Pagespeed: 6 aanpassingen voor een snelle website

Zoals je in de vorige blog hebt kunnen lezen heeft de laadtijd, ook wel de pagespeed van een website, direct invloed op het aantal conversies, geeft een positieve gebruikerservaring en zorgt voor betere posities in zoekmachines. Zoekmachines streven naar een sneller en mobiel-vriendelijk web. In deze blog deel ik een aantal tips hoe je dan een snelle website krijgt.

snelle website
Yourhosting
13 september 2018

In de herhaling: Testen van de pagespeed

Voordat je begint met het versnellen van je website is het belangrijk te weten wat je dan precies kunt optimaliseren. Hoe snel is jouw website nu eigenlijk? Om dit te testen zijn een aantal handige tools zoals GTmetrix of Google PageSpeed Insights. deze tools meten de pagespeed van je website. In deze blog over het belang van een snelle website lees je meer over deze tools.

Wat maakt een website snel of langzaam?

De paginasnelheid en de laadtijd wordt door een groot aantal factoren beïnvloed. Google heeft zelf een aantal richtlijnen opgesteld. Denk bijvoorbeeld aan snelle hosting of caching. Een langzame website maak je weer snel door onder andere de onderstaande punten aan te pakken:

Tip 1: Afbeeldingen comprimeren

Vaak worden afbeeldingen in volle grootte op een website geplaatst. Deze afbeeldingen zijn vaak te groot en daardoor laadt je website trager. Dit los je op door je bestanden te comprimeren: de bestandsgrootte te verkleinen. Voor WordPress en andere content managementsystemen zijn er veel plugins beschikbaar die dit automatisch voor je regelen zoals TinyPNG.

Tip 2: Minimaliseer CSS, Javascript en HTML

Hoe een website eruitziet en wat de functies van je website zijn, wordt onder andere bepaald door HTML, CSS en Javascript. Dit zijn vaak grote bestanden met code. Met een minify-tool zoals Gzip verklein je deze bestanden door onnodige spaties en commentaar uit deze bestanden te verwijderen. Het aantal regels code en dus ook het formaat van de bestanden neemt hierdoor af, waardoor je website sneller wordt.

Tip 3: Het aantal redirects minimaliseren

Gebruik je veel redirects op je website, dan kan dit vertragend werken. De websitebezoeker vraagt namelijk de oude URL op, maar de geredirecte URL wordt geladen. Dit kost tijd. Stel een bezoeker komt binnen op de website via voorbeeldwebsite.nl, maar deze pagina redirect vervolgens twee keer zoals in het onderstaande voorbeeld:

Voorbeeldwebsite.nl –  www.voorbeeldwebsite.nl – m.voorbeeldwebsite.nl

Dan laadt een browser eigenlijk drie keer de URL, terwijl hij pas op de laatste URL uitkomt op de pagina waar hij moet zijn. Heeft jouw website veel redirects? Door te kijken welke redirects nog nodig zijn en overbodige of oude redirects te verwijderen, kan dit de snelheid van jouw website ten goede komen.

Tip 4: Goede hosting

Een langzame website kan komen door de reactietijd van de server. Dit is de tijd tussen de vraag van je browser en de reactie van de server, het versturen van website-informatie. Als de reactietijd vanaf de server heel lang is, dan duurt het langer voordat je website laadt. De basis van een snelle website begint bij een snelle webhoster, wil jij een snelle website? Dan zit je bij Yourhosting goed.

Tip 5: Caching

Caching is het tijdelijk opslaan van informatie voor terugkerende gebruikers. Eigenlijk betekent dit dat (een deel) van je website wordt opgeslagen zodat een terugkerende gebruiker niet hoeft te wachten. De informatie wordt namelijk opgeslagen op de computer en hoeft daardoor niet geladen te worden vanaf de server. Het nadeel van caching is wel dat nieuwe content niet per direct zichtbaar is op een website die gecached is. Voor WordPress-websites zijn er plugins beschikbaar zoals WP Super Cache.

Tip 6: Ruim bestanden en plugins op

Bestaat jouw website al een tijd, dan is het gebruikelijk dat er ongebruikte plugins of overbodige code op je website staat. Deze plugins en code worden echter wel geladen en vertragen je website. Het is daarom verstandig om de code te optimaliseren en overbodige plugins te verwijderen uit je CMS.