Menu-items in Plesk

In Plesk vind je aan de linkerkant verschillende menu-items. Op deze pagina lees je meer informatie over deze menu-items en de bijbehorende opties. Via het linkermenu kom je bij de opties voor alle domeinnamen in je pakket. Zoek je de opties per domeinnaam, klik dan links op het menu-item 'Websites & domeinen'.

menu-items Plesk

I. Websites & domeinen

Dit scherm is ook de homepage die je ziet als je inlogt op je Plesk-omgeving. Per domeinnaam zie je een lijst met icoontjes en opties. Klik op ‘minder tonen’ om de opties dicht te klappen en een beter overzicht te hebben van je domeinnamen. Meer informatie over de opties op deze pagina vind je op onze supportpagina 'Websites & domeinen'.

II. Mail

Hier zie je een overzicht van alle e-mailadressen binnen je pakket. Heb je dus meerdere domeinnamen aan je pakket gekoppeld, dan zie je hier ook voor verschillende domeinnamen de e-mailadressen staan. Op deze pagina heb je twee tabbladen; ‘E-mailadressen’ en ‘Mailinstellingen’.

E-mailadressen

Op dit tabblad zie je een overzichtspagina van alle ingestelde e-mailadressen. Hier kun je nieuwe e-mailadressen aanmaken en bestaande adressen wijzigen of verwijderen. Per e-mailadres zie je ook hoe groot de mailbox is. Door op een e-mailadres te klikken kom je bij de uitgebreide opties per e-mailadres. Zo kun je het wachtwoord wijzigen en de grootte van de mailbox aanpassen.

Wil je de webmail openen? Klik dan op het enveloppe-icoontje aan rechterkant van de pagina bij het gewenste e-mailadres. Wil je je e-mailadres instellen in je mailprogramma, volg dan de stappen uit onze handleiding. De mailinstellingen die je hiervoor nodig hebt vind je door op het blauwe rondje met i te klikken.

Mailinstellingen

Op deze pagina vind je overzicht van de algemene mailinstellingen van al je e-mailadressen. Klik op een e-mailadres om de opties voor dat mailadres te beheren. Je beheert hier het in- en uitschakelen van afwezigheidsberichten en je kunt instellen wat er moet gebeuren met e-mail die gericht is aan een e-mailadres dat niet bestaat.

III. Software installaties

Op deze pagina staan drie tabbladen die allemaal te maken hebben met de software-installaties. Let op, WordPress vind je niet op deze pagina, omdat hier een aparte pagina is. Deze vind je aan de linkerkant in de blauwe menubalk.

- Mijn software installaties beheren: Een overzicht van de software die nu al geïnstalleerd is voor je domeinnaam.
- Software installaties: de meestgebruikte softwareprogramma's die je vanuit Plesk kunt installeren.
- Alle beschikbare toepassingen: alle softwareprogramma's die je vanuit Plesk kunt installeren.

IV. Bestanden

Hier beheer je de websitebestanden binnen je hostingpakket. Je ziet hier welke website er op dit pakket staan en het is bijvoorbeeld mogelijk om bestanden te kopiëren, back-ups te maken en bestanden uit te pakken op de server(ZIP-bestanden).
Het is ook mogelijk om bestanden te uploaden. Wil je meerdere bestanden uploaden, dan raden we je aan hiervoor een FTP-programma te gebruiken, omdat dat sneller gaat en daarbij meerdere bestanden tegelijk geüpload kunnen worden.

V. Databases

Via het menu-item ‘Databases’ aan de linkerkant kom je op dezelfde pagina als via de knop ‘Databases’ aan de linkerkant op de pagina ‘Websites & domeinen’.  Hier kun je een database toevoegen (als dit nog kan binnen je pakket), inloggen op je database via phpMyAdmin, databases importeren en exporteren, een database back-up maken en de databasegegevens inzien bij ‘Verbindingsinformatie’. Ook kun je gebruikers instellen en de rechten en toegang beheren.

VI. Statistieken

Op deze pagina vind je gedetailleerde verslagen over het gebruik  binnen je pakket. Je ziet hier hoeveel schijfruimte je nu gebruikt en een subverdeling van het verbruik per onderdeel. Ditzelfde geldt voor het dataverkeer. Onderaan de pagina kun je doorklikken naar de ‘FTP-statistieken’, maandelijkse rapportages bij ‘Statistieken gegevensoverdracht’, ‘Webstatistieken’ en de ‘SSL-/TLS-webstatistieken’.

VII. Gebruikers

Op deze pagina kun je gebruikers aanmaken, verwijderen en beheren. Dit zijn gebruikers die kunnen inloggen op Plesk waar je een “rol” aan hangt. Via ‘Gebruikersaccount aanmaken’ maak je een nieuwe gebruiker aan en stel je een gebruikersnaam en wachtwoord in waarmee je kunt inloggen in Plesk. Inloggen kan via een direct url die je vindt in Mijn Account bij ‘Mijn gegevens’. Achter ‘Hostingmanager’ vind je de direct inloglink. Met deze gebruiker is het ook mogelijk om via de Plesk-App in te loggen.

Wanneer je een gebruikersaccount aanmaakt, is het ook mogelijk om gebruikersrollen te koppelen aan die gebruiker. Dit doe je bij ‘Gebruikersrollen’. Klik daar op de gebruiker die je aangemaakt hebt om vervolgens in te stellen tot welke diensten de gebruiker toegang krijgt.

De gebruikersaccounts staan los van de FTP-gebruikers. Wil je een FTP-gebruiker aanmaken, ga dan naar de pagina ‘Websites & domeinen’ en klik bij de betreffende domeinnaam op ‘FTP-toegang’.

VIII. Account

Hier vind je een overzicht van je pakketgegevens. Zo zie je bijvoorbeeld hoeveel domeinnamen in dit pakket staan, hoeveel schijfruimte en dataverkeer je verbruikt, hoeveel databases je in gebruik hebt, welke hostingopties aan of uit staan en welke rechten ingeschakeld zijn.

Klik bovenaan de pagina op ‘Mijn profiel’ om het wachtwoord aan te passen, een andere taal voor Plesk te selecteren, of je contactmailadres te wijzigen. Wil je meer contactgegevens wijzigen, klik dan door naar het tabblad ‘Contactgegevens’.

IX. WordPress

Hier vind je een overzicht van je huidige WordPress-installaties, -plugins en -thema's. Je kunt hier WordPress installeren en updaten op je domeinnaam. Ook kun je voor WordPress-onderdelen installaties en updates doen en versies en informatie vinden.