- 01 november 2019

E-mail instellen: ga jij voor IMAP of POP3?

Het klinkt misschien alsof ik het over Starwars-personages ga hebben, maar IMAP en POP3 zijn protocollen voor het ophalen van jouw mail. Welk protocol je kiest is afhankelijk van jouw wensen. Daarom zetten we de voor- en nadelen van beide opties voor je op een rijtje en geven we je advies over welk protocol het beste bij jou past.

Wat is IMAP?

IMAP staat voor ‘Internet Message Access Protocol’. Dat mag je gelijk weer vergeten wat mij betreft, maar het is wel belangrijk om te weten wat het doet. Door middel van IMAP blijven jouw mails op de server staan. Hierdoor kun je de mails overal lezen. Of je nu in de trein zit, thuis bent of op kantoor werkt. Met elk apparaat kun jij bij jouw mailtjes. Heb je op jouw tablet Gmail en op je laptop Outlook mail? Ook dat maakt niet uit. Zolang je de servernaam en IMAP-poort weet, krijg jij via elk mailprogramma toegang tot jouw mail.

Daarnaast heeft IMAP als voordeel dat anderen ook toegang kunnen krijgen tot hetzelfde e-mailadres. Dat bedoel ik niet op een hackerachtige manier, want die ander moet over de juiste instellingen en inloggegevens beschikken. Maar stel je hebt een info@jouwdomeinnaam.nl e-maildres, dan wil je soms dat jouw collega ook bepaalde mailtjes oppakt van dat e-mailadres. Met IMAP heeft jouw collega toegang tot de mailbox.

Wat is POP3?

POP3 staat voor ‘Post Office Protocol’, die ‘3’ is de laatste versie van het protocol. POP3 werkt heel anders dan IMAP. Je las net al dat IMAP mails op de servers opslaat, POP3 haalt de mails juist van de server af. Als jij een mail leest, wordt deze gelijk verwijderd van de server. Hierdoor raakt je server niet vol (tenzij je héél veel ongelezen mails hebt). Je mails worden bij POP3 lokaal opgeslagen, dus op jouw apparaat. Stel je hebt je mail op je tablet staan, dan zie je deze niet op jouw computer. Voordeel van POP3 is dan wel weer dat als jij POP3 gebruikt op jouw tablet, je ook offline toegang hebt tot de mail. De mailtjes worden gedownload op jouw mailprogramma.

Welk protocol past het beste bij jouw situatie?

Welk protocol het beste bij jou past, ligt aan je situatie. Ik geef je twee voorbeelden van situaties waarin het één beter is dan het andere.

Situatie 1 (IMAP betere optie): stel je bent accountmanager en werkt vaak ergens anders dan alleen op kantoor. Dan wil je overal en altijd bij je mail kunnen. Elke keer je laptop pakken omdat alleen daar je mail op staat, is niet handig. Je wil ook op je telefoon je mail checken. Bijvoorbeeld over een gewijzigde locatie van je volgende afspraak.

Situatie 2 (POP3 betere optie): als je bijvoorbeeld zzp’er bent en alleen je laptop gebruikt voor mail, dan is POP3 handig voor jou. Je mailbox raakt minder snel vol met POP3, dus je hebt een minder groot e-mailpakket nodig dan bij IMAP. Dit scheelt in de maandelijkse kosten.

IMAPPOP3
  • Overal op elk apparaat toegang tot je e-mail via internetverbinding
  • Toegang tot je mail op één apparaat. Indien dit apparaat crasht, zijn je mails weg.
  • Mogelijkheid om met meerdere gebruikers hetzelfde mailadres te beheren
  • Mogelijkheid om mail ook offline te bekijken (net als bij IMAP)
  • Eerder volle mailbox wegens opslaan op server
  • Minder snel volle mailbox doordat mail van de server verwijderd wordt zodra deze gelezen is

Waarom IMAP steeds populairder wordt

IMAP wordt steeds vaker gebruikt dan POP3. Dat is niet heel raar. We hebben tegenwoordig steeds meer apparaten en willen op al deze apparaten mails kunnen ontvangen en versturen. Bovendien komt het nog vrij weinig voor dat je helemaal geen toegang hebt tot het internet, dus je mail blijft altijd up-to-date.

Wij adviseren onze klanten ook om IMAP te gebruiken. Want naast de hiervoor genoemde voordelen van IMAP, is er nog een voordeel: je bent niet afhankelijk van je apparaat. Als jij erg belangrijke mails op je laptop hebt staan en deze crasht, dan ben je de mails kwijt bij POP3. Met IMAP log je via een ander apparaat in en heb je meteen weer toegang tot die belangrijke mails.

Bij IMAP heb je wel meer kans dat de server vol raakt dan bij POP3. Check daarom regelmatig of je nog genoeg e-mailruimte hebt en upgrade naar een groter pakket indien dit nodig is.

Upgrade je e-mailpakket

IMAP of POP3 instellen als Yourhosting-klant

Per mailprogramma verschilt het hoe jij IMAP of POP3 instelt. We hebben daarom bij onze veelgestelde vragen een lijst met alle verschillende mailprogramma’s. Kies het mailprogramma naar wens en stel IMAP of POP3 in. Bij vragen kun je ook altijd onze chatbot Yar raadplegen, hij helpt je graag bij al je e-mailvragen. Of kijk op onze supportpagina voor de andere contactmogelijkheden.

 

Samenvatting
E-mail instellen: ga jij voor IMAP of POP3?
Naam artikel
E-mail instellen: ga jij voor IMAP of POP3?
Beschrijving
Bij het instellen van je e-mail kun je ook instellen op welke manier je wil dat jouw mail wordt opgehaald. Via IMAP of POP3. Er zitten verschillen tussen deze protocollen en per situatie verschilt het wel protocol het beste past.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

Piet Hurkmans on 22 februari 2020

Ik kan geen email ontvangen sinds mijn wachtwoord gereset is, hoe kan ik nu mijn wachtwoord veranderen?
Piet Hurkmans 06 21842077

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *