- 01 februari 2023

Hoe je AI voor je marketing kunt gebruiken

AI (artificial intelligence) krijgt steeds meer nuttige toepassingen. Ook als zzp’er of eigenaar van een klein bedrijf kun je nu al je voordeel doen met AI-tools. Bijvoorbeeld om het gedrag van klanten te voorspellen, complete teksten te schrijven en klanten een persoonlijke ervaring te bieden.

Het afgelopen jaar kwamen verschillende toepassingen van AI op de markt die nogal wat stof deden opwaaien. Zo kan iedereen nu dankzij ChatGPT nu complete teksten laten schrijven, ook in het Nederlands. En tools als DALL-E 2 en Midjourney maken in een paar seconden nieuwe, originele afbeeldingen op basis van een paar aanwijzingen. Deze en andere ontwikkelingen laten zien dat AI volwassen wordt en dat het aantal toepassingen bijna geen grenzen kent.

Wat is AI?

Kort gezegd, is AI het imiteren van menselijk gedrag door machines en computerprogramma’s. Die worden steeds beter in hun taken door data te verzamelen en te verwerken. Hoe meer bruikbare data, hoe beter een AI-systeem kan presteren. Dagelijks gebruik je AI al op verschillende manieren. Denk aan de aanbevelingen die Netflix en Spotify je doen op basis van jouw smaak, de gezichtsherkenning om je te identificeren op Schiphol en de spraakassistent op je telefoon. AI-toepassingen kunnen het leven makkelijk maken door tijd te besparen. Ook voor de marketing van je webshop of je bedrijf biedt AI al volop mogelijkheden.

Social posts, advertenties en webcopy schrijven

Voor de promotie van je webwinkel of bedrijf zijn goede, wervende teksten onmisbaar. Tussen de bedrijven door dat soort teksten schrijven, dat komt er vaak niet van. Het zal je misschien verbazen hoe goed AI-tools zijn in het helpen bij het maken van korte wervende teksten. Geef je ChatGPT bijvoorbeeld een opdracht als “schrijf een LinkedIn-post over de voordelen van onze producten: origineel vormgegeven, gaan lang mee, geschikt voor alle leeftijden”, dan produceert het een tekst die nog nooit eerder is geschreven. De meeste output kun je niet helemaal één op één gebruiken, maar de tools kunnen je best wat werk uit handen nemen en je op goede ideeën brengen. Zo kun je ChatGPT ook vragen een stuk voor je website, een e-mail of een blogpost te schrijven. Maar bijvoorbeeld ook om wat originele ideeën te genereren voor je marketingcampagne. ChatGPT is (op dit moment) gratis te gebruiken. Er zijn ook tal van specifieke programma’s voor het schrijven van marketingteksten. Een paar bekende voorbeelden zijn Jasper, Rytr en Frase. Deze zijn enkele dagen gratis te gebruiken, waarna je een jaarabonnement kunt nemen. Het loont de moeite eerst te kijken wat je met gratis tools als ChatGPT kunt en eventueel een van de andere programma’s goed te testen voordat je een abonnement neemt.

Je klanten in beeld met data-analyse

Door data uit het verleden te analyseren, kun je heel veel dingen te weten komen. Bijvoorbeeld waar de meeste van je klanten vandaan komen, op welke dag in de week je de meeste omzet haalt en welke campagnes het succesvolst waren. AI en data vormen een droomcombinatie en het verder analyseren van die data kun je dan ook goed aan AI overlaten. Dat komt van pas als je het gedrag van klanten en je verwachte omzet in de toekomst wilt voorspellen en mooie dashboards wilt maken om die gegevens snel te kunnen begrijpen. Voorbeelden van programma’s voor data-analyse die AI gebruiken, zijn Microsoft Power BI, Tableau en Polymer. Deze kunnen ook interessant zijn voor kleine bedrijven. Alle drie kun je gratis uitproberen.

Klanten een persoonlijke ervaring bieden

AI biedt tal van mogelijkheden om je klanten een écht persoonlijke ervaring te geven. Bijvoorbeeld door hen alleen producten te laten zien die aansluiten op hun koophistorie of door nieuwsbrieven te sturen die aansluiten op de onderwerpen waarin jouw bezoekers interesse hebben getoond. Er komen steeds meer tools die je kunnen helpen je klantervaring zo persoonlijk mogelijk te maken. Findly helpt persoonlijke zoekresultaten en aanbevelingen te genereren. Voor het personaliseren van webshops zijn er tools als Personalization en Magebit.

A/B-testen voor de optimale ervaring

Als je je omzet wilt verhogen, helpt het als je bezoekers een zo prettig mogelijke ervaring op je site hebben. Met A/B-testen kun je de website zo aanpassen dat die je klanten optimaal aanspreekt. Bij traditionele A/B-testen krijgt meestal de ene helft van je bezoekers de ene variant van je website te zien en de andere helft een tweede variant. AI kan helpen om veel meer variabelen tegelijk te testen, zodat je snel een veel nauwkeuriger beeld krijgt van de optimale klantreis. Zo kun je onderdelen van je website combineren met allerlei gegevens over je bezoekers (gebruikte apparaten, locatie) en factoren als het tijdstip van het bezoek en zelfs het weer. Zo zou je er bijvoorbeeld achter kunnen komen dat Android-gebruikers gemiddeld vaker direct naar je speciale aanbiedingen kijken. Of dat bezoekers bij slecht weer langer op je site blijven hangen. Optimizely is een gebruiksvriendelijke AI-tool voor A/B-testen die ook voor kleinere bedrijven interessant is. Helaas is het niet gratis; prijzen zijn op aanvraag via de website. Google Optimize is een gratis alternatief.

Een betere service met chatbots

Niet iedereen is even enthousiast over chatbots. Dat komt vooral door de manier waarop de eerste generatie chatbots werkt. Ze houden zich aan een heel beperkt script en lopen vast als de klant iets vraagt wat net iets van de standaard afwijkt. Een chatbot met een vorm van AI kan overweg met een vraag, ook als een klant niet precies de voorgeprogrammeerde woorden gebruikt, herkent de intentie van de klant en kan relevante antwoorden geven door de juiste data te combineren.
Voor kleine organisaties ligt een chatbot niet direct voor de hand. Heb je meer vragen van klanten dan je kunt beantwoorden, dan kan een chatbot wél interessant zijn. Het bouwen van zo’n geautomatiseerde servicemedewerker kun je aan een bedrijf uitbesteden of zelf doen met behulp van software. In beide gevallen is het verstandig om goed te bedenken wat je chatbot moet kunnen en welke conversaties hij moet kunnen voeren. Wil je de mogelijkheden verkennen, kijk dan eens bij Flow.ai of Watermelon. Die laatste kun je gratis uitproberen.

Marketing blijft mensenwerk

Dagelijks komen er nieuwe AI-tools bij op een steeds geavanceerdere manier grote hoeveelheden data verwerken. Veel daarvan kunnen je helpen bij je marketing, maar dat wil niet zeggen dat je niets meer zelf hoeft te doen. Uiteindelijk is marketing mensenwerk en kent niemand zijn bedrijf zo goed als jij zelf. Dat neemt niet weg dat AI-tools je zeker tijd kunnen besparen en inspiratie kunnen bieden.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *