- 27 oktober 2022

Ken jij het belang van UX voor jouw website?

Je kent het begrip UX waarschijnlijk wel. User Experience gaat over de beleving die de bezoeker bij jouw website heeft. Is het een prettige ervaring? Is de navigatie duidelijk? Doet de bezoeker wat jij hoopt dat hij doet? Een moderne website heeft een goed doordacht UX-design. Dat houdt in: responsive, intuïtief en conversie verhogend. In dit blog geven we je tips hoe je jouw site kunt verbeteren. Of hoe je direct een succesvolle UX savvy website opzet.

User Experience of usability?

Deze termen worden beiden gebruikt om de toegankelijkheid en aantrekkelijkheid van een site te beoordelen. Je zou kunnen zeggen dat usability een minder breed begrip is, omdat het om gebruiksgemak gaat. UX gaat meer over de totale ervaring, dus ook over de emoties die bijvoorbeeld een bijzonder design kan oproepen. UX gaat daarnaast ook over het verhogen van de klanttevredenheid. Iets dat verder gaat dan de site alleen.

Achterstallig onderhoud

Als jouw website al jaren in de lucht is en je er niet of nauwelijks naar hebt omgekeken, dan is je site waarschijnlijk verouderd. De verminderde gebruiksvriendelijkheid staat dan je conversie in de weg, en dat is zonde. Gelukkig kun je dat snel fixen.

Simpel en snel

Houd je website simpel, zodat bezoekers snel vinden wat ze zoeken. Dat is de basis. Voor het design betekent dat bijvoorbeeld: hou het rustig, zonder veel afleiding. Binnen 10 seconden moet het je bezoeker duidelijk zijn hoe de site in elkaar zit en waar hij heen moet navigeren. Niet te veel teksten op elkaar proppen. Rustig aan met beelden. Duidelijke call to actions. Kill dus your design darlings. Zorg voor rust en ruimte op je pagina’s.

Responsive

Vandaag is mobile first het uitgangspunt. Ruim de helft van de aankopen gaat via een smartphone. En dat zal alleen maar meer worden. Responsiveness is dus een no-brainer. Het verhoogt de user experience en daarmee de conversie enorm. Bovendien kom je hoger in Google en krijg je dus meer bezoekers. Want Google houdt in de ranking rekening met sites die geoptimaliseerd zijn voor mobile. Google geeft je tips hoe je een mobielvriendelijke site maakt, en je kunt hun Mobile-Friendly Test gebruiken om te kijken hoe je site scoort.

Laadtijd

We nemen niet de tijd om geduldig af te wachten tot een website is geladen. De aandachtsspanne van mensen is kort. Voor jouw site 10 andere. Voor je het weet vertrekt een potentiële klant naar je concurrent. Zorg dus dat jouw website binnen 3 seconden laadt. Anders hebben al die mooie teksten en beelden überhaupt geen zin. Hoe zorg je voor een snelle laadtijd? Een paar tips:

  • Gebruik zo min mogelijk redirects naar pagina’s
  • Laad geen zware bestanden in
  • Comprimeer zoveel mogelijk
  • Vermijd onnodige features en plug-ins

Test de laadtijd van jouw website met Google Page Speed.

UX-onderzoek

Hoe kom je erachter of de bezoeker je website gebruiksvriendelijk vindt? User Experience-onderzoek helpt je hierbij. Belangrijk is dat je uitgaat van wat jouw doelgroep waardevol vindt. De uitkomsten van het onderzoek gebruik je om teksten, beelden en het interaction design te optimaliseren.

Testen terwijl je bouwt

Je hoeft niet te wachten tot jouw site helemaal af is voor je gaat testen. Ook onderdelen, bijvoorbeeld een landingspagina of bepaalde call to actions, kun je alvast testen. Dan kun je tijdig bijsturen om het product of de dienst beter te laten aansluiten aan de wensen en behoeften van je doelgroep.

UX-onderzoek laat zien welke kansen er nog onbenut zijn en hoe je de conversie van je website kunt verbeteren. Gebruik Google Analytics bijvoorbeeld om het effect van een geoptimaliseerde pagina te zien. Je kunt dan goed bijhouden hoeveel bezoekers je pagina trekt, hoeveel paginaweergaven er zijn, wat het bouncepercentage is en hoe lang een bezoeker gemiddeld op je site kijkt. Ook met A/B-tests en eye tracking kun je achterhalen welke uiting/aanpassing het beste werkt.

Onderscheid

Het belangrijkste doel van UX-onderzoek is het krijgen van inzicht in je doelgroep. Waarvan wordt men enthousiast? Hoe zorg je dat ze terugkomen op je site? Het onderscheidend vermogen van je product, dienst en site zijn daarbij bepalend. Een zogenaamd UX-benchmarkonderzoek wijst je de weg. Hiermee krijg je inzicht in hoe jouw website scoort op UX ten opzichte van andere websites en welke (nieuwe) features het beste worden gewaardeerd.

Hoe pak je een UX-test aan?

Je kunt kleinschalig beginnen. Met een paar respondenten, bijvoorbeeld familieleden of collega’s. Je zit naast hen terwijl ze door je site navigeren observeer je het gedrag en bevindingen. Maar je kunt het ook professioneel en groots aanpakken, bijvoorbeeld door een onderzoeksbureau in te schakelen. Bepaal in elk geval van tevoren op welke vragen je antwoord wilt. Vraag door. Waarom krijg je een bepaalde reactie? Hoe zou het beter kunnen? Kortom: met UX-onderzoek zorg je ervoor dat je frustraties bij je bezoekers wegneemt. Daardoor stijgt de waardering van je site, en daarmee voor jouw bedrijf of merk.

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *