- 02 maart 2023

404-fouten op je website vinden en oplossen

“Pagina niet gevonden…” Niets is zo frustrerend voor bezoekers van je site dan dat ze op een pagina stuiten die niet (meer) bestaat. Deze 404-fouten zijn niet alleen vervelend voor je bezoekers, ze kunnen ook je positie in de zoekresultaten negatief beïnvloeden. We laten zien hoe je 404-fouten op je site ontdekt en wat je ertegen kunt doen.

Als een bezoeker van je site een pagina opvraagt, moet de server waar die pagina op staat de pagina laden. Daarbij reageert de server onder de motorkap met een code om de status van dat proces aan te geven. Als alles goed gaat, geeft de server de statuscode 200. Daar zie je verder niets van: de pagina wordt netjes geladen. Een 404-code wil zeggen dat de server de pagina niet kan vinden. Dat gebeurt als de opgevraagde pagina niet (meer) bestaat.

Waardoor ontstaan 404-fouten?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor 404-fouten. In de eerste plaats kan een gebruiker natuurlijk gewoon een fout hebben gemaakt bij het intypen van een URL. Maar een 404-fout komt het vaakst voor als een webpagina is verwijderd of verplaatst. De oude link die in een verwijzing staat, klopt niet meer, waardoor de server hem niet herkent. Ook kan een 404-fout optreden wanneer de server waarop je site niet werkt een storing heeft, maar die problemen zijn als het goed is maar van korte duur.

Een 404-pagina maken

Bij een tijdelijke storing of als de bezoeker een verkeerde URL op je pagina intypt, ligt de 404-fout niet bij jou. Daarom is het verstandig om een aangepaste 404-pagina te maken om je bezoekers te laten weten dat er iets mis is. Als je het handig aanpakt, zorg je bovendien dat ze op je site blijven. Hoe je dat regelt? Plaats in ieder geval een link naar je homepage en eventueel andere belangrijke pagina’s op je 404-pagina. Neem ook een link op naar je contactformulier zodat bezoekers de pagina kunnen melden. Heb je een WordPress-site, dan kan de plugin 404 Page je bij dit alles helpen.

404-fouten ontdekken

Het liefst wil je natuurlijk dat bezoekers helemaal niet op 404-pagina’s stuiten. Het is dan ook de moeite waard om je website na te lopen op links naar niet-bestaande pagina’s. Het goede nieuws is dat je het nalopen en herstellen niet handmatig hoeft te doen. Er zijn goede tools die je flink wat werk uit handen nemen.

Als je handig bent met Google Search Console, kun je die tool goed gebruiken. Ga naar Instellingen, ga naar Crawlstatistieken en klik op Rapport openen. Klik onderaan in het venster op Niet gevonden (404) en vervolgens op Exporteren.

Nog eenvoudiger werkt Screaming Frog. Met de gratis versie van dit programma kun je tot 500 URL’s analyseren. Na installatie hoef je alleen maar bovenin de URL van je website te typen. Het programma gaat nu allerlei gegevens over je site verzamelen. Op de tabbladen worden verschillende onderdelen van je site weergegeven. Daaronder zie je een tabel met de URL’s en daarnaast de status. Via het tabblad Response Codes vind je de HTTP-statuscodes die bij je verschillende pagina’s horen. Wil je de 404-pagina’s vinden, dan klik je op de Filter-knop en kies je Client Error (4xx). Klik je op een van de URL’s en daarna helemaal onderaan op het tabblad Inlinks, dan zie je de bron van de verkeerde verwijzing, ofwel de URL op jouw site die verkeerd verwijst. Zo kun je de verwijsfout op die pagina herstellen door de verwijzing te repareren.

Screenshot van Screaming Frog
404-pagina’s vinden met Screaming Frog.

Fouten oplossen

Het repareren van 404-fouten hoef je gelukkig ook niet handmatig te doen. De meest elegante oplossing om dit te doen is door redirects (omleidingen) te gebruiken. Een 301-redirect brengt je bezoekers van de oude URL naar de nieuwe. Ondertussen worden daarbij zoekmachines geïnformeerd dat de pagina permanent een andere locatie heeft gekregen, zodat dit in de zoekresultaten kan worden aangepast. Als de oorspronkelijke URL is veranderd, komen bezoekers én zoekmachines dus automatisch op de juiste bestemming terecht.

Het maken van redirects is in ieder contentmanagementsysteem te regelen. Voor WordPress zijn dat bijvoorbeeld Redirection en Quick 301 Redirects.

Hoe handig redirects ook zijn, wees je ervan bewust dat ze effect hebben op het doorzoeken van je website door de bots van zoekmachines. De crawlers moeten meer moeite doen om de pagina’s met redirects te doorzoeken. Het is daarom verstandig om goed na te denken waar je redirects toepast. Vergeet daarbij niet de interne links met redirects aan te passen, zodat crawlers snel je website kunnen doorzoeken.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *