- 21 april 2021

Featured snippet: Jouw pagina bovenaan geranked? Volg deze 7 tips!

Je hebt een veelbelovende website gemaakt, alles ziet er goed uit, maar nu moet je verkeer zien binnen te halen. Hoe zorg je ervoor dat je website voorkomt in de zoekresultaten op Google? En nog belangrijker, hoe zorg je ervoor dat je website te zien is in de Google featured snippet? Immers, hoe makkelijker potentiële klanten je bedrijf vinden hoe groter de kans op een succesvol bedrijf. Vandaag geven we een aantal praktisch tips over hoe je snel stijgt in de Google zoekresultaten.

Wat is de featured snippet?

Wanneer je een vraag intypt in de zoekbalk van Google, verschijnt er meestal een lijst met relevante pagina’s. Maar er verschijnt nog iets anders. Een opgemaakt vierkant aan de bovenkant van de pagina. Dit noemt Google de ‘featured snippet’ en deze verschijnt vóór de organische zoekresultaten.

featured snippet in beeld

De ‘featured snippet’ is een samenvatting van het antwoord op de vraag die de gebruiker heeft gesteld. Het bevat meestal een afbeelding, de URL van de website, en de titel van de website.

Artikelen die verschijnen in deze featured snippet krijgen vaak meer zichtbaarheid en er wordt meer op geklikt. Daarom is het belangrijk dat je website of blogpost uitgelicht wordt in deze functie.

Welke varianten van de ‘featured snippet’ zijn er?

1 Paragraaf

Deze variant kom je het meeste tegen. Hoewel het antwoord op de vraag vaak langer is dan de weergegeven webpagina, geeft het een kort en bondig antwoord op de gestelde vraag. Super handig.

2 Lijst

Een lijst verschijnt vrijwel altijd in de vorm van een opsomming. Met opsommingstekens of met cijfers. Welke getoond wordt is afhankelijk van of de volgorde van de informatie belangrijk is of niet. Is deze belangrijk dan toont Google een genummerde lijst, is het niet belangrijk dan geeft Google opsommingstekens weer. Precies hetzelfde zoals in Word dus!

3 Tabel

Deze variant toont een verzameling aan gegevens in een tabel. Het mooie is dat deze tabel automatisch wordt samengesteld door Google, op basis van de informatie op jouw blog. Je hoeft dus niet zelf een tabel op je blog te plaatsen.

4 Video

Video wordt steeds populairder en dat is ook terug te zien in de ‘featured snippet’. Als je een video uploadt op jouw blogpost dat een sterke SEO-waarde heeft kun je verwachten dat de video van dit blog verschijnt in de featured snippet van de gestelde vraag.

Nu je een redelijk beeld hebt wat de featured snippet is en wat het doet is het tijd om te kijken hoe je dit effectief kunt inzetten.

7 tips die zorgen dat jouw blog verschijnt in een featured snippet

1 Zorg ervoor dat je blogbericht bovenaan de eerste pagina van Google komt

De ‘featured snippet’ is alleen weggelegd voor de pagina’s die volgens Google het meest waardevol zijn. Dat betekent dat je blogpagina zo hoog mogelijk in google moet staan, het liefst bovenaan. Enkel als je op de eerste pagina van de zoekresultaten staat kom je in aanmerking.

Daarnaast moet je jouw blog zo inrichten dat het voor Google makkelijk te lezen is. Zorg dus voor een juiste formatting en structuur. Denk bijvoorbeeld aan paragraaf opbouw, en duidelijke opmaakmiddelen zoals opsommingstekens, lijsten, tabellen en misschien een video. Hoe makkelijker Google je pagina leest, hoe groter de kans op een featured snippet-weergave.

Ook is het belangrijk om hoogwaardige kwaliteit content te blijven maken. Uiteindelijk wil je de aandacht van de klant trekken en deze naar je website verleiden. Denk bijvoorbeeld aan een goede kop met een intrigerende inleiding, gevolgd door een inhoudelijk sterk verhaal.

Enkele tips voor een goede kop zijn:

  • Gebruik nummers / listicles (blogs in lijstvorm).
  • Een “geheim” bloot geven
  • Gebruik maken van het vraag- en antwoordprincipe
  • Gebruik maken van het probleem -en oplossingsprincipe

2 Optimaliseer je blog

SEO is het belangrijkste wapen in de strijd om de hoogste plaats in de zoekresultaten van Google. Of in ieder geval zodat je op de eerste pagina verschijnt (en dus in aanmerking komt voor de featured snippet). Je kunt beginnen door je website een trefwoordrijke domeinnaam te geven met nieuwe domeinextenties zoals .tech, .store, .space, .site, en .online. Deze domeinextenties zijn kort, memorabel en geven een goed beeld van de inhoud van je website.

Als je bijvoorbeeld een webshop aan het bouwen bent, is .store een perfecte domeinextentie voor je website. Of als je een techblog aan het opzetten bent, dan is .tech een geweldige manier om jezelf een onderscheidende identiteit te geven. Of als je in de transitie van voornamelijk offline naar online gaat kan een domein als .online deze verschuiving kracht bijzetten.

Zodra je een trefwoordrijke domeinnaam hebt, is het tijd om je te concentreren op het optimaliseren van je blogbericht. Voer een trefwoordenonderzoek uit om de meest relevante trefwoorden voor jouw doelgroep te vinden. Eenmaal gevonden kun je deze op strategische wijze in blogberichten verwerken. Let hierbij wel op dat je niet al te veel gebruik maakt van zoekwoorden. Google treed hier streng tegenop en noemt dit ‘keyword stuffing’.

3 Gebruik kopteksten

Dit een eenvoudige en snelle manier om je inhoud op te maken zodat het geschikt is voor featured snippet. Vermijd wel lange paragrafen zonder kopteksten.

Voor het organiseren van je koppen kun je de h1, h2 en h3 gebruiken. Dit helpt Google bij het lezen van de content, en bij het bepalen van de chronologische volgorde. Waardoor het waarschijnlijker wordt dat Google het als een snippet weergeeft.

4 Afbeelding van hoge kwaliteit toevoegen

Beperk je blogbericht niet tot enkel tekst. Een mooie, relevante afbeelding van hoge kwaliteit (of een video) kan de geschreven tekst sterk ondersteunen. Dit maakt je blogbericht niet alleen aantrekkelijker, maar ook beter leesbaar.

5. Creëer inhoud rond een vraag

De meeste mensen typen een vraag in de zoekbalk als ze op Google zoeken. Daarom is het zinvol om inhoud te schrijven rond veelgestelde vragen. Stel jezelf je zelf voordat je start met schrijven daarom de bekende ‘wie, wat, waar, wanneer, waarom’ -vragen. En schrijf de content rondom de antwoorden.

Bedenk wat voor vragen mensen intypen rond het onderwerp waar je over wilt schrijven. Je hebt dan snel een haakje van waaruit je begint met schrijven. Zo kun je in het blogartikel alle vragen beantwoorden. Op deze manier, wanneer iemand deze vraag intypt, komt jouw blog naar voren in een snippet.

6 Schrijf scherpe antwoorden

Probeer bij het beantwoorden van deze vragen weg te blijven van lange en langdradige antwoorden. Dit helpt niet alleen de lezer sneller antwoord vinden op zijn vraag, ook Google zal makkelijker je pagina kunnen crawlen (lezen) en sneller geneigd zijn jouw antwoord boven die van een ander te plaatsen in de zoekresultaten.

Een goede vuistregel is om je antwoord tussen de 40-80 woorden te houden. Zo vergroot je de kans dat je antwoord in een snippet past en wordt weergegeven!

7 Blijf optimaliseren

Als je blogpost de op de eerste pagina van de zoekresultaten staat begint het pas. Probeer daarom altijd je content te blijven optimaliseren. Pas het aan, schaaf het bij en blijf ermee experimenteren. En bekijk ook het resultaat door er zelf op te zoeken.

In Conclusion

Er zijn meerdere tools die je kunt gebruiken om je blogpost te optimaliseren zodat deze in de featured snippet functie verschijnt. In deze software kun je ook de de featured snippet van de concurrentie bekijken om te achterhalen hoe jij je eigen pagina van een boost kan voorzien.

Het is belangrijk dat je continu in de gaten houdt hoe het met je blogpost of website gaat. Zijn ze gestegen of gedaald in de ranking? Deze inzichten helpen je bij het identificeren van kansen zodat je jouw content weer kan optimaliseren, en gebruik blijft maken van de feature snippet van Google.

Samenvatting
Featured snippet: jouw website geranked op Google
Naam artikel
Featured snippet: jouw website geranked op Google
Beschrijving
De 'featured snippet' is een samenvatting van het antwoord op de vraag die de gebruiker heeft gesteld. Het bevat meestal een afbeelding, de URL van de website, en de titel van de website.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *