Goede teksten schrijven voor je website? Gebruik deze 12 gouden tips!

In de digitale wereld van vandaag is content koning. Een website met sterke, boeiende content trekt niet alleen meer bezoekers aan, maar verbetert ook de zichtbaarheid in zoekmachines. Toch is content schrijven een klusje dat veel startende ondernemers uitstellen. Want hoe schrijf je eigenlijk een goede tekst? Hoe zorg je ervoor dat je teksten ook SEO-vriendelijk zijn? In dit blog vertel ik je 12 gouden tips voor het schrijven van content voor jouw website. 

Suzanne Duijndam
4 januari 2024

Zo is goede content is meer dan alleen tekst. Het is een combinatie van waardevolle informatie, een aantrekkelijke schrijfstijl en een duidelijke structuur. Deze tips tillen je website naar een hoger niveau:  

Tip 1: Wie is je doelgroep?  

Het begrijpen van je doelgroep is cruciaal. Wie zijn ze? Wat zoeken ze? Door je in te leven in hun behoeften en interesses, maak je content die matcht bij je doelgroep. Weet je nu nog niet wie je doelgroep is, probeer dit dan te onderzoeken door enquêtes, feedback te vragen en je social media in de gaten te houden. Ook kun je, om de doelgroep te begrijpen, jezelf een reeks vragen stellen, zoals deze vragen:  

  • Wie zijn mijn huidige klanten? 
  • Wat zijn de demografische kenmerken? Ben jij bijvoorbeeld alleen actief in Drenthe of Zeeland, richt jij je als loodgieter alleen op nieuwbouw of ben je een coach specifiek voor Mbo’ers?  
  • Welke problemen of uitdagingen heeft mijn doelgroep? En welke oplossing bied jij daarvoor?  
  • Wat doet mijn doelgroep online? Zitten ze bijvoorbeeld op een specifiek social media platform, gebruiken ze veelal Google of toch een andere zoekmachine  
  • Welk soort content spreekt mijn doelgroep aan?  

Met deze informatie kun je persona’s van jouw doelgroep maken. Bekijk ook eens ons blog over een persona maken in 9 stappen. Je weet nu wat je doelgroep wil weten, wat hun pijnpunten zijn en hoe jij waarde toevoegt. Vervolgens kun je jouw tekst gaan schrijven.  

Tip 2: Wees origineel  

Unieke content onderscheidt jou van de concurrentie. Wees creatief en bied iets nieuws. Dit betekent dat je niet alleen unieke content presenteert, maar ook je eigen stem ontwikkelt. Kopieer zeker geen content van anderen, dat heeft ook een nadelig effect op je SEO. Je laten inspireren door anderen is natuurlijk prima, maar maak je tekst wel uniek.  

Brainstormen over welke informatie je wilt geven helpt. Stel vragen, daag aannames uit en geef levendige beschrijvingen en voorbeelden. Quotes geven ook altijd een beetje leven aan je tekst.  

Tip 3: Schrijf helder en beknopt  

Vermijd jargon en schrijf in duidelijke, begrijpelijke taal. Korte zinnen en alinea’s werken het best. Dit maakt je tekst toegankelijk en begrijpelijk voor een breder publiek.  

Tip 4: Tools helpen je het proces te versnellen

Tools zoals Yoast SEO voor zoekmachineoptimalisatie, Google Trends voor trending onderwerpen vinden en ChatGPT voor teksten schrijven kunnen je helpen efficiënter en effectiever te werken. 

Kijk eens aan onderstaande tools:  

  • Yoast SEO: Een WordPress-plugin die helpt bij het optimaliseren van je content voor zoekmachines. 
  • Google Trends: Voor het vinden van trending onderwerpen en zoekwoorden. 
  • ChatGPT: AI helpt je een opzet te maken voor je tekst. Maak de content wel altijd nog even uniek.  

Tip 5: gebruik aantrekkelijke koppen  

Je kop is het eerste wat lezers zien. Maak het boeiend en duidelijk, zodat het de aandacht trekt en aangeeft waar de tekst over gaat. Denk aan het gebruik van krachtige woorden of vragen. Het helpt de lezer ook te begrijpen waar je tekst ongeveer over gaat en welke onderwerpen je behandelt in je tekst.  

Tip 6: gebruik een actieve schrijfwijze  

Het veranderen van een passieve naar een actieve schrijfstijl is even wennen. Kijk maar eens naar onderstaande voorbeelden:  

“De website werd door het team geüpdatet.” 

In deze zin is het onderwerp (de website) niet de doener van de actie, maar het object waarop de actie wordt uitgevoerd. Het team, dat de actie uitvoert (het updaten van de website), komt pas later in de zin.  

Dit is kenmerkend voor een passieve constructie. In een actieve zin wordt dit omgekeerd, bijvoorbeeld: “Het team heeft de website geüpdatet.” Hier voert het onderwerp (het team) de actie uit. De actieve variant leest veel fijner en is ook vaak korter dan de passieve schrijfwijze.  

“De nieuwe blogpost werd door de marketeer geschreven.” 

In deze passieve constructie is ‘de nieuwe blogpost’ het onderwerp dat de actie ondergaat, en ‘de marketeer’, die de actie uitvoert, komt pas later in de zin. In een actieve constructie wordt dit: “De marketeer schreef de nieuwe blogpost.” Hierbij voert het onderwerp van de zin (de marketeer) direct de actie uit.  

Een actieve schrijfwijze maakt je tekst levendiger en makkelijker te lezen.  

Tip 7: Onderbreek je tekst eens met een afbeelding  

Een afbeelding maakt je pagina visueel aantrekkelijk en kan bovendien extra uitleg bieden. Een enorme lap tekst leest nu eenmaal niet lekker en het oog wil ook wat. Overweeg daarom zeker om af en toe een afbeelding aan je tekst toe te voegen. Dit kan natuurlijk ook video of infographic zijn.  

Tip 8: Gebruik bulletpoints  

Nog zo’n tip om je tekst ook visueel aantrekkelijk te maken: bulletpoints. Opsommingen onderbreken je tekst en maakt het scanbaar 

Tip 9: Gebruik een CTA  

CTA staat voor call to action. Je hebt natuurlijk een doel met je website, of het nu het invullen van een formulier of verkopen van een product is, je wilt je bezoekers hierop attent maken. Dit kan door een CTA zoals: 

  • ‘Neem contact op’ 
  • ‘Koop nu’  
  • ‘Lees meer’ 

Dit moedigt lezers aan tot actie en is essentieel voor het omzetten van bezoekers in klanten of volgers. 

Tip 10: Denk aan je SEO  

SEO staat voor Search Engine Optimization en is cruciaal voor online zichtbaarheid. Denk aan onderstaande tips bij het maken van je tekst:  

  • Gebruik relevante zoekwoorden: Doe een zoekwoordenonderzoek en integreer zoekwoorden op een natuurlijke manier in je tekst, maar ook in je titels, introductie en hoofdtekst.  
  • Optimaliseer je meta beschrijvingen en titels: De titel en meta beschrijving van je pagina zijn cruciaal voor zowel zoekmachines als gebruikers. Zorg ervoor dat ze duidelijk, beknopt en aantrekkelijk zijn, en dat ze de belangrijkste zoekwoorden bevatten. 
  • Interne en Externe Links: Link naar relevante pagina’s binnen je eigen website en naar externe websites.  
  • Regelmatige Updates: Zoekmachines houden van nieuwe content, dus update je website regelmatig. 
  • Optimaliseer je URL-structuur: Gebruik duidelijke, logische URL’s met relevante zoekwoorden. Vermijd lange URL’s vol cijfers en onduidelijke tekens.  

Lees zeker ook onze blogs over SEO of download onze gratis whitepaper 

Tip 11: Houd je lezers nieuwsgierig  

Maak je content boeiend door vragen te stellen, teasers te gebruiken, of onverwachte wendingen te introduceren. Dit houdt lezers betrokken en nieuwsgierig naar meer. Kies voor een introductie die prikkelt doormiddel van een vraag, statistiek of iets wat zorgt voor verbinding. Dit zorgt ervoor dat je bezoekers blijven lezen.  

Probeer de spanning op te bouwen als je een probleem, uitdaging of vraagstuk bespreekt door steeds dichter bij de oplossing of conclusie te komen. Interactieve elementen zoals een poll of quiz maken je bezoekers meer betrokken.  

Tip 12: Zet belangrijkste content bovenaan  

De belangrijkste informatie moet bovenaan staan (de ‘inverted pyramid’ stijl). Dit zorgt ervoor dat lezers direct de belangrijkste punten zien, zelfs als ze niet de hele tekst lezen. 

Door deze tips te volgen, kun je content creëren die niet alleen informatief en boeiend is, maar ook geoptimaliseerd voor zoekmachines en aantrekkelijk voor je doelgroep. Onthoud dat kwaliteit en consistentie sleutels zijn tot succes in de wereld van webcontent. 

Dat waren ze, de 12 tips die jou helpen goede content voor je website te maken! Door deze tips te volgen, maak je content die niet alleen informatief en boeiend is, maar ook geoptimaliseerd voor zoekmachines en aantrekkelijk voor je doelgroep. Onthoud dat kwaliteit en consistentie sleutels zijn tot succes in de wereld van webcontent. Blijf dus je website regelmatig updaten. Je bezoekers en zoekmachines houden van verse content.  

Door je publiek te begrijpen, de juiste tools te gebruiken, webvriendelijke technieken toe te passen en je content SEO-vriendelijk te maken, kun je een website bouwen die zowel gebruikers als zoekmachines aanspreekt. Kwaliteit gaat altijd boven kwantiteit. Succes!