Domeinnamen en apart ip-adres

Elke computer of server die met internet verbonden is heeft een ip-adres. Dit kan een IPv4-adres zijn dat bestaat uit een reeks van vier getallen. Bijvoorbeeld: 123.12.1.123. Een IPv4-adres kan alleen bestaan uit getallen van nul tot 255.

Ook kun je apparaat al een IPv6-adres hebben. Dit is een nieuwe reeks IP-adressen die bestaan uit meer getallen. Deze reeks bestaat uit hexadecimale getallen (0 – 9 a-f). Het IPv6-adres bestaat uit een reeks getallen opgedeelt in 8 groepen van maximaal 4 hexadecimale getallen. Bijvoorbeeld: 1234:5678:90ab:cdef:0000:a2d0:11fd:fcb1 .

De oude IPv4-adressen raakten op, omdat steeds meer apparaten worden verbonden met het internet en alle mogelijke variaties (4.294.967.296 mogelijkheden) bezet of gereserveerd zijn. Het nieuwe IPv6-stelsel beschikt over 340.282.366.920.938.000.000.000.000.000.000.000.000 mogelijke varianten.

Met een eigen IPv4-adres is je website altijd bereikbaar op dat IPv4-adres, ook wanneer een domeinnaam nog niet geregistreerd is. Hierbij stelt de RIPE een aantal regels.

Aanvragen

Je huurt al een eigen ip-adres voor € 2.33 per maand. Vraag je IP-adres eenvoudig aan via het supportformulier.

Let op: een extra IP-adres kun je alleen aanvragen voor een Unmanaged VPS.