• 15 jaar ervaring
  • Persoonlijke support
  • 160.000 tevreden klanten

Domeinnaam forwarding / doorlinken / redirecten

Je domeinnaam forwarden, oftewel doorlinken, bij een DNS-/redirectservice of E-mailpakket regel je dit eenvoudig in de Hostingmanager. Dit kan op verschillende manieren:

1. Hidden-Frame (Tool 'Domeinnaambeheer')

Bij het doorlinken van je domeinnaam wordt gebruik gemaakt van een hidden-frame. De bezoeker van je website heeft hierbij niet in de gaten dat hij wordt doorgelinkt naar een andere locatie. In de adresbalk van de browser blijft de oorspronkelijke domeinnaam staan. Ook is het mogelijk om metatags op te geven voor je vindbaarheid in Google.

2. DNS-verwijzing (Tool 'DNS-beheer')

Je kunt je domeinnaam ook doorlinken met een DNS-verwijzing. DNS-beheer gebruik je om bijvoorbeeld je A-record of MX-record te wijzigen. Wij raden je aan om alleen wijzigingen aan te brengen als je ervaring hebt met DNS-beheer.

DNS (Domain Name System)

In de DNS staat alle technische informatie over je domeinnaam:

Nameservers: aan een domeinnaam zijn twee nameservers gekoppeld. Een nameserver bestaat uit het internetadres (de locatie van een server) waar de overige technische informatie over je domeinnaam staat. De nameservers van een domeinnaam vind je in de whois-gegevens en zien er bijvoorbeeld zo uit:

ns3.firstfind.nl
ns4.firstfind.nl

Elk nameserveradres verwijst naar een server, oftewel DNS. Hier vind je de aanvullende DNS-informatie over je domeinnaam. Er zijn minimaal twee nameservers nodig om redundantie te kunnen waarborgen. Inrichting van de nameservers moet voldoen aan de eisen van de stichting.

In de DNS staan vervolgens twee belangrijke verwijzingen, namelijk waar de e-mail voor een domeinnaam wordt afgeleverd en waar op internet de website staat. Een verwijzing gebeurt meestal met een ip-adres.

Een A-record bepaalt op welke server de website staat. Een MX-record bepaalt op welke server de e-mail wordt afgehandeld.

Mailserver:

De mailserver draait op het ip-adres dat gekoppeld is aan het MX-record van de domeinnaam. Vervolgens accepteert de mailserversoftware alle e-mail voor die domeinnaam, en weet deze waar de e-mail wordt afgeleverd.

Webserver:

De webserver draait op het ip-adres dat gekoppeld is aan het A-record van de domeinnaam. Vervolgens accepteert de webserversoftware alle inkomende http://-aanvragen voor de domeinnaam, en weet deze waar op de server de site precies staat (in map van user).

Voorbeeld 1:
A-record ----> 213.46.37.71
MX-record --> mail.domeinnaam.nl

In dit voorbeeld wordt de e-mail naar hetzelfde ip-adres gestuurd als de website. Kies voor deze oplossing als je zelf de beschikking hebt over een mailserver én webserver.

Voorbeeld 2:
A record ----> 213.46.37.71
MX record --> mail.server30.firstfind.nl

In dit voorbeeld wordt de e-mail afgehandeld door onze mailserver maar staat je website ergens anders. Wil je e-mail gebruiken, neem dan een e-mailpakket bij ons af.

In beide voorbeelden kun je de website naar zowel onze server als naar een eigen webserver verwijzen.