NIPO: wereldwijd actief met lokaal grip op data in de cloud

Zakendoen in 80 landen dankzij de
Azure Stack Hybrid Cloud

Bekijk de video

NIPO ontwikkelt survey-oplossingen voor professionele marktonderzoekers. NIPO heeft wereldwijd meer dan 200.000 gebruikers en ondersteunt jaarlijks duizenden onderzoeksprojecten.

Het bedrijf was in 2010 één van de eerste gebruikers van Public Azure, de publieke clouddienst van Microsoft, en maakt sinds kort ook gebruik van het Azure Stack-platform van Yourhosting. Product- en marketingdirecteur Sjoerd Gras van NIPO legt uit waarom het bedrijf voor Azure en Yourhosting koos. Welke invloed had die keuze op de groei van het bedrijf?

NIPO komt voort uit Kantar TNS, voorheen TNS NIPO, één van de grootste marktonderzoeksbureaus van Nederland. De onderzoekers ontwikkelen al vanaf de jaren zeventig eigen software voor datacollectie. Die software bleek zo goed dat ook andere bureaus er interesse in kregen. Daarom gingen ze hun oplossingen onder de vlag van NIPO verkopen. En dat doen ze nog steeds. NIPO is een zeer belangrijke speler in zijn niche en actief in zo’n 80 landen. Meer dan 200.000 gebruikers van 250 grote marktonderzoeksbureaus werken met NIPO-oplossingen.

“Door de keuze voor Microsoft Azure en Azure Stack bij Yourhosting kunnen we projecten aannemen die we eerder moesten weigeren.”

NIPO logo

NIPO

Wat: Softwareleverancier van
survey-oplossingen

Project: Azure Stack Hybrid Cloud

Waar: Amsterdam, Nederland


NIPO was een aantal jaren geleden een van de eerste bedrijven die Azure Public Cloud van Microsoft gebruikte. Een spannende beslissing voor het bedrijf, maar Gras heeft er nooit spijt van gehad. “In die tijd was Azure nog helemaal niet ver ontwikkeld en onze aandeelhouders en klanten waren daardoor sceptisch. We hebben echter doorgezet en we hebben gelijk gekregen. Het is één van de beste beslissingen die we ooit hadden kunnen nemen.” De reden dat Gras en NIPO indertijd toch in zee gingen met Microsoft had te maken met belofte voor schaalbaarheid, elasticiteit en ontzorging. NIPO heeft vijftig man in dienst die een bijzonder complexe en grote software suite onderhouden en men wilde zorgvuldig met de tijdsinvesteringen van die mensen omgaan. “We zagen in dat het veel te veel tijd en inspanning zou kosten om overal waar we zaken deden infrastructuren op te tuigen en beheerafdelingen op te zetten. Door onze keuze voor Azure kunnen we nu met slechts twee mensen al onze deployments in de wereld beheren”, vertelt Gras.

Rusland

De keuze voor Azure levert NIPO dus een heel efficiënt en overzichtelijk deploymentproces op. Toch loopt NIPO met de keuze voor Azure ook tegen beperkingen aan. Die hebben steeds minder vaak met emotie en steeds vaker maken met wetgeving te maken. “Microsoft heeft niet in alle zeventig landen waar wij zaken doen datacenters staan. Dat betekent dat in sommige gevallen data opgeslagen wordt buiten landsgrenzen, en dat kan in strijd zijn met de wet. Rusland is daarvan een mooi voorbeeld. Russische klanten van NIPO stalden hun data in het Nederlandse Azure West Europa datacenter. Sinds 2016 mag dat echter niet meer van de Russische overheid. Persoonsgebonden (PII) data van Russische staatsburgers moet sinds 2016 primair worden opgeslagen in Rusland. Voor NIPO betekende dit dat we toch eigen infrastructuur moesten gaan onderhouden om zaken te kunnen blijven doen in Rusland, iets wat we juist wensten te voorkomen.”

Azure Stack

Microsoft en partners werken momenteel aan Azure Stack, technologie waarmee bedrijven een eigen Azure datacenter kunnen bouwen en onderhouden. Het platform heeft dezelfde gebruikerservaring en -interface als Public Azure, waardoor beheerders zich niet hoeven te laten omscholen of een andere manier van werken eigen moeten maken. Yourhosting uit Zwolle speelt een sleutelrol in dit project. Voor Gras was het duidelijk dat hij met Yourhosting om de tafel moest. “Voor NIPO is Yourhosting de vanzelfsprekende en eigenlijk noodzakelijke keuze voor de implementatie van het Azure Stack-platform”, zegt Gras. “Als mede-ontwikkelaar hebben ze een unieke kennisvoorsprong en zijn ze ideaal in de gelegenheid om ons te ondersteunen.”

Yourhosting heeft ervoor gezorgd dat NIPO als één van de eerste bedrijven ter wereld van Azure Stack gebruik kan maken. Het bedrijf gebruikt het cloud automation platform van Yourhosting’s zusterbedrijf Resello om applicaties te hosten en geeft NIPO daarmee hetzelfde beheergemak als wanneer het gebruik zou maken van Public Azure. “We merken eigenlijk geen groot verschil tussen Public Azure en Azure Stack. We kunnen deployen met dezelfde ARM templates, dezelfde rapportages opvragen en dezelfde deploymentmethodes hanteren. Het zorgt ervoor dat er geen extra complexiteit komt kijken bij een implementatie buiten Public Azure en je dus net zo efficiënt kan zijn.”

Grip op data

Gebruikers als NIPO kunnen hierdoor oplossingen in datacenters waar ook ter wereld implementeren, of dat nu in de datacenters van Microsoft is, in een eigen datacenter of in het datacenter van een partner. “We kunnen samenwerken met lokale partijen en controle houden over waar data zich bevindt zonder dat we onze beheerprocessen helemaal opnieuw in moeten richten,” aldus Gras. “Toen we in Rusland begonnen, hadden we letterlijk een ordner vol contracten en vier maanden onderhandelen nodig voor we echt een oplossing hadden staan. Dat is nu veel eenvoudiger. We gaan gewoon met Yourhosting om tafel en richten dat dezelfde dag nog in.” Heel veel bedrijven kunnen momenteel geen cloud benefits aanbieden in het buitenland, omdat het voldoen aan wereldwijde juridische normen teveel tijd en geld kost. “Die beperking hebben wij niet meer en we kunnen nu projecten oppakken die we eerder moesten laten lopen. Het Yourhosting Azure Stack platform is daarmee echt een versneller van onze business.”

NIPO Logo

PEC Zwolle

Volledig ontzorgd dankzij
Office 365

Bekijk referentie
Leander Healthcare Logo

Leander Healthcare

Flexibel, efficiënt en veilig dankzij
Office 365

Bekijk referentie

Wil je weten wat Azure Cloud voor jouw bedrijf kan betekenen? Bel 038-2305010 of stuur een bericht

Contactformulier

*Verplichte velden