- 19 september 2019

Cybercrime: 10 tips voor meer online veiligheid

Virussen, ransomware, phishing, hackers… Allemaal termen die ons steeds vaker rond de oren vliegen. We doen tegenwoordig alles online: betalen, communiceren en onze bestanden opslaan. Hoewel dit het leven vaak makkelijker maakt, brengt het een groei in cybercrime met zich mee. Cybercriminelen willen geld zien. Of dit nu is door gegevens door te verkopen of door losgeld te vragen voor een platgelegde website. Vergroot je online veiligheid met de tips die ik je geef in dit blog en verklein hiermee de kans dat jij de dupe wordt van cybercrime.  

Wat is cybercrime?

Cybercrime, of op zijn Nederlands: cybercriminaliteit is online criminaliteit. Er zijn verschillende vormen van cybercrime. Ik neem de meest bekende kort met je door.

Virussen

Virussen of malware zijn programmaatjes die schadelijk zijn voor jouw computer. Denk aan het verwijderen of beschadigen van bestanden. Virussen zitten veelal verscholen in bijlagen van e-mails, zoals een foto of bestandje.

Ransomware

Ransom vertaalt uit het Engels betekent ‘losgeld’. Bij deze vorm van cybercrime blokkeert de hacker jouw computer. Vervolgens chanteert de hacker het slachtoffer. In ruil voor toegang tot de computer, vraagt de hacker losgeld aan het slachtoffer. 

Phishing

Phishing is een vorm van identiteitsfraude. De hacker doet zich voor als een betrouwbaar bedrijf en vraagt om bankgegevens of persoonlijke gegevens.

Spoofing

Spoofing is ook een vorm van identiteitsfraude. In plaats van dat de hacker een betrouwbaar bedrijf nabootst, gebruikt de hacker bij e-mailspoofing vaak het e-mailadres van het slachtoffer om mails te sturen.

DDoS-aanval

Bij een DDoS-aanval wordt de server overbelast waardoor websites of computers niet langer werken. Bij particulieren komt dit niet snel voor, maar bij bijvoorbeeld bedrijven met grote webshops zorgt een DDoS-aanval voor veel (financiële) schade.

1.      Voorkom cybercrime met een sterk wachtwoord

Met een wachtwoord als ‘Welkom123’ maak je het hackers wel erg gemakkelijk. Ook dingen als je geboortedatum, straatnaam of de naam van je kinderen zijn niet voldoende. Met een sterk wachtwoord krijgen hackers minder snel toegang tot jouw accounts en voorkom je dat je de dupe wordt van cybercriminaliteit. Lees hier onze tips voor een sterk wachtwoord.

2.      Maak gebruik van tweestapsverificatie

Ik raad je aan om als de gelegenheid zich voordoet, altijd gebruik te maken van tweestapsverificatie. Gelukkig is dit steeds vaker mogelijk, kijk maar naar je account op bijvoorbeeld Facebook en Instagram. Tweestapsverificatie houdt in dat je niet alleen met je wachtwoord inlogt, maar ook met SMS, een app of telefonisch. Via SMS of een authenticatie-app krijg je een code die je invult nadat je jouw wachtwoord invoert. Dit maakt het voor hackers lastiger om toegang te krijgen tot je account. Tweestapsverificatie bestaat niet alleen voor social-media-accounts, maar ook voor bijvoorbeeld Office 365. Mijn collega Tom legt in een blog uit hoe je ervoor zorgt dat jouw Office 365 omgeving veilig is, onder andere door tweestapsverificatie.

3.      Maak backups van je bestanden

Of er nu vakantiefoto’s of belangrijke zakelijke documenten op jouw computer staan, maak áltijd een backup. Niet alleen in het geval van een gehackte computer, maar ook voor als je computer crasht. Een backup heb je in verschillende vormen. Je kunt ervoor kiezen om je bestanden in een cloud op te slaan zoals met Acronis Backup Online Pro. Handig, want dan kun je op al je apparaten bij je bestanden. Een tweede manier om een backup te maken, is via een externe harde schijf of USB-stick. Ook bij deze manier kun je nog steeds bij je bestanden via een ander apparaat als de jouwe stuk is. Het nadeel van een externe harde schijf of usb-stick is dat als je deze thuis naast je computer legt en er een brand uitbreekt, je bestanden alsnog weg zijn. De cloud is in zo’n geval nog wel toegankelijk.  

4.      Blijf up-to-date

Softwareontwikkelaars brengen regelmatig updates uit. Denk maar aan de software van jouw computer (Microsoft of Mac OS) of van jouw CMS (bijvoorbeeld WordPress of YourWebsite). Als de software kwetsbaar is voor een bepaald virus, dan wordt er een update uitgebracht die de software beschermt voor dat virus. Daarom is het belangrijk om jouw software up-to-date te houden.

5.      Gebruik een virusscanner

Voorkomen is beter dan genezen. Maak gebruik van een virusscanner die jouw computer controleert op online gevaren. De virusscanner van AVG kun je gratis op jouw computer installeren. Als de scanner een virus vindt, krijg je uitleg over welke stappen je moet nemen om het gevaar op te lossen.

