- 21 april 2021

Referral Marketing: Verhoog je omzet met verwijzingen

Referral Markteing is een veel gebruikte vorm van marketing. Over de hele wereld zijn er bedrijven gebouwd op succesvolle referral marketing campagnes. Denk aan Dropbox, Google, Uber en meer!

Dropbox, een populaire website voor het delen van bestanden, maakt gebruik van referral marketing om klanten aan zich te binden. Zij maken het gemakkelijk voor gebruikers om anderen voor Dropbox uit te nodigen. Als beloning krijgen zij extra ruimte op hun eigen account..

Hoeveel je kunt verdienen is afhankelijk van het Dropbox-abonnement dat je hebt. Met het Dropbox Basic abonnement verdien je 500 megabytes per verwijzing en kun je maximaal 16 GB verdienen, terwijl een Dropbox Plus- of Professional-abonnement 1 GB per verwijzing verdient en je jouw opslag kan vergroten tot maximaal 32 GB.

Met elke doorverwijzing krijgt Dropbox extra abonnees zonder daadwerkelijk te betalen voor een volwaardige reclamecampagne. Het programma bleek een enorm succes. Dropbox registreerde een groei van 3900% in 15 maanden!

Dus, wat is referral marketing precies en waarom is het zo succesvol?

Referral marketing promoot een product of dienst via de bestaande klanten van een bedrijf. In plaats van hetzelfde te doen via een traditionele campagne of reclame. Het is een zeer efficiënte vorm van marketing omdat:

  • Hoger vertrouwen: Studies bewijzen dat mensen vier keer meer geneigd zijn een product te kopen als een bekende ze aanbeveelt. 92% van de consumenten vertrouwt een aanbeveling van een bekende meer dan een advertentie. Referral marketing is de enige vorm van marketing dat de potentie heeft om het vertrouwen van consumenten in je bedrijf te winnen. En vertrouwen in een bedrijf is een van de belangrijkste factoren voor succes.
  • Lagere kosten: De gemiddelde kosten per actie op een online advertentieplatform zoals Facebook bedragen iets minder dan 15 euro. Hoewel digitale marketing qua kostenefficiëntie nog altijd beter is dan traditionele reclame, zijn de kosten voor klantwerving aanzienlijk lager wanneer bestaande klanten worden gestimuleerd om naar nieuwe klanten verwijzen.
  • Grotere efficiëntie: Het gemiddelde conversiepercentage over alle landingspagina’s in alle sectoren is zo’n 2,35%. De gemiddelde conversieratio voor een doorverwijzing is echter 11% wat de hoge efficiënte van referral marketing bewijst. Extole stelt dat referral marketing drie tot vijf keer meer conversies oplevert dan welk ander marketingkanaal ook.
  • Precisietargeting: De efficiëntie van een campagne hangt ook af van de vraag of deze de doelgroep bereikt. Consumenten verwijzen meestal door naar mensen die al op zoek zijn naar een dergelijk product. Wat leidt tot een groter aantal conversies.
  • Zorgt voor verkeer: Met referral marketing kun je ook veel verkeer naar je website sturen. Wat enorm helpt wanneer je SEO niet goed genoeg is om bovenaan in de zoekresultaten te staan. Dit verkeer heeft een grote kans om succesvol te converteren als mensen de producten op je site bekijken.

Voorbeelden van succesvolle referral marketing campagnes

Google

De zoekmachinegigant biedt zijn zakelijke klanten een beloning van 12,50 euro voor elke nieuwe gebruiker die ze aanmelden voor Google Apps. Dit gebeurt via een gepersonaliseerde link die gemakkelijk te delen is.

Uber

Het wijst elke klant een gepersonaliseerde verwijzingscode toe bij de activering van hun account. Waarbij beide partijen hun eerstvolgende uber-reis gratis krijgen. Omdat deze verwijzingscode niet vervalt kun je dit bij een nieuwe uber-account nog een keer doen.

IDFC

De bank, die zich voornamelijk bezighoudt met financiële oplossingen voor particulieren, bedrijven en ondernemingen, zag een verbetering van 120% in sociale betrokkenheid. Waarbij de kosten per acquisitie met 90% zijn verlaagd door het verwijzingsprogramma.

Hoe voer je een succesvolle referral marketing strategie uit?

1 Kies je beloningen en bedenk wat jouw klant stimuleert

Het is belangrijk om beloningen te kiezen die lucratief zijn voor klanten en voordelig te zijn voor je bedrijf. Populaire incentives zijn onder meer:

  • Cadeaubonnen – Geld teruggeven is geen reden om meer bij je winkel te kopen. Daarom gebruiken bedrijven cadeaubonnen met een bepaalde waarde, die overeen komt met het betaalde bedrag. Cadeaubonnen kun je bij de webwinkel inleveren waardoor mensen worden aangemoedigd om meer producten te kopen.
  • Punten – Waarschijnlijk de meest flexibele van de beloningen. Punten worden verstrekt aan gebruikers voor elke registratie of aankoop die gedaan wordt met behulp van zijn of haar verwijscode. Zowel de gebruiker als de klant die ze doorverwijst kan punten ontvangen die later kan worden ingewisseld voor kortingen of geschenken. Punten zijn een geweldige manier om verdere aankopen te garanderen.
  • Kortingen – Rechtstreekse kortingen op een bepaald product in ruil voor een succesvolle doorverwijzing is een uitstekende manier om een product te promoten of de verkoop ervan te stimuleren.
  • Ervaringen – Een gebruikerservaringen aanbieden in ruil voor een doorverwijzing kan een geweldige manier zijn om een nieuw product te promoten of een partnerschap aan te gaan met andere bedrijven. Zorg ervoor dat de ervaring exclusief genoeg is, zodat de klant zich gewaardeerd voelt en het partnerbedrijf een nieuwe klant kan werven.

2 Ontwerp je eigen referral campagne

Een sterke referral campagne is goed ontworpen, uitgevoerd en gepromoot.

Ontwerp en uitvoering: Een verwijsprogramma is pas succesvol als het voor klanten gemakkelijk is om je merk met anderen te delen. Zorg ervoor dat je merk makkelijk is te delen op sociale media-platforms.

Een manier om dit te doen is door een unieke link te maken die uw gebruikers gemakkelijk kunnen onthouden en delen met hun vrienden, familie en collega’s. Bijvoorbeeld, als je domeinnaam www.tuingereedschap.store is, zou je doorverwijslink www.tuingereedschap.store/proberen kunnen zijn.

Niet alleen promoot een dergelijke link je merk, maar het benadrukt ook dat je webshop op een .STORE domeinnaamextentie staat. Al deze factoren maken je merk memorabel en gemakkelijk om naar te verwijzen.

Promotie: Dit is waar je traditionelere campagnetactieken kunt inzetten. Zorg ervoor dat je verwijzingscode zijn weg vindt naar al je marketingkanalen. Denk bijvoorbeeld aan E-mail, sociale media maar ook flyers billboards etc.

3 Gebruik software om je campagne te beheren en analyseren

Referral Marketing Software, ook wel Customer Advocacy Software genoemd, zijn hulpprogramma’s die je helpen bij het opzetten van een referral marketing campagne. Ze helpen bij het opzetten en monitoren, om interacties en activiteiten te analyseren, en communicatie te personaliseren.

In Grid 2020 Voorjaarsrapport worden de volgende drie softwarepaketten als toppers gezien.

i) Swagbucks

ii) Beïnvloedend

iii) Yotpo

Conclusie

Met de juiste tools en uitvoering, kan een referral marketing campagne de groei van je bedrijf enorm versnellen. Het is een marketingoplossing die zowel kostenefficiënt als inkomstengenererend is en bovendien een methode dat zichzelf al meermaals heeft bewezen.

Samenvatting
Referral Marketing: Verhoog je eCommerce sales met verwijzingen
Naam artikel
Referral Marketing: Verhoog je eCommerce sales met verwijzingen
Beschrijving
Referral marketing promoot een product of dienst via de bestaande klanten van een bedrijf in plaats van hetzelfde te doen via traditionele campagne of reclame. Het is een zeer efficiënte vorm van marketing.
Auteur
Naam organisatie
Yourhosting
Logo organisatie

Dit artikel delen op social media

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Reageer op deze post

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *