Een domeinnaam is een belangrijk onderdeel van je website. Zie het als de naam op de gevel van je bedrijf. Maar mocht de naam van je bedrijf ooit veranderen, dan kies je natuurlijk ook voor een andere, passende domeinnaam. En die oude domeinnaam, die kun je opzeggen toch? In deze blog leggen we je uit waarom het belangrijk is om zuinig te zijn op domeinnamen die je bezit. Zelfs als je deze niet meer gebruikt.
Er zijn verschillende redenen waarom je een domeinnaam niet meer nodig hebt. Belangrijkste reden is dat jouw bedrijf van naam verandert. Misschien vanwege een fusie of een restyling. Het is belangrijk dat de website en ook de domeinnaam passen bij deze nieuwe fase. Ook kan het zijn dat tijdelijke sites komen te vervallen, of dat je gewoon iets anders wilt. Overstappen naar een ander domein is vrij eenvoudig. Een oude domeinnaam opzeggen kan je dan weer een paar euro per jaar schelen. Toch kan het beter zijn deze domeinnamen gewoon aan te blijven houden. Hoe zit dat? En wat moet je ermee als je ze toch niet meer gebruikt?
Een van de redenen om kritisch te kijken of je domeinnaam opzeggen wel verstandig is, is de online veiligheid van je bedrijf. Denk aan het e-mailadres info@jouwsite.nl, dat bij www.jouwsite.nl hoort. Iemand die jouw oude domeinnaam in handen krijgt, kan zo ook e-mailadressen die jij vroeger gebruikte eenvoudig voor zichzelf instellen. Heeft diegene kwaad in de zin, dan kan hij die e-mailadressen vervolgens gebruiken om nieuwe wachtwoorden te ontvangen voor accounts die jouw bedrijf gebruikt om ze vervolgens voor jou af te sluiten. Een vervelende situatie, die voorkomen kan worden door het domein niet zomaar op te geven. In ieder geval niet voordat je zeker weet dat je al je online accounts veilig hebt gesteld.
Los van de veiligheid zijn er andere belangrijke redenen om je domeinnaam te behouden. Als je deze namelijk opgeeft, geef je ook alle controle over die naam op. Hij is opnieuw vrij verkrijgbaar en iedereen kan ‘m zo registreren. Heb je een populaire, gewilde domeinnaam, dan zal die na het vrijkomen snel opgekocht worden door een slimme handelaar in domeinnamen, die ‘m daarna probeert door te verkopen. Maar het kan ook erger. Als jouw concurrent er snel bij is, kan die ook zonder problemen jouw oude domeinnaam registreren en er zelf goede sier mee maken.
Waarom is dat erg? Als een domeinnaam jouw uithangbord is, wil je niet dat iemand anders daarmee te koop loopt. Praktisch gezien zullen veel bezoekers van je website uit gewoonte nog naar je oude domeinnaam gaan. Als ze daar een melding krijgen ‘dit domein is te koop’, dan ziet dat er niet best uit. Vervelender is het als ze via jouw oude domeinnaam worden doorverwezen naar de website van een directe concurrent.
Niet alleen gebruikers die een URL intypen of een opgeslagen bookmark volgen, komen bij je oude domein terecht. Naarmate een website langer bestaat, zullen er waarschijnlijk ook andere websites naar jouw domein linken. Nieuwsartikelen, blogs of andere verwijzingen naar jouw bedrijf gaan allemaal nog naar je oude domein. Het is lastig om die allemaal af te gaan om te vragen of ze aangepast kunnen worden. Dit kost je mogelijk veel bezoekers.
Die linkjes van andere websites zijn niet alleen van belang voor directe bezoekers. Ook voor zoekmachines zijn ze essentieel. Hoe hoog een website in de zoekresultaten wordt weergegeven, wordt voor een deel bepaald door het aantal websites dat naar die site linkt. Niet voor niets besteden SEO-marketeers ontzettend veel tijd en energie in het verkrijgen van linkjes naar hun site. Deze ‘linkjuice’ is essentieel om het domein zo hoog mogelijk te positioneren in de zoekmachines, en op die manier zo veel mogelijk geïnteresseerde bezoekers te trekken. Wil je jouw domeinnaam opzeggen, dan geef je die zwaarbevochten positie in de zoekresultaten dus ook gewoon weg aan iemand anders.
Kijk daarom goed naar de ‘autoriteit’ die een domeinnaam heeft in de zoekmachines. Daar zijn online tools voor zoals Moz Link Explorer of website “autoriteit” checker. Geven deze sites je domein een hoge SEO-waarde, dan is het zonde die zomaar op te geven. Je kunt die autoriteit gebruiken voor je nieuwe site, bijvoorbeeld door op de juiste manier door te verwijzen.
Want wat doe je dan met een oude domeinnaam als je een nieuwe hebt? De beste optie is om een 301-redirect in te stellen. Dit is een permanente doorverwijzing van de oude naar de nieuwe site. Iedereen die nu naar je oude domein gaat, komt automatisch terecht op je nieuwe. Niet alleen bezoekers, ook zoekmachines die de oude site willen indexeren zien zo dat er een nieuwe versie is waar ze heen kunnen. Op deze manier wordt veel van de SEO-waarde van de oude site overgedragen op het nieuwe domein.
Er zijn meerdere manieren om zo’n doorverwijzing technisch te regelen. In onze veelgestelde vragen lees je hoe je een redirect instelt voor jouw domeinnaam. Kom je er niet uit? Maak je geen zorgen, onze klantenservice zit voor je klaar om je te helpen.
heb je nog geen domeinnaam? Registreer dan nu je domeinnaam:
Er zijn nog geen reacties op dit artikel.