6.      Wees voorzichtig met je gegevens

Heb jij jouw Facebookprofiel afgeschermd? Of kan iedereen zien wat jouw verjaardag, telefoonnummer en e-mailadres is? De keuze is natuurlijk aan jezelf, want het zijn jouw gegevens. Maar weet wel dat als hackers eenmaal je e-mailadres hebben, ze hier net zolang wachtwoorden op “schieten” totdat ze in je account kunnen. Als jij dan een wachtwoord als ‘Welkom123’ hebt, dan is het een koud kunstje. Heb je ook nog eens datzelfde wachtwoord voor al je andere accounts? De hacker kan dan bij al jouw gegevens, van je bankgegevens tot je foto’s en mails.

Kijk ook goed waar je inlogt. Een open Wifi-netwerk is vaak niet zo veilig. Gebruik dan liever 4G, een beschermd Wifi-netwerk of een VPN-verbinding.

7.      Check, check, dubbelcheck

Als je een mail krijgt van je bank of van een bedrijf dat je kent, check dan altijd voor de zekerheid of het e-mailadres wel klopt. Kijk ook naar de inhoud van de mail. Een bank vraagt jou nooit om jouw inlogcode of pincode. Zodra er een link in de mail staat of de bank een bijlage meestuurt, raad ik je aan om het e-mailadres te checken. Typ het e-mailadres in Google; als de website van de bank met exact dat e-mailadres verschijnt, dan zit je goed. Wanneer het een nep e-mailadres is, dan verschijnen er vaak wel artikelen met waarschuwingen waarin het e-mailadres genoemd wordt. Natuurlijk kun je ook altijd met de bank contact opnemen als je de mail niet vertrouwt.

Ook wanneer je een website bezoekt, is het belangrijk om goed te kijken of de URL wel klopt. De sluwe trucjes van hackers zie je al gauw over het hoofd: een lettertje dat op de verkeerde plek staat, een toegevoegd streepje of zelfs een andere domeinnaamextensie. Kijk of de website een SSL-certificaat heeft van een betrouwbare instantie als Sectigo (voorheen Comodo). Door middel van een SSL-certificaat worden jouw gegevens versleuteld, waardoor derden deze niet langer kunnen lezen. Helemaal bij een webshop wil je dat jouw betaalgegevens veilig zijn. Een SSL-certificaat herken je aan de “https” in plaats van “http” in de URL en het slotje in de adresbalk.

8.      Ga nooit op verzoeken in!

Als je een mail krijgt van je eigen e-mailadres, lijkt het misschien alsof de hacker echt toegang heeft tot jouw account, maar dit is niet zo. Dit is e-mailspoofing en ligt aan de instellingen van je SPF-record. De hacker vraagt vaak losgeld en beweert dat hij of zij inzicht heeft in jouw browsegeschiedenis. Ook als je computer de dupe is van ransomware en de hacker losgeld vraagt in ruil voor een weer werkende computer; betaal het losgeld niet! Neem de voorzorgsmaatregelen uit dit blog om deze situaties te voorkomen. Als een hacker jouw computer geïnfecteerd heeft en belooft dat de computer weer werkt zodra de hacker geld ziet, dan kun je er vergif op innemen dat jouw computer nog steeds niet werkt nadat je het losgeld betaalt. Trap er dus niet in.

Mocht je computer gehackt zijn, vraag dan iemand met kennis van computers of de harde schijf nog hersteld kan worden. Daar staan alle gegevens op.

9.      Meld cybercrime bij de fraudehelpdesk

Help anderen door cybercrime bij de fraudehelpdesk te melden. Niet iedereen is even scherp op e-mailadressen die niet kloppen of linkjes die virussen bevatten. Bovendien worden de hackers eerder ontmaskerd als er meldingen gemaakt worden.

10. Doe de cyberskills-test!

Is jouw cybercrime-kennis op niveau? Doe de cyberskills-test van Alert Online. Op deze website vind je veel informatie over online veiligheid. Je kunt per categorie testen of jouw kennis op peil is, maar je kunt ook artikelen lezen over bepaalde onderwerpen zodat je bewuster wordt van jouw online veiligheid.

Ken je dat gezegde? “Pas als het kalf verdronken is, dempt men de put”. Vaak is dit bij online veiligheid ook zo. Als je een keer meemaakt dat jouw bestanden allemaal verwijderd zijn, ben je extra voorzichtig en maak je een backup. Of pas als je erachter komt dat een hacker toegang had tot jouw account, verander je het wachtwoord en stel je tweestapsverificatie in.

Het kost eventjes werk om bovenstaande tips door te voeren, maar daarna hoef je er niet meer om te denken en voorkom je hele nare situaties. Bedenk maar dat het minder werk is om nu een backup te maken, dan om verwijderde bestanden weer terug te halen of te reproduceren.

Succes met het beveiligen van jouw gegevens en apparaten. Mocht je nog vragen hebben, dan mag je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag met jouw vragen. Bekijk ook de supportpagina voor meer uitleg over online veiligheid.

Samenvatting
Cybercrime: 10 tips voor meer online veiligheid
Naam artikel
Cybercrime: 10 tips voor meer online veiligheid
Beschrijving
Wanneer het op cybercrime aankomt, is voorkomen beter dan genezen. Met de 10 tips uit het blog zorg jij ervoor dat je online veiligheid verbetert. Hiermee voorkom je virussen en andere vormen van cybercrime.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *