WordPress onderhouden: houd je site veilig en up-to-date


Nadat je jouw website gemaakt hebt, is het belangrijk om regelmatig te kijken naar je WordPress onderhoud. Zo voorkom je onder andere virussen en een daling van je positie in zoekresultaten.


Inhoud


Bekijk ook onze andere WordPress-pagina's


Website beveiligen

Een veilige WordPress website is belangrijk voor het bestaan ervan en voor je bezoekers. Er zijn verschillende manieren waarop je jouw WordPress website kunt beveiligen.

Een plugin die je helpt bij het veilig houden van je WordPress website, is WordFence. Deze stuurt je een mail zodra er iemand probeert in te loggen op je WordPress en of er andere gevaren voor je website zijn. Ook tweestapsverificatie kun je instellen met behulp van WordFence. Lees alles over de plugin in het WordFence-blog.


WordPress onderhouden

Het is belangrijk om regelmatig je WordPress dashboard te bekijken, zodat je site relevant en up-to-date blijft. Dit kun je op verschillende manieren doen:

  • Plugins, thema’s en software updaten
  • Teksten aanpassen
  • Houd je WordPress “schoon”

Update regelmatig je plugins, thema’s en software om je WordPress (website) veilig te houden. Je leest er meer over onder het kopje ‘WordPress updaten’.

Houd blogberichten en paginaberichten ook up-to-date zodat je website de bezoekers van de laatste informatie voorziet. Dit is belangrijk om relevant te blijven voor zowel je bezoekers als zoekmachines. Het is verleidelijk om een heleboel plugins te installeren voor je WordPress website, maar het is wel goed om regelmatig je WordPress op te schonen. Al die plugins kunnen een ingang voor onbevoegden zijn en virussen veroorzaken. En hoe meer plugins je installeert en activeert, des te trager je website over het algemeen wordt.


WordPress updaten

Plugins, thema’s en de WordPress software moeten regelmatig geüpdatet worden om lekken te dichten en je website goed te laten functioneren.

Je kunt de updates zelf in de gaten houden en doen in het dashboard van WordPress. Kijk minimaal maandelijks, maar het liefst wekelijks of er nog updates zijn en installeer deze. Of kijk via Plesk (de Hostingmanager) of er nog updates zijn voor jouw website. Deze voer je dan gemakkelijk uit zonder dat je hiervoor naar je WordPress-dashboard hoeft te gaan.

Geef je het updaten liever uit handen? Met de ‘Altijd up-to-date service’ van onze Webmasterservice hoef jij je niet langer druk te maken over het updaten van WordPress. De Webmasterservice zorgt ervoor dat jouw website up-to-date blijft.

Meer over de Webmasterservice


Hoe beveilig ik mijn WordPress website met SSL/https?

Een SSL-certificaat installeer je gemakkelijk via de hostingmanager in Mijn Account. Hoe je dat doet lees je op onze supportpagina over het installeren van SSL.

Voor gratis SSL kun je de plugin Really Simple SSL gebruiken van WordPress. Die hoef je enkel te installeren en activeren en dan heeft je website een https-verbinding in plaats van http.

Wil je meer weten over SSL? Raadpleeg de SSL-supportpagina.


Caching installeren op je WordPress-website

Een cache is een tijdelijke opslagplaats. Met een cache hoeft een bezoeker niet alle bestanden op de webpagina direct geheel te laden.

Een bekende plugin om caching te gebruiken is WP Super Cache. Om WP Super Cache te installeren, moet je naar de tab ‘Plugins’ gaan in het WordPress dashboard. Zoek vervolgens via ‘Nieuwe Plugin’ naar WP Super Cache, installeer de plugin en activeer de plugin. Ga vervolgens naar de plugin en zet de caching op ‘Caching On’. Caching staat nu aan.


Hoe maak ik mijn WordPress-website sneller?

Je WordPress website kun je op verschillende manieren sneller maken:

  • Maak gebruik van caching
  • Zet zo min mogelijk “poespas” op je website, hoe meer je toevoegt, hoe trager de website uiteindelijk wordt
  • Zet zo min mogelijk video’s op je website, of sluit ze in via YouTube (video op YouTube plaatsen --> Delen --> Insluiten --> Plak de code op je website)
  • Maak afbeeldingen zo klein mogelijk (zonder dat ze blokkerig worden). Een handige plugin hiervoor is Smush
  • Verwijder plugins en thema’s die je niet gebruikt

Al deze aanpassingen zorgen ervoor dat je website zo snel mogelijk blijft presteren. Je kunt kijken hoe snel je website is via Google PageSpeed Insights bijvoorbeeld.

 


Tips