- 04 oktober 2012

Is jouw website toe aan een update? Doe nu de test!


Ben jij benieuwd of je site nog van deze tijd is? Twijfel je over de achtergrond, dat ene logo of die grappige vondst? Doe dan nu de test en kijk of jouw website toe is aan een update!

1. This site is under construction – 10 punten

Wie kent ze nog? De geanimeerde .gif-afbeeldingen waarmee webmasters je op een vrolijke doch licht irritante manier lieten weten dat hun site de moeite van een extra bezoek waard was, want: THIS SITE IS UNDER CONSTRUCTION! En sommige webmasters doen dat nog steeds. Behoor jij tot deze laatste groep? Gefeliciteerd, je hebt de eerste 10 punten binnen!

Is je website echt ‘in aanbouw’ en wil je dit laten zien aan je bezoeker?

2. Gebruik van Comic Sans – 15 punten

Het meest beruchte lettertype is zonder enige twijfel Comic Sans. Dit lettertype, ontworpen in 1994 door Microsoft-medewerker Vincent Connare, is een doorn in het oog voor menig webdesigner (en webbezoeker!). Toch maken we er nog veelvuldig gebruik van, getuige het plaatje. Hoor jij ook bij die groep, en heb je geen kleurplatenwebshop, noteer dan 15 extra punten!

3. Deze pagina wordt het beste bekeken in een resolutie van 800×600 – 10 punten

Vroeger, lang lang geleden, had 90 procent van de mensen een beeldscherm met een maximale resolutie van 800×600. Voor de mensen die niet over zo’n state-of-the-art monitor beschikten en in totale paniek waren als een website wat groot aandeed, lieten webmasters op hun site weten dat hun design specifiek was afgestemd op de 800×600-resolutie. Tegenwoordig lopen de afmetingen van monitoren zo uiteen dat het verstandig is om je site op meerdere resoluties af te stemmen. En valt een bezoeker dan alsnog buiten de boot? Ach, dan weet hij inmiddels wel dat hij een beetje moet scrollen.

Heb jij een resolutiemededeling op je site? 10 puntjes erbij!

4. Flash-intro zonder skipfunctie – 20 punten

Ontwikkeld in de jaren 90 nam Flash al snel een enorme toevlucht op het internet. De mogelijkheid om kekke animaties te tonen was bijzonder populair bij webmasters (en nog steeds is Flash – inmiddels eigendom van Adobe – een veelgebruikte techniek om video’s en filmpjes weer te geven). Helaas zagen sommige websiteontwerpers in Flash de ultieme partner om hun website te voorzien van een ellenlange introfilm met voorbij vliegende teksten, lensflares en – niet uit te zetten – hardrockmuziek van een obscuur label. Bij voorkeur zonder skipknop.

Bevat jouw website een lange introfilm? 10 punten voor jou! Geen skipknop? 10 punten extra!

5. Midi-achtergronddeuntje – 30 punten

Tu tu tu ti tu tiii tuu tu! Menig computer werd vroeger omgetoverd tot een ware jukebox zodra de eigenaar een site van een overenthousiaste webmaster bezocht. Van het Wilhelmus tot de Negende Symfonie van Beethoven, van De Vlieger tot aan Hakkuhbar, luid knalden de nummers je woonkamer in. Tegenwoordig zit de bezoeker liever zelf aan de knoppen.

Heb jij nog steeds een midi-deuntje op de achtergrond? Dat levert je 10 punten op! Is de muziek niet uit te zetten? 20 punten erbij!

6. Muisaanwijzer met een spoor – 10 punten

Omdat veel webmasters doodsbang waren dat je je muisaanwijzer kwijt zou raken, leek het hun een goed idee om deze wat meer ‘body’ te geven. Gevolg daarvan: je muisaanwijzer werd achtervolgd door honderden sterretjes, bolletjes, zelfgemaakte of zelfgestolen plaatjes en wat dies meer zij. Dit tot groot vermaak van de betreffende webmaster die zijn pageviews zag stijgen omdat zijn bezoekers om de haverklap op de verkeerde link klikten. Tegenwoordig (en stiekem toen ook al) roept het veel irritatie op bij bezoekers.

Stalk jij de muisaanwijzer van je bezoekers nog steeds? Nog eens 10 punten erbij!

7. Full-screen pop-up – 1000 euro

Veel gebruikt door webmasters van louche warez-sites, websites met ‘natuurfilms’ en … het Groninger Museum: de fullscreen pop-up. Toen al irritant en nu niet minder vervelend voor je bezoekers. Gelukkig hebben de digitale rayonhoofden van Google, Microsoft en Mozilla de koppen bij elkaar gestoken en besloten om dit niet meer mogelijk te maken. Heb jij toch een manier gevonden om je bezoekers een fullscreen pop-up op te dringen? Haal dan snel je beloning op!

8. Achtergrond met druk behangpatroon – 5 punten

Jaren-70-behang, de Windows-bubbles en de psychedelische posters.

Zorgt jouw achtergrond ervoor dat je tekst niet meer te lezen is? 5 punten erbij!

9. Draaiende 3D-letters – 10 punten

Twintig jaar geleden stond de 3D-animatie nog in zijn kinderschoenen. Met veel moeite – en met een nog veel groter budget – werden de eerste fotorealistische films gemaakt en slechts enkele amateurs hadden (clandestien) toegang tot destijds ingewikkelde 3D-pakketten als 3D Studio MAX en Softimage|3D. Om die reden was alles wat ook maar enigszins 3D leek hip en booming, en dus besloten webmasters en masse  gebruik te maken van roterende 3D-letters. Gewoon, omdat het kon.

Inmiddels zijn we (met dank aan films als Avatar) zo gewend geraakt aan al dat 3D-geweld dat een willekeurige driedimensionale letter iets minder indruk maakt dan voorheen … om het maar zacht uit te drukken.

Bevat jouw site willekeurige 3D-letters? 10 punten erbij!


Heb je meer dan 5 punten? Dan is jouw site aan een update toe! 😉 Ontbreekt het je aan tijd of kennis? Laat het onderhoud van je website dan maar aan ons over. Stuur ons vrijblijvend een e-mail.

Samenvatting
Is jouw website toe aan een update? Doe nu de test!
Naam artikel
Is jouw website toe aan een update? Doe nu de test!
Beschrijving
Ben jij benieuwd of je site nog van deze tijd is? Twijfel je over de achtergrond, dat ene logo of die grappige vondst? Doe dan nu de test en kijk of jouw website toe is aan een update!
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Één reactie

Decemberacties > Yourhosting blog on 11 december 2012

[...] Is jouw website toe aan een update? Doe nu de test! [...]

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *