HTTP-statuscodes

Wanneer er een pagina van je website wordt aangevraagd, stuurt de server een HTTP-statuscode als antwoord op het verzoek. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een websitebezoeker een pagina van je website opent in zijn browser. Hieronder staan een aantal van de veelvoorkomende statuscodes.

400 - Foute aanvraag

Een 400 Foute aanvraag melding ontstaat wanneer de browser een verzoek stuurt naar de server, echter de server dit verzoek niet herkend. In de praktijk komt dit voor bij verouderde browsers. Nieuwere browsers sturen meer informatie naar de server dan voorheen, bij het ontbreken van dergelijke informatie kan deze melding optreden. Omdat steeds meer bestanden herkend worden door servers en browsers kan deze melding in de toekomst vaker optreden. Ook het aantal nieuwe browsers, welke anders omgaan met informatie en verzoeken tot informatie kunnen een oorzaak zijn van deze melding.

Bij een dergelijke melding is het altijd verstandig om het error.log bestand te raadplegen, deze kan waardevolle informatie bevatten. Het error.log bestand bevindt zich in de map 'logs' en kan geopend worden met een teksteditor, bijvoorbeeld kladblok/notepad.

401 - Niet geautoriseerd

Niet geautoriseerd komt voor wanneer een bestand of map met een wachtwoord is beveiligd via de 'Directory beveiligen' pagina in de Hostingmanager ('HTTP Basic Auth'). Wanneer het betreffende bestand of map wordt aangevraagd en het venster voor de gebruikersnaam en wachtwoord middels het 'kruisje' wordt weggeklikt geeft de server een 401 - Niet geautoriseerd melding.

Er zijn meerdere oplossingen:

1. Kijk in de Hostingmanager op de pagina 'Directory beveiligen' en schakel eventueel de beveiliging uit.
  2. Vul de juiste gebruikersnaam en wachtwoord in.

Staan er geen beveiligingen op de pagina 'Directory beveiligen' dan is het waarschijnlijk een handmatige aanpassingen geweest, helaas is hier geen eenduidige oplossing voor te geven.

403 - Toegang verboden

De '403 Toegang verboden' betekend dat de opgevraagde informatie niet toegankelijk is, of het commando niet is toegestaan. Een praktijk voorbeeld is het opvragen van een pagina (bestand) waarvan de rechten het niet toelaten. Minimaal heeft een bestand lees rechten nodig voor de eigenaar (chmod 400 of hoger).

Een ander veel voorkomend voorbeeld wanneer de 403 melding optreedt is wanneer er geen index.html/.htm/.php aanwezig is en er geen andere index is gedefinieerd in het .htaccess bestand. Standaard zoekt de webserver naar een bestand waarvan de naam begint met 'index' en de extensie eindigt op '.htm'/'.html'/'.php'. Indien dit bestand niet gevonden kan worden probeert de server een lijst te tonen van alle bestanden die wel aanwezig zijn in de betreffende map. Dit heet 'Directory Listing'. Om veiligheidsredenen hebben wij 'Directory listing' uitgeschakeld op de server. Wanneer er geen index-bestand aanwezig is volgt standaard Directory Listing, echter omdat dit is uitgeschakeld (verboden is) stuurt de server een 403 Toegang verboden foutcode terug.

Bij een dergelijke melding is het altijd verstandig om het error.log bestand te raadplegen, deze kan waardevolle informatie bevatten. Het error.log bestand bevindt zich in de map 'logs' en kan geopend worden met een teksteditor, bijvoorbeeld kladblok/notepad.

Onvoldoende rechten

Heeft een bestand onvoldoende rechten of geen lees-rechten dan verschijnt de volgende melding in het error.log:

(13)Permission denied: file permissions deny server access: /home/testpakket.nl/public_html/test.htm

Oplossing

Een bestand kent 3 situaties, waarin 3 verschillende rechten mogelijk zijn. In totaal zijn er dus negen opties. De verschillende rechten zijn:

• Lees (read);
  • Schrijf (write);
  • Uitvoeren (execute);

Deze zijn in te delen in de volgende groepen:

• Eigenaar (user);
  • Groep (group);
  • Anderen (other);

Voor het weergeven van de rechten van een bestand wordt de volgende notatie gebruikt:

Eigenaar - Groep - Anderen

rwx rwx rwx

Dus: rwxrwxrwx. Hierbij staat de 'r' voor 'read' (lees), de 'w' voor write (schrijven) en de 'x' voor 'execute' (uitvoeren).

Zoals gezegd heeft een bestand minimaal lees rechten nodig: het volgende is dus voldoende: r--------. Standaard wordt een bestand aangemaakt met de volgende rechten: rw-rw-r--. Krijg je een 403 foutmelding controleer dan of voor het bestand de juiste rechten zijn ingesteld. Het bekijken en wijzigen van de rechten kan in vrijwel alle FTP-programma's. Hier wordt het vaak benoemd als 'chmod'. Daarnaast kunnen de rechten zowel bekeken als gewijzigd worden in de 'Bestandsbeheer & editor' in de Hostingmanager. Selecteer hiervoor een bestand en kijk links onder het kopje 'Permissions'. Klik op 'Rechten wijzigen' om de rechten te wijzigen.

Geen index bestand aanwezig of benoemd

Heeft u uw website geupload naar het hostingpakket en krijgt u de melding '403 Toegang verboden' dan kan het zijn dat er geen index bestand aanwezig is. De homepage, de pagina die de bezoeker ziet wanneer deze uw domeinnaam invult, dient een van de volgende namen te hebben: 'index.html', 'index.htm', 'index.php'. Een veel voorkomende naam voor de homepage is 'home.html'. In dit geval zijn er twee oplossingen:

1. U hernoemt het bestand naar 'index.html' of 'index.htm'.
  2. Kunt u het bestand niet hernoemen omdat de website hierdoor minder goed werkt dan kunt u de volgende code toevoegen aan uw .htaccess bestand: DirectoryIndex home.html

Meer informatie over het maken van een .htaccess bestand.

404 - Bestand niet gevonden

Een 404 foutcode ontstaat wanneer er een verzoek wordt gedaan voor een bestand die niet aanwezig is op de server. Hierbij is alles na de domeinnaam hoofdlettergevoelig. http://yourhosting.nl/Test.html is dus niet hetzelfde als http://yourhosting.nl/test.html. Daarentegen is http://YOURHOSTING.nl/Test.html wel hetzelfde als http://yourhosting.nl/Test.html. Let ook op het gebruik van "https://" en "http://".

Bij een dergelijke melding is het altijd verstandig om het error.log bestand te raadplegen, deze kan waardevolle informatie bevatten. Het error.log bestand bevindt zich in de map 'logs' en kan geopend worden met een teksteditor, bijvoorbeeld kladblok/notepad.

Een voorbeeld van de melding "404 - Bestand niet gevonden" in het error.log: "File does not exist: /home/domeinnaam.nl/public_html/pagina3.htm".

Mogelijke oplossingen: - Kijk of ingevulde adres geen typefouten bevat. Let hierbij ook op hoofdletters en kleine letters; - Komt het pad in het error.log niet overeen met het adres wat u invult, controleer dan het .htaccess bestand op verwijzigingen. Verwijzingen die gemaakt zijn in de Hostingmanager vindt u op de pagina 'Domeinnaambeheer' in de Hostingmanager.

500 - Internal (Interne) server error

De server stuurt deze melding vaak wanneer er een foutje aanwezig is in het .htaccess bestand. Denk hierbij aan een typefout of een verwijzing die verkeer is getypt. Voorbeeld: 'RewriteRlue' in plaats van 'RewriteRule'. De server kan dit niet ontcijferen en geeft een '500 - Interne server error'.

Kijk bij deze melding altijd in het 'error.log'. Hier staat vaak de reden van de foutmelding. Het bovenstaande voorbeeld geeft de volgende foutmelding: "[alert] [client 123.123.123.132] /home/domeinnaam.nl/public_html/.htaccess: Invalid command 'RewriteRlue', perhaps misspelled or defined by a module not included in the server configuration". In de foutmelding wordt de reden duidelijk benoemd.

In dit geval is het een kwestie van het corrigeren van de typefout in het .htaccess bestand. In de 'Bestandsbeheer & Editor' selecteer je het betreffende .htaccess bestand en klik je op 'bewerk'. De 'Bestandsbeheer & editor' vind je in de Hostingmanager.