Meer dan 15 jaar betrouwbare webhosting
Live support via telefoon en chat
Al 1,1 miljoen domeinnamen geregistreerd
Live support via telefoon en chat

Hoe stel ik een karakterset in?


Hoewel veel talen gebruikmaken van hetzelfde alfabet, is het soms nodig om te specificeren welk alfabet je op je website gebruikt. Voor de meeste westerse talen voldoet de standaard karakterset (ISO-8859-1). Hierin zijn tekens als ø, ë of € opgenomen.

Voor andere talen, zoals Russisch, Chinees en Arabisch kun je een andere karakterset aangeven. Gebruikt je website een andere karakterset? Dan kun je ook kiezen voor UTF-8 (Unicode).

Er zijn verschillende manieren om de gebruikte karakterset aan te passen. Je kunt in je web-documenten aangeven welke characterset gebruikt moet worden. Zoek hiervoor de betreffende code op voor de taal waarin jouw website is geschreven.  

Gebruikt jouw website Apache, dan kun je de karakterset ook aangeven via een .htaccess-bestand. Maak een .htaccess-bestand en plaats deze in de document-root van je website. Plaats hierin welke karakterset je wilt gebruiken. 

Advies: het komt soms voor dat bezoekers vreemde tekens op je pagina's aantreffen, zoals blokjes of vraagtekens. Hier horen eigenlijk speciale karakters te staan. Dit probleem verhelp je door een andere karakterset in te stellen. Werkt dit niet, lees dan dit artikel om een oplossing te vinden.