPS en Unmanaged VPS en verschillende pakketten met verschillende technische specificaties. Welk VPS-pakket het beste bij jou past, is afhankelijk van een aantal factoren. Wij helpen je bij de keuze!
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *