Zo stel je een contactformulier in voor je website!

Wil je dat bezoekers contact met jou opnemen? Bijvoorbeeld om vragen te stellen over je producten of diensten of om iets toegestuurd te krijgen zoals een whitepaper of Excel-sheet. Dan heb je een contactformulier nodig op je website. In dit blog geef ik je verschillende opties om een contactformulier te installeren. Daarnaast leg ik je ook uit hoe je spam voorkomt en voldoet aan de AVG-wet.

Contactformulieren
Yourhosting
9 september 2020

Contactformulier-plugins van WordPress

Heb je jouw website gemaakt met WordPress? Er zijn dan verschillende plugins waarmee je een contactformulier op jouw website zet. Ik neem een aantal bekende plugins met je door. Plugins download je in WordPress onder ‘Plugins’ –> ‘Nieuwe plugin’. Typ hier de naam van plugin in, klik op ‘Installeren’ en vervolgens ‘Activeren’. Heb je nog geen WordPress hosting? Kies dan eerst je pakket en je domeinnaam voordat je aan de slag gaat.

CONTACT FORM 7

In de plugin Contact Form 7 ontwerp je zelf jouw formulier. Als je het formulier dan wil plaatsen op je website, kopieer je de code en zet je deze op de pagina(‘s) naar keuze. Je koppelt je mailadres aan het formulier, dus zodra iemand jou contactformulier invult, krijg je een mail met het bericht. Vergeet niet om een mailadres in te stellen met je domeinnaam, zodat je mailadres herkenbaar is en je je mailtjes goed gescheiden houdt.

WPFORMS

Met WPForms maak je gebruik van een handige drag-and-drop-editor. Dus je klikt en sleept de elementen die je in jouw formulier wil. WPForms is niet gratis, maar geeft je wel de mogelijkheid om je contactformulier mooi aan te kleden en van verschillende features te voorzien.

De standaardprijs voor WPForms Basic is 80 euro, maar meestal is er wel een actie. Soms zelfs 50% korting, dus houd de acties in de gaten als je niet te veel geld eraan uit wil geven.

Andere contactformulier oplossingen

Je kunt ook via externe websites een contactformulier maken en de code in je website zetten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

PHP-FORM

Als je een simpel contactformulier wil waarbij je het design nog wel enigszins kan bepalen, dan is PHP-form mogelijk de beste oplossing voor jou. Je kunt dingen als de kleur van je contactformulier en wat er precies in komt te staan zelf aanpassen. Klaar? De tool genereert html-code die jij in de code van je website kunt zetten.

MAILCHIMP

Als je een website hebt, is een Mailchimp-account erg handig om te hebben. Hiermee maak je e-mails, pop-upformulieren en je raadt het al: contactformulieren. Als je nog niet zoveel contacten hebt en niet van alle functionaliteiten gebruik wil maken, dan kun je eerst prima uit de voeten met de gratis versie van Mailchimp.

Je maakt ook bij deze tool gemakkelijk zelf je contactformulier. Pas deze aan naar de huisstijl van je website en geef aan welke gegevens je wil vragen van je contacten. Alle contacten die het formulier invullen, komen ook automatisch in Mailchimp te staan. Dat is handig als je bijvoorbeeld een nieuwsbrief naar ze wil versturen (hier moet je wel toestemming voor vragen in het formulier).

Voorkom spam met reCAPTCHA

Het is fijn dat bezoekers contact met je kunnen opnemen als je een contactformulier op je website hebt, maar je wil niet dat er allemaal spam tussen je mailtjes komt te staan. Om dat tegen te gaan kun je reCAPTCHA gebruiken. Als iemand dan het contactformulier invult, moet diegene dan eerst aantonen dat hij/zij geen robot is. Bij reCAPTCHA v3 hoeft je bezoeker alleen een vinkje te zetten bij ‘Ik ben geen robot’, bij reCAPTCHA v2 krijgt de bezoeker de welbekende puzzels met bijvoorbeeld stoplichten.

ReCAPTCHA instellen:

  1. Ga naar de reCAPTCHA-website van Google
  2. Klik op het plusje vul je domeinnaam in bij ‘Domeinen’ en kies de reCAPTCHA-versie die jij wilt
  3. Als je op ‘Verzenden’ klikt krijg je twee sleutels te zien
  4. Gebruik de API-sleutels voor je website. Bij WordPress doe je dit bijvoorbeeld bij ‘Contact’ –> ‘Integratie’

SSL-certificaat verplicht bij contactformulieren

Welk contactformulier je ook op je website zet, vergeet het SSL-certificaat niet. Hiermee versleutel je de verbinding tussen jouw website en de browser van je bezoekers. Zo kunnen derden de gegevens van jouw bezoekers niet langer lezen. Dit is niet alleen belangrijk voor de resultaten van je website (bezoekers hebben meer vertrouwen en je website komt hoger in zoekresultaten), maar het is ook nog eens verplicht vanuit de AVG-wet zodra je om gegevens vraagt op je website.

Je weet nu welke mogelijkheden er zijn voor een contactformulier op je website. Haal vandaag nog nieuwe leads of contacten binnen met jouw contactformulier